Случилото се с тях е свинщина: Румънци в Германия на бунт

Живеят при мизерни условия, за месец работа получили 100-200 евро
19 май 2020 19:45, Елка Василева
98
Случилото се с тях е свинщина: Румънци в Германия на бунт
Снимка: архив, БГНЕС

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател. "Случилото се с тях е свинщина", коментира местно издание, цитирано от Дойче веле.

Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител "Ритер" в Борнхайм, близо до Бон, протестират от няколко дни срещу мизерните условия, в които са настанени, както и срещу ниските възнаграждения. Те твърдят, че за един месец работа са получили едва 200 или дори само 100 евро.

Да спиш до пречиствателна станция

Към фирма "Ритер" към момента са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния специално за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и говори добре немски език. Работи в туристическия бранш, но поради кризата с коронавируса останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето.

Още по темата

"Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едва по 100 или най-много 200 евро. За цял месец работа това е твърде малко", казва тя пред местния вестник "Генерал Анцайгер". И Сотри досега е получила само три от обещаните 4 авансови плащания, които били прекалено малки.

Не само заплащането обаче се оказва проблем. Румънците протестират и срещу условията, в които са настанени - те спят в контейнери, поставени непосредствено до една пречиствателна станция и линия на влака.

Оплакват се, че помещенията са неотоплени, както и че получават храна с изтекъл срок на годност. Розали Сотри споделя, че е трябвало със собствени пари да закупи малка електрическа печка, за да отоплява контейнера, в който е настанена заедно с още трима свои колеги - мъже и жени. "Генерал Анцайгер" разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в ужасно състояние. 29-годишната румънка разказва също, че на закуска получавали хляб и колбас с изтекъл срок на годност.

От фирма "Ритер" съобщават, че работниците ще получат пълните си заплати, след като приключи реколтата. Румънците обаче се притесняват, че няма да видят парите си, както и че поради липса на финансови средства няма да успеят да се завърнат в родината си.

"Представете си какво трябва да се е случило"

От месец март фирма "Ритер" се намира в процедура по несъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните работници от Румъния, коментира "Генерал Анцайгер". Главният редактор Хелге Матисен пише следното: "Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш нормални условия на живот - това е просто свинщина."

Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни работници нямат никакво лоби, те не получават никаква подкрепа. "Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега корона-кризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна", пише главният редактор на изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
13
 
! Отговори
Официална новина преди 3 години
До MaduroСигурен ли си?Мислиш ли че щом минималната е 8 евро на час тези неграмотни и простички хорица задължително трябва да вземат толкова? Да,ама не.Нека ти припомня че посредническата/мошеническата фирма с която са отишли там не е благотворителна организация . Вероятно им е платила и билетите,и всички разходи по пътуването. Доколкото познавам такива фирми и си е заделила нещичко за нея от първата им заплата.Подписали са но не са си чели договора...Иначе нямаше да са там и да протестират
51
5
 
5
 
! Отговори
Maduro преди 3 години
До Официална новинаКакво й е на новината ? Подписали са се за 8 евро на час, толкова е минимумът в Германия. За 160 .часа труд на полето, сметни колко им дължи фирмата грубо. Дори да си прихване контейнерите и др адм. разходи от заплатата им, пак не стават 100 евро.
50
10
 
8
 
! Отговори
Официална новина преди 3 години
Sabine & Claus Ritter GbR се извиняват на сезонните си работници от Румъния за неудобствата . За следващия сезон , берачите на арпаджик, асперджи и ягодки ще получават чисти 80 000 евро... на седмица , до тогава ще е готов и 5-звездния хотел в близост до фермата а готвачи от Франция ще предлагат отбрани ястия от световни национални кухни. Всеки петък събота и неделя ще са почивни и собствениците ще организират посещения на световни дестинации... Дубай... Париж... Хавай...За какви се имате ве?
49
13
 
7
 
! Отговори
жожи преди 3 години
Аз не разбрах тези селскостопански работници дали са си платили данъка върху личният доход и здравната застраховка?Според законодателството в Германия предоставянето на жилище, храна и други подобни от работодателя, се приема за т. нар. "заплата в натура" и разбира се подлежи на остойностяване и данъчно облагане като част от заплатата.Според мен, като видиш че някой е ***, натисни го надолу, и го експлоатирай докрай.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Това не е вярно. Авансови плащания могат и се осъществяват в зависимост от сектора и работата. Това зависи от работодателя, защото той носи риска от изплащането на такива. Без да се види какво пише в договора не може да се каже абсолютно нищо със сигурност. Ясно е, че част от "жалбите" са абсолютно неоснователни, особено за хора запознати с условията на живот в Германия. Оставаше работодателя да почне да им осигурява и ежедневни консумативи каквито представляват печките например
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те дават процент от седмичното възнаграждение на работниците. Когато им приключат договора им изплащат вс заработеноГосподи, откъде ви хрумна това??? В Германия заплащането не е седмично, а месечно, и заплатата се изплаща (с удържани и преведени на държавата данъци и осигуровки) месечно в пълен размер, освен надбавките, които могат да се получат и към следваща заплата. Уговорки за друго са абсолютно незаконни, да не говорим за като ви изтече договора, което е стопроцентова измама!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"в случая вероятно румънски роми" роми от румъния на полето не съм виждал никога 70-80% са на харц 4 а берачите предимно молдавяни с румънски паспорти или румънци към границата с молдавия град яш и прочее в германия всичко що е ислям,африка,азия арабите и латинска америка,черномази от бившият съветски съюз но да е вакло е на харц 4 но разрушението на антихриста 666 започна това е само началото
45
10
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
До жожиА, ама българския ***, който си е седнал удобно зад компютъра в къщи громи ли громи лошия германски работодател, без да са му ясни подробности, без да може даже да си представи ситуацията. На него реално дори не му пука за някакви работници, които довчера обиждаше, когато искаха да се приберат по родните си места заради пандемията. Той го прави, за да е ВЕЛИК. Никога не е носил сериозна отговорност и никога не е знаел как се организира работа или много хора.
44
13
 
