Ниска смъртност в Германия заради масовите тестове за COVID-19

При регистрирани заразени 36 508 починалите са 198
26 мар 2020 16:16, Елка Василева
79
Ниска смъртност в Германия заради масовите тестове за COVID-19
Кристиан Дростен. Снимка: архив, БГНЕС

Германия увеличи броя на тестовете за COVID-19 на 500 000 седмично, тъй като ранното откриване на инфекцията донякъде помага за задържане на броя на починалите на относително ниско ниво, заяви днес вирусолог, цитиран от Франс прес.

"Причината, поради която в Германия има толкова малко починали спрямо броя на заразените, може да се обясни с факта, че правим обхватно диагностично лабораторно изследване. В Германия всяка седмица правим половин милион тестове", обясни на пресконференция Кристиан Дростен - вирусолог и директор на берлинската болница "Шарите".

Въпреки че Германия е тежко засегната от пандемията, предизвикана от новия коронавирус и официално регистрираните случаи са 36 508, починалите са само 198. Това е едно от най-ниските нива на смъртност - 0,5 на сто, при 5,2 процента във Франция и 7 на сто в Испания.

Директорът на "Шарите" Хайо Крьомер каза, че Германия е започнала да прави тестове по-рано от други засегнати от болестта държави. Освен това Дростен изтъкна, че голямата мрежа от лаборатории в цяла Германия е спомогнала бързо да се получи картина на разпространението на вируса и бързо да се направят много тестове.

Още по темата

Германското министерство на образованието и научните изследвания каза, че иска да бъде деблокиран пакет от 150 милиона евро в подкрепа на създаването на мрежа, позволяваща по-нататъшно подобряване на обмена между лабораториите и университетските болници.

Тази мрежа ще има за задача и да събира данни за всички пациенти с COVID-19, за да има поглед върху историята на заболяването на всеки и здравословното му състояние като цяло, както и за да помогне за създаването на ваксина.

Според оповестените днес резултати от допитване на британския институт YouGov, публикувани от ДПА, 88 процента от германците подкрепят мерките за противодействие на разпространението на коронавируса.

Всеки трети - 32 на сто, смята, че мерките за ограничаване на обществения живот трябва да бъдат затегнати и едва 8 процента се обявяват против, 83 на сто заявяват, че съблюдават предписанията на правителството, 12 на сто признават, че от време на време ги нарушават и само 2 на сто не смятат, че трябва да изпълняват правилата.

От понеделник ограничителни мерки във ФРГ бяха допълнително затегнати. Не се разрешава събиране на повече от двама души на едно място, като изключение се прави за семейства и хора, които живеят заедно. На улицата или в магазина хората трябва да са на разстояние от метър и половина един от друг. Полицията и административните органи следят за нарушения.

Взето е решение да не се налага централно карантина на цялата територия на федералната република. Хората могат да излизат на разходка, да спортуват на открито, да ходят в парковете и градинките. Но всяка федерална провинция може да приложи по-строги мерки.

В Хесен например не се разрешава хората да се движат по двама по улиците, а в Саксония решиха от понеделник да въведат повсеместна карантина. В Бавария карантина беше въведена в средата на миналата седмица.

Днес Лотар Вилер - ръководител на института по вирусология "Роберт Кох", заяви на пресконференция, че броят на оздравелите от болестта, предизвикана от коронавируса върви към 6000, предаде ТАСС.

"По наши данни най-малко 5,9 хиляди наши съграждани вече са оздравели и това е добра новина", каза Вилер. Той съобщи, че средната възраст на заразените е 46 години, а на починалите - 81.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.