Антверпен маха статуя на свой крал, възмущавала цветнокожите

Провеждал ли е "брутално колониално управление" Леополд II?
9 юни 2020 23:20,
109
Антверпен маха статуя на свой крал, възмущавала цветнокожите
Снимка: БГНЕС

Прочутият белгийски пристанищен град Антверпен премахна статуя на крал Леополд II във вторник, само няколко дни след като тя беше залята с боя от протестиращи срещу расизма, предава AFP.

Още по темата


Статуите на именно този белгийски крал отдавна са мишена за подобни активисти, които твърдят, че той е провеждал „брутално колониално управление“ в африканските колонии на Белгия, пише „Фокус“.

Движението набра смелост за по-активни действия в последните дни на фона на масовите демонстрации и безредици в САЩ заради бруталния арест и последвалата смърт на афроамериканеца Джордж Флойд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Info преди 3 години
52,Виждам че недоволстваш от администрацията. На крива ракета и космоса и е малък, същото е и с Бг администрацията. Те винаги могат да си намерят предлог защо не изпълняват задълженията си, или защо облагодеталстват определена етническа група. Питай се кой има полза от тая работа - ами сигурно политиците които получават гласове от тази група.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между 1998 и 2003 година във една война в Конго умират 5,4 милиона човека.
43
12
 
7
 
! Отговори
Info преди 3 години
Историята е история. Трябва да се помни,за да се учим от нея.*******Да така е. Но историята не се променя с премахването на паметник който е издигнат на човек въвел геноцида. Това че хората са били расисти в миналото всеки знае. Но да следваш расизма в 21 век е меко казано - странно. Не забравяй че и ти можеш да пострадаш от това некой да те смята за под-човек.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно е да се намери по-ужасна колониална история от тази в Конго. Скандалът е огромен още по-онова време и само смъртта на Леополд позволява всичко да се замете под килима. Съвсем редно е да му се скрият статуите. Странно е че са вдигнали изобщо
41
3
 
34
 
! Отговори
Край преди 3 години
Черните търсят всякакви начини да отидат в държавите на белите хора за да се борят с расизма. Давят се в Средиземно море с лодките. Напускат прекрасния си живот в Африка за да се борят с расизма като бутат статуи и грабят магазини.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го докарат в махалата на центъра!
39
1
 
5
 
! Отговори
Info преди 3 години
До NemezidaLeopold was the founder and sole owner of the Congo Free State, a private project undertaken on his own behalf.Леополд беше основателя и изключителен собственик на Конго Свободен Щат, частен проект започнат от негово име.
38
5
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До гама-трола: КАкво е било в Конго преди сторици години никон не го интересува. В момента целта на тази акция е да сеоскверни историята на Европа и християнството. А що се отнася до "източниците" на "информация", ами има едно племе характерно с любовта си към пренаписване на историята и реално, почти всичко, което можеш да прочетеш в Уикипедия, Гугъл и метастазите им е тунинговано.
37
2
 
17
 
! Отговори
Nemezida преди 3 години
Ако Конго бе победила Белгия,щяха ли да режат ръце или ще минат направо на главите?!Само питам...
36
5
 
14
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Направо на мястото на паметника да построят джамия, или още по-добре - синагога! Метастазите на сатанинския, антиевропейски, антихристиянски модерен неомарксистки либерализъм тотално поразиха 95% от Западния свят. Уви, предида стане по-добре, ще става много, много зле!
35
8
 
7
 
! Отговори
Info преди 3 години
Администрацията на Леополд в Конго беше харктезирана от убийства, мъчения и жестокости. Ръцете на мъже, жени и деца бяха ампутирани когато нормите за естествен каучук не беха изпълнени. Милиони Конгоанци умряха. Сегашните преценки са от 1 милион до 15 милиона убити, с нарасващо съгласие за около 10 милиона убити.
34
6
 
4
 
! Отговори
Info преди 3 години
Leopold's administration of the Congo was characterised by murder, torture, and atrocities, resulting from notorious systematic brutality. The hands of men, women, and children were amputated when the quota of rubber was not met. Millions of the Congolese people died: modern estimates range from 1 million to 15 million deaths, with a consensus growing around 10 million.
33
6
 
31
 
! Отговори
Nemezida преди 3 години
Защо трябва да се забравя историята?Махайки това или онова ,всичко което е свързано с историята,тя шосле лесно може да бъде изманипулирана или забравена. Защо? Кому е нужно?Идвайки некви хора от някъде си,изведнъж се чувстват засегнати, обидени от наши вековни схващания и порядки. И видиш ли,гостенина диктува на домакина как ще си нареди къщата.Ехооо....събудете се!
32
1
 
16
 
! Отговори
Владо преди 3 години
- А за социалният расизъм на т.н. Демокрация кога ще се заговори?
31
23
 
9
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво, удобен повод да махнем всички символи на съветската кръвождна *** унищожила цвета на нацията ни.Альошовци, Мочи, всичко да се премахне от улиците на свободна майка България!!!!
30
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Руските тролчета са се развихрили със спомени от миналия и по-миналия век. Горките, то не им останаха други методи да тролят, защото в собствените им диктатури е толкова зле, че вече нищо няма смисъл да сравняват и ровят в колониалната история на страните, белким намерят нещо за което да драскат. Жалка и неграмотна работа.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Van Walsumweg, мерси, това е любопитно и не го знаех, та с интерес прочетох за какво става дума. Ала следва да се отбележи, че всъщност името на града не произлиза от захвърлената ръка, което е чиста градска легенда, и има други корени от латински и/или келтски отпреди Новата ера. Фолклорната легенда за митичния герой и отрязаната ръка на великана пък има толкова релевантност към днешна дата, колкото Харон от древногръцката митология.
28
8
 
7
 
! Отговори
Van Walsumweg преди 3 години
Знаете ли от къде идва името на иначе прекрасния град Антверпен - едно от най-големите европейски пристанища, средище на ювелири, търговия и пр. Идва от hand werpen, в буквален превод да хвърляш ръце или още захвърлена ръка. А откъде се е пръкнала тази толкова цветиста фраза? Сещате ли се?Ще я махат и още как.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 27твоите драсканици пък са много остроумни,то и какво да очакваш от примитивен ш е бек като теб
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Конго са били най-дивите ***, мисля, че к канибализъм е имало там.