11
 
! Отговори
жожи преди 3 години
Помещенията били неотоплени - ми купете си отоплителни уреди, вклчвайте ги, плащайте им разноските и ще е топло.Храната била еди каква си - ми купувайте си друга. В супермаркета стара храна не продават.Помещенията за спане нямали балкон и изглед. Ами наемете си каквито ви харесват па живейте вътре.Ама те искали да им се предоставят жилища, храна, отопление и пр. и всичко това е на ниво, да им се плати транспорта, па и пари да им останат.Ми те на немците не им остават, като си платят всичко
43
1
 
25
 
! Отговори
Какво друго очаквате преди 3 години
Как за 30 години не се научихте.Това се случва със ВСЕКИ тръгнал да "печели пари " в чужбина без да знае езика,без да има информация какво реално го очаква там, с помощ на български посредници, за фирма с българско участие, като неквалифициран работник, с неясен договор или само с устна договорка.Проститте и неграмотните най лесно се лъжат. Сами си правете изводите от кои сте.Статията е за румънци сега,но такива случаи с българи са десетки. Скоро ще има и подобна статия и с нашенци. Гаранция
42
2
 
9
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Ами - немците да ядат "шпаргел", някой трябва да го изкопа. Но щом и фирмата е в инсолвенс това е лошо за работниците. Важното е шефовете да карат поршета. Нищо ново под слънцето - немските работодатели са същите свьинье като италианските тарикати, дето отваряха шивашки цехове за по месец и не плащаха на персонала и никой не ги търси. Просто законите са по-строги там. Но сега покрай цялата патаклама лъсна що за гуанота са!
41
7
 
1
 
! Отговори
Нин преди 3 години
Товае обичайна практика в Германия.те дават процент от седмичното възнаграждение на работниците. Когато им приключат договора им изплащат вс заработено. Много вероятно е новината да е малко преувеличена!
40
5
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
От драсканиците на доста люде тук разбрах, че срещу по-малко от 10 лева на час няма да си мръднат пръста и че очакват, че навсякъде ще ги посрещат като членове на британското кралско семейство (не става ясно по какви причини). С други думи, в България стадарта толкова се е вдигнал, че за по-малко не виждат смисъл да се хващат на работа. Ами, ако е така, евала на управляващите, че сме стигнали до това ниво.
39
12
 
6
 
! Отговори
антиХибридчик преди 3 години
Сезонни работници за Русия няма. Няма и да има. Никой не иска да ходи в Русия, още по-малко да работи.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това не са "западняците", а престъпници, сътрудничещи си с чуждестранни престъпници от организираната престъпност. Търсят уязвими жертви, в случая вероятно румънски роми. Станалото не е немският трудов пазар, а е престъпление.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еех нека това е добре които яде попарата на запанците ще ги обича много като набарат някой западняк в румъния къде са правозащитните организаций на мазния хазарин со.ос ако бяха някой кюм...и бежанци щяха да вият като някой томбруци до облаците че им нарушават човешките права ама за тях българи румънци ....не са човеци
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пак са добре я да отидат в ангилезия. Там за да си светят вечер трябва да пускат в електромера по една лира на час иначе ток нанайси. Яденето си го купуват вода си купуват остава и въздуха да си плащат. Бачкат за 3 лири на час. За Африканци ги имат Източно от рая. Да ве *** у европейците кога тиква ви *** от Банкя. Колкото Тиквата има авторитет толкова и вие.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, това не са предлагани на местния трудов пазар работни места на германци, араби или българи, а замислен по начало трафик на хора с цел трудова експлоатация чрез чуждестранни фирми посредници. Жертвите се избират от ЕС, защото не трябват визи. Не става дума за "ние" и "вие". Тях не ги интересува етническия произход или религията, а някакви жертви, на които да не плащат. Намерилите работа там по нормалния ред имаме нормални работни места с осигуровки и заплати.
34
5
 
17
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
До Анонимен 15 Ти си просто един ограничен прос.так и кръгъл ***.от! Я погледни малко назад в историята и ще видиш ,защо западняците се отнасят с вас като с роби а не с равноправни хора.Всички тези прехвалени развити нации са бивши колониални и завоевателски държави в миналото.Това което са откраднали и заграбили по света им помогна да изградят силни икономически и мощни политически държави .EС е новият вариант на колониализма и робството в ново време ,затова сте онеправдани и никои там!Мисли!
33
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в същото време германия внася милиарди в европейския съюз а *** ги усвояват срещу лозунги