В кризата 58% от европейците имат проблеми, 30% - без доходи

Унгария, България, Гърция, Италия и Испания са сред най-пострадалите
51
В кризата 58% от европейците имат проблеми, 30% - без доходи
Снимка: Pixabay

58% от европейците са изпитали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и достойно качество на хранене (9%). Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Още по темата
Това показват резултатите от проучване, поръчано от Европейския парламент.

Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия не са. В последните изредени страни повече от половината анкетирани не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.

ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи, като пандемията от коронавируса, твърдят европейските граждани.

Почти седем от десет респонденти (69%) искат по-силна роля на ЕС в борбата с кризата. Успоредно на това почти шест от десет респонденти са недоволни от липсата на солидарност между държавите членки на ЕС по време на пандемията. Докато 74% от анкетираните са чували за предприети от ЕС мерки или действия в отговор на пандемията, едва 42% от тях са удовлетворени от тези мерки към момента.

Около две трети от анкетираните (69%) са съгласни, че "ЕС трябва да разполага с повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавирус". По-малко от една четвърт от респондентите (22%) не са съгласни с това твърдение. Съгласието с твърдението е най-високо в Португалия и Ирландия, а най-ниско в Чехия и Швеция.

В отговор на пандемията европейските граждани са искали ЕС да се съсредоточи предимно върху осигуряването на достатъчно медицинско оборудване за всички държави членки на ЕС, разпределението на изследователски фондове за разработване на ваксина, пряка финансова подкрепа на държавите членки и подобряване на научното сътрудничество между държавите членки.

Този силен призив за повече правомощия и по-силно координиран отговор на ЕС е свързан с изразеното недоволство от мнозинството от анкетираните по отношение на солидарността между държавите членки на ЕС в борбата с пандемията от коронавируса: 57% са недоволни от сегашното състояние на солидарността, а 22% "не са никак" доволни. Само една трета от анкетираните (34%) са доволни, като най-високите показатели се наблюдават в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са сред най-недоволните, последвани от гражданите от Австрия, Белгия и Швеция.

Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, предприети до момента. Само 42% са доволни, най-вече в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Кво ли правя тука преди 3 години
Като гледам каква задушевна кръчмарска компания се е събрала в тоя форум май все от познати ... Ай наздраве де!Аз не пия та ще си спестя мнението по статията
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАдрианчо? Варгчо?? Не си ти когато *** не в теб!
42
4
 
1
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Господа, предлагам ви да се включим в една дълбоко благородна кауза и да разгромим юдео-масоните, родшилдовците и вся остальная ***. Да съберем парички за сругаря от пост 30 и да го изпратим в Русия да организира преврат и да свали другаря Путин -ротшилдовската марионетка.:)) Време е здравите сили да се обединим другари!! :)) Най -после се роди българския Че Гевара , готов да свали диктатора-капиталист Путин! Венсеремос!! :))))))
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като пишеш за ***, май визираш себе си моди...Написах-лично мнение!Блоквайте по навик.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40На мен пък брокерчетата ми разправяха, че да живееш на някой таван под наем е къде-къде по-добра оферта.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Разбрах. Не си русофил но ти плащат в рубли за тролене:)
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си ходи в Русия!Не съм русофил, нито друг - фил.Това е свободно лично мнение.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Заминавай за Русия! Там всичко е ок. Апокалипсис няма да има!:)
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лидерите на ЕС правят всичко възможно да сринат и фалират Евроикономиката.Досега вече да я бяха съвзели като Китай.Чака ни апокалипсис.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Руснаците ще свалятАнтоанчо?? Не прекалявай с боярищника толкова рано, ще ослепееш бре!":)
34
3
 
5
 
! Отговори
Руснаците ще свалят преди 3 години
До Bad CompanyПутиназ ще се погрижа вашата про-западна хунта и такива като теб да "измрете яко" !!!няма да ви се размине гадовве !!!
33
7
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Под новините за седянката на Мая и Костя рИве,че бил безработен,гладен и нямал пари,а под новините за Летните почивки рИве,че не иска тук на нашето Черноморие,а щял да ходи да си прави кефа в Гърция,Франция,Хърватия или Италия:):):):)Стари партизански номера:):):):)
32
3
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До О-ДА !Оцелелите българи тук, ще станат слуги на новите господари ционисти.Но по-напред, може да станат малцинство ...
31
4
 
2
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
До да и за Путин съдРазбрах те!! Ти си българския Че !! Кога ще отидеш в Русия да организираш свалянето на Путин-марионетката на Ротшилд?? Ако нямаш пари за билети ще ти помогна!:) Венесеремос!!:)
30
3
 
6
 
! Отговори
да и за Путин съд преди 3 години
До Анонименна Путин също му ллъсна заддника - всички разбраха че е марионетка на Ротшилдслед карантината и пенсионната реформа Руснаците мразят Путин не по-малко отколкото Българите мразим *** и про-западната му хунта
29
2
 
8
 
! Отговори
О-ДА ! преди 3 години
До Bad Company"Борисов, Мутафчийски и Щаба /евала им/ се справиха"справиха се - изпълниха юдо-масонската заповед да УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ !!!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАРОДЕН СЪДДа , съд!! И за Путин, че и той въведе карантина и още я има!! Нали?
27
11
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Радев, Нинова и Решетников потриваха ръце и чакаха в България да настъпи някакъв колапс. Тролската им машина беше активирана на макс да всява смут, хаос и недоверие. За тяхна зла участ Борисов, Мутафчийски и Щаба /евала им/ се справиха перфектно. А троловете руски нека си реват тука..........това ще им остане.
26
1
 
8
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 3 години
за тези които направиха карантината !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДОЛО ПРО-ЗАПАДНАТА ХУНТА НА *** !!!
25
11
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
Данните са за България осреднено. В София средната заплата отдавна е към 2000лв.. Да не говорим, че цифрите са доста по-високи заради заплатите в плик. Реално в прованса прибират по 1500лв., а в София- 2500 и до един по документи на минимална. Говорим за нискоквалифициран труд. Квалифицираните хора отдавна получават сериозни заплати доста над прага.