Европа е озадачена защо в България и Гърция има по-малко жертви на коронавируса?

Страните на Балканите не подценили COVID-19
Обновена: 24 май 2020 19:54 | 24 май 2020 19:35, Нели Христова
256
Европа е озадачена защо в България и Гърция има по-малко жертви на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Три месеца след началото на корона кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент "победиха" по-богатите, пише италианският вестник "Кориере дела Сера", цитиран от БНТ.

В материал, озаглавен "Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи", изданието твърди, че по-слабите държави имат по-малко жертви на COVID-19, тъй като са въвели по-рано строги мерки.

"Късмет? Може би! Вероятно по-малко заразени хора са заминали за Централна и Източна Европа през ключовите седмици на януари и февруари", се казва в материала.

Подчертава се, че според данните, някои държави били наясно с уязвимостта на своята система за здравна защита и затова не са подценили ситуацията на Испания и Италия, а са решили да приложат строги правила още на ранен етап.

Вестникът дава за пример датата 15 март като вододел на двата подхода в Европа – източния и западния. Тогава Италия вече беше дала 1 809 жертви на COVID-19 и имаше 24 000 заразени, в Испания смъртните случаи бяха 294 и 7 988 заразени, Франция – третата от най-силно засегнатите държави, обяви 127 смъртни случая от коронавирус и 5 423 положително тествани, докато "останалата част на Европа смяташе, че е незасегната".

Много държави в Европа мълчаливо се съмняваха, че епидемията в южната част на континента е в резултат от липсата на организация в тези страни, пише в материала.

Според индекса на университета в Оксфорд, който следи реакцията на държавите по света на предизвикателството COVID-19 и ги оценява от 1 до 100, като най-високата оценка е максимално затваряне, Албания има 84 точки, Словакия – 71, Румъния – 67, Полша – 60, Унгария – 59, Гърция – 57.

Ситуацията в богатите държави е по-различна: Германия има 37 точки, Франция – 50, Белгия – 53, а Великобритания – 11.

Припомняме ви, че затягането на мерките в Западна Европа настъпи в края на март – десет дни, след като стана ясно, че епидемията не е проблем само на Италия или Испания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
9
 
24
 
! Отговори
... но е истина преди 3 години
Първо - Италия не е Европа, а и един вестник не представлява съвокупното мнение на цял народ.Второ - Знаете ли, каква е основната разлика при популацията на Българияни Италия? Средната продължителност на живота. Ние сме в двете полярни крайности! Италия се радват на почти 80.5 години продължителност на живота. В България едва скоро до гонихме 70.Масово поразени от вируса? Хира на 70+ години със съпътстващи заболявания. Ние нямаме такива. Уморихме ги по рано, което е ужасни нешо да кажа ...
198
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 209Ние щото "на крак го изкарахме", затова сме шампиони по онкоболни.
197
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние Чернобил го изкарахме на крак, та този китайски вирус ли ще ни събори, да не сме някакви жабари
196
3
 
20
 
! Отговори
ннн преди 3 години
Защото това проклето племе тоя вирус неможе да *** умори .... ха ха
195
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мой близък беше под карантина, заради короната, нищо му няма, дори не кашляше, но онези му казаха заразен си, карантина. Мина вече, но още се чудим, колко кекав трябва да си, за да умреш от това, той е метър и седемдесет, с очила и нищо не усети.
194
3
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
чак пък ОЗАДАЧЕНА е доста пресилено фактора гъстота на населеност е ключов при разпространениеу нас с изключение в най големите градове останалото е провинция изолирана от останалия свят трудно податлива на заразяване
193
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vbnvmnhmИнформация доставена по линия на конспираторите анти-ваксъри, анти 5Ж и про-чесъна.:))))
192
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради по-слабото разпространение на джендърството на Балканите
191
7
 
15
 
! Отговори
vbnvmnhm преди 3 години
В България плащали на бониците само 1500 лева повече от ако е с корона вирус в сравнение с пневмония и затова са малко бройките. В САЩ 3900 за пневмония, 13 000 за корона и 39000 за корона и закачен на вентилатор. Така и така няма други операции и да си запълнят бюджета всичко е корона. Ако не даваха толкоз пари числата щяха да са други
190
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bad CompanyДруги неща, които лекуват от короната:6. киселото зеле 7. киселото мляко8. таратора9. зеленчуците и НАЙ-ВАЖНОТО10. ракия ЦЕЛОГОДИШНО:))))))
189
16
 
22
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Според руските ***:1. Коронавирус в България и по света няма.2. Коронавирус няма , но в България има над 400 000 болни /според Мангъра/ ама правителството не тества и не се знаят3. Коронавирус по света няма , но всички държави си бастисаха икономиките и се застреляха ритуално в главата от "любов към спорта"4. Коронавирус няма ама Путин се е заврял в миша дупка и го е страх да си покаже носа от резиденцията5. Чесъна лекува от короната и толкоз!
188
0
 
13
 
! Отговори
Бо преди 3 години
Щото имат късмета, аз да ги управлявам...Не е ли тъй?
187
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 190Нали ревете, че ви продават ***. Ахахахахахахах. Сега яли от село. От кое село, Лидъл, Била или Кауфланд?
186
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До СТРАНДЖАТАМачкай!:))))))
185
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 185/191Рупай, рупай ...
184
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук просто хората са умрели преди да са родят !Нямат пример в живота освен чалга и мутри .Жалко че не разбирате колко сте умрели .Работите за купичка храна !
183
7
 
4
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
Та, на кого искаше да ,,пуска" г-н Премиера!? Доцент Мангъров отговаря защо щаба не предлага разхлабване на мерките, та се налага той да прави това - ,,Защото там са събрани едни страхливи хора, които само гледат да си вържат гащите и не смеят да поемат отговорност! Благодаря на г-н Борисов, че се вслуша в гласа на науката и предприе необходимите действия...." И така нататък еротика и любов!
182
3
 
7
 
! Отговори
Теди преди 3 години
България и българите трябва да се стремим към здрава и силна икономика, за да преодоляваме по -лесно всякакви проблеми породени от бедност . Навсякаде са въведени строги мерки срещу коронавируса -маски, ръкавици, дистанция
181
4
 
6
 
! Отговори
до 185 преди 3 години
Не ние, а американо - канадски доклад го прави този извод за БЦЖ, като първо цитира бившата ГДР и западната част на Германия! Зависи от качеството и програмата на ваксиниране! Не един път ти показали и имитирали някаква евтина капиталистическа уж ваксина, която уж е задължителна! Тук под строй! Доклада бе публикуван във вид, който не е завършен и ще търпи промени! Такава им била практиката, но тези неща първо там са посочени.
180
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме БОГОИЗБРАН народ и сме пръснати из целия Балкански полуостровИмаме здрави гени , интелигентни сме и сме прагматични Кухнята ни включва Месо през зимата , кисело зеле(пробиотик) туршия , греяно вино и тн През лятото леки меса , таратор, сирене , кисело мляко ,зеленчуци и ракия целогодишно Ние се храним от селото , западняците се хранят от преработени храни , които не им доставят необходимите вещества Носете Розетата и се гордейте , че сте потомци на велик народ