ЕС отговаря на COVID-19 с мерки за ? 2,77 трилиона

Това е най-мащабната сума за справяне с криза досега
2 апр 2020 14:22, Елка Василева
63
ЕС отговаря на COVID-19 с мерки за ? 2,77 трилиона
Урсула фон дер Лайен. Снимка: архив, БГНЕС

ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега.

Фон дер Лайен представи подробности за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията от COVID-19. По нейните думи това е огромна сума, която ще бъде разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Още по темата

Председателят на ЕК заяви, че бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето. Според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

Фон дер Лайен изрази загриженост от мерките, предприети в някои държави, които "отиват твърде далеч". Тя уточни, че особено мерките, въведени в Унгария, будят тревога. Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка, поясни председателят на ЕК.

Тя коментира, че днешното решение на Съда на ЕС срещу Унгария, Полша и Чехия за неизпълнение на задълженията за разселването на мигранти касае миналото. Това решение ще ни даде насоки за бъдещето, каза председателят на комисията, без да изразява намерение ЕК да наложи глоби на трите страни, докато изпълнят задължението да приемат разселени от Италия и Гърция мигранти. Фон дер Лайен съобщи, че след Великден ЕК ще направи предложения за промени в европейската политика за миграцията./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е план за ликвидиране на националните държави. Печатат пари после всички ще фалират с изключение наГермания и Франция евентуално. Те ще изкупят вече обезценените държавни ценни книжа и ще си назначават политици като че ли им е бащиния. Честит ви НСР.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С толкова евро поне няма да има дефицит на тоалетна хартия.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Е,как откъде на къде руснаците да ни помагат?Нали руснаците обичат да помагат и освобождават !В Италия пратиха 25самальота с по 100тона безаналогово мед.оборудване и 1000лекари да помагат!Нали са много богати нека пратят и на нас лекари и 2-3милиарда ,ама евро,рубли нещем!
14
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Обикалящата софийските дискотеки най-после призна, че случая с вируса става реч за много пари.
13
3
 
7
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Мислите ли че сумата е случайна и отговора е след 2 трл долара на сащ? Отговора дойде слес днешната среща на Меркел с шефовете на БМВ МЕРЦЕДЕС И ФВ! Някой веднага е съобразил, че ако ЕЦБ не напечата подобна сума, след 6 месеца немските и не само лонцерни ще станат щатска собственост! Страха е голямо шубе, чакат се изявленията на Русия и Китай, който иначе ще бъдат изкупени с фалшиви евра и долари! Това е ик война!
12
1
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
на печелившите честито. другите ще лигавим мръвката. порко за нас ше има нешо или пак сме последната дупка на каваля дето си метат пластмасовите боклюци само?
11
4
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
И откъде на къде руснаците са длъжни да ни помагат?Не на тях,а на ЕС сме превели до сега 26 милиарда евро.Понял?
10
0
 
5
 
! Отговори
Фон Дер Моше преди 4 години
От 3 трилиона на пострадалите 100 млрд на Германия останалото. Солидарно е така.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пресно напечатани или скоро едно 1 рубла = 1 000 евро
8
1
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
А у нас карат работодателите да плащат реално 80% на работниците в неработещите фирми , а парите от Европа ще си гушнат по схемата на обръчите от фирми .
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези пари откъде ще се вземат?Защото знаем,че безплатен обяд няма,нали?
6
0
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
И от къде пари? Масово бизнесите забавят ход, преразглеждат се проекти и инвестиции. Да не е като подкрепата 60/40 у нас - никакъв интерес, тотално объркване, не се знае въобще кой ще може да си помогне. Италия и Испания са фалит. Там туризъм няма да има до края на годината, а им е водещ отрасъл. Отделно тежката индустрия спря и увлече десетки браншове. Германия не може да спаси всички, а и тя е затруднена сега. Скандинавието се ослушват.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масква дава 2 зила с маски производство 1980.
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега съветските другари да обяснят колко е отпуснала Русия, понеже много "помагат", нъл' тъй ?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А началниците на Боко и "приятелката" му от снимката,която галено нарича Урсула,колко ще му отпуснат?
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да заделим малко да помогнем на Русия че те пратиха самолети тук там да си направят ПР ама мужика бая я е окъсал
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС, НАТО, САЩ, ГЕРБ, нещо неясно другари?