По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?

COVID-19 остави дълбоки белези върху икономиката на града
4 май 2020 22:11, Нели Христова
119
По-добре е да умрем... Как кризата се отрази на бедните хора в Неапол?
Снимка: БГНЕС

Мерките в Италия може и да се разхлабват, но за някои от жителите на Неапол страданието след карантината, ще остане задълго. Блокадата остави дълбоки рани по икономиката на града, която и без това вече имаше сериозни проблеми. А тези рани ще се превърнат и в ярки белези.

Още по темата

"Все едно се опитваме да залепим с лепенка голямата празнина, оставена от правителството. Това е само временно решение, а властите ни оставиха назад, тъй като все още се опитваха да се организират. Бюрокрацията в страната не позволява помощта да идва директно при хората. Ако всичко върви добре, ще се възстановим след година. Но през това време как ще живеем?", пита Анджело, който е започнал една от многото благотворителни иниациативи в Неапол. От терасата му висят две кошници. В едната хората оставят храна, ако имат възможност да я дарят. В другата той спуска тези продукти към хората, които имат нужда от тях, но нямат пари, за да си ги позволят.

"Това беше унищожително за нас, както и за всички останали. Последната капка, която преля чашата. Мъжът ми работеше в сивата икономика, получаваше пари на ръка. Аз работех като чистачка в различни къщи, легално, но за жалост той не намери работа. Не печелим никакви пари. Аз не съм работила от началото на март. Казах на хазяйката си, че мога да й платя само половината наем, но тя все пак ме заплаши, че ще ме изхвърли. Ще бъде трудно да се възстановим. Ресторантите, пицариите, всеки един бизнес, който дава работа на много хора, ще има нужда от време, за да започне работа отново", казва друга жителка на Неапол. Тя е категорична: "По-лошо от това е само смъртта."

"Аз съм собственик на пицария. Спечелила съм два шампионата по правене на пица. Не мога да отворя ресторанта си в продължение на три месеца заради извънредното положение в Италия", казва Тереза Йорио. Тя няма да може да отвори вратите на заведението си, тъй като има нужда да се организира. А освен това - най-вероятно няма да има и работа.

"Това е бизнес зона. Ако хората не идват да работят в офисите, аз също нямам работа. Ударът върху мен беше голям. С това изкарвам прехраната си. Това е животът ми. Отварям решетката сутринта и печеля пари за сестра си, за племенницата си и за мен, за да живеем", казва Тереза. Запитана какво ще стане, ако не успее да отвори ресторанта изобщо, тя отговаря през сълзи: "Ще е по-добре да умра. Ще се самоубия, защото това ще убие всичките ми мечти, за които съм жертвала целия си живот."

Най-тежко е в покрайнините на Неапол, където живеят и най-бедните хора. В квартала Скампия най-ясно се вижда как блокадата се е отразила на обществото. Разбира се, търговията на наркотици там процъфтява, а престъпленията в района са се увеличили. Всеки ден полицията арестува някого. Младите хора нямат работа, а дори и децата се опитват да крадат коли и да продават наркотици. "Можеш ли да ги виниш?", пита един от жителите на квартала. Той споделя, че скоро няма да гледа и телевизия, защото ще трябва да продаде телевизора си, за да оцелее.

"Не може повече да продължим така. Полудяваме тук. Рискуваме всичко, за да оцелеем. Дори и преди вируса нямахме нищо. Спряха ни от работа, затвориха всичко. Сега какво ни остава? Да умрем от глад? Това не е живот", казва Филомена, която живее в Скампия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът приключи. :)))Кажи на Медведев бърже да продава именията в Тоскана, да не му изгорят парите.
35
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ще стане същото, точно заради обратното...Това отпадане на мерки ще предизвика масово заразяване и всички контакти на заразените ще бъдат поставени под пълна карантина за 2 седмици(без излизане от къщи), което в някои сфери на частния бизнес означава...уволнение. Това ще е ЕФЕКТА от отпадане на мерките. Повече болни и повече хора под карантина покрай тях,което допълнително ще нагнети обстановката и в болниците.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далновидни бяха, разбира се. Комунизмът рухна, но те запазиха и парите, и позициите си :)
33
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът приключи. :)))
32
8
 
10
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 3 години
Седерастити нали щяа да пращат сички бананаджии на почивка на канарските острови?
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се окаже че при бай Тошо комунистите са били по далновидни. Сега народа намалява а децата тръгват на училище почти на 8 и эавършват почти на 20 губейки 2 години от безмислено обучение в средното училище
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"но срещу държавната машина си безсилен" но трябва обединение..
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това беше унищожително за нас, както и за всички останали."Това беше и е унизително, което елитите сториха на народите..
28
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е икономическата криза е хиляди пъти по-опасна от ковида. Срещу вируса имаш 99% шанс за успех, но срещу държавната машина си безсилен.
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тепърва ще гледаме гладни бунтове от Италия и навряни политици в контейнери за боклyк
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако падне и сняг ще разберат как са в блатария ...
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Хайде стига плака. Аутсайдерите ги имаше и преди пандемията ще ги има и след нея. Тя само ни показа уродливите неща в обществото , но не точно тя е причината за тях. Няма нужда да се философства сега. Нито да се плаче. Който може да се стяга и с малко помощ да се изправи на крака. Който не успее...
24
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш ще се разпадне ЕС, да. Надай се, русофиле, на слабо евро. Джовани го игра Многострадална Геновева, вя руския флаг, ама като видя, че *** няма пачка и пак дойде на килимчето в Брюксел да проси кинти :)Разпадащ се, друг път. Откак се помня все ги разпадате ЕС и НАТО, ама видях досега само разпада на СИВ, ВД и СССР. А, да, и Югославия.
23
10
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Тия са осъществили американската мечта!Да пият кат наркоманцити Билина и ши са оттърват от икономическите си мъки.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лошо Седларов, лошо Сега не е време за глупащини. Не говорим за Русия а за Италия. Остави любовите и омразите си другаде. Нали не живееш в Русия, престани да я оплюваш.
21
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси, вече си мисля че по времето на бай Тошо сме били по-развита държава от всяка в тоя разпадащ се ЕСЯвно не си живял по времето на Тошо.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Поредният глупашки коментар. Затваряли били хората, Да не би защото така им е скимнало? Много хора в Италия се заразиха и умряха затова го направиха. Много отделни човешки съдби се провалят но какво да се направи? Може би звучи жестоко но не всичко в живота е цветя и рози за съжаление. Това е положението
19
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***,Живял съм на Запад и требе да ти кажа, че тяхното нямане не е като нашето. Не може да си сменя телефона на два месеца и вече край :)За соца дори не отварям дума, дай им оня "рай" и ще видиш как ще писнат след седмица. Те ако видят един наш супермаркет от ония времена, ще предпочетат да си метнат въжето.
18
10
 
15
 
! Отговори
кратко и ясно преди 3 години
Ами ще разберат как живеят 99% от руснаците през цялата си история
17
3
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Стига сте мрънкали, така ще бъде по цял свят. Ще има и много по-зле от вас неаполци.