Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
27
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Абе къв туризъм,кви почивки да ви правя с 23 лева надник бе които ще отидат само за ползване на заграбените плажове!?Ами нали трябва да се яде..да се спи!То сигурно 200 лева на ден ще ми трябват!Откъде?С тез заплати само месечните си сметки не може човек да плати!Не всички сме добре заплатени софиянци!Със 700 лв заплата не става работата!
44
1
 
15
 
! Отговори
Обияам Ол Инклузив! преди 3 години
Давам едни пари и една пълна седмица не мисля за нищо! Ядем вкуснотии, пия коктейлчета, къпя се в морето. Вечерно време аплодирам шоу програмата. Като ни доскучее в хотела, водят ни на екскурзийка и ни разказват нещо интересно. Кубиваме си боклучки и сувенири за спомен от почиката. Пълен кеф!Почивам напълно! Спирам да мисля кой, къде с колко може да ме излъже или прецака на дребно. Тур операторът и хотелът се грижат и мислят вместо мен. Мозъка се изчиства от всякакви грижи и тревоги. Супер!
43
1
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 3 години
Nikude v Europa, cenite na moreto ne se razlichavat ot tezi na moreto: primer ako v gradovete kafeto e 2,50? na moreto e 2,50- 2,60? nezavisimo ot polojenieto I goleminata ne stava duma samo za tova, alkohol I hrana sushto no tova e zashtoto po zakon ne more da prodavat na Cena po visoka ot tazi opredelena ot zakona, a tq e suobrazena s standarta v dadenata strana I horata si plashtat danucite I dobri zaplati I pak pechelqt dostatuchno, a v Bulgaria samo sobstvenicite pechelqt
42
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по зле ще става докато тарикатчетата хотелиерчета не осъзнаят, че не пясъка и морето в Гърция са по-добри, а липсата на презастрояване, простотия и грубо отношение, лоши маниери и надменност у персонала, чалга и печалбарство. Все едно си му отишъл в къщата да му ядеш от чинията на ***, не да си починеш и да изкараш добре.
41
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е , че откакто заградиха морето , наслагаха бариери и платени паркинги изгониха българите. В коментираната Гърция няма такива неща и просто хората се преместиха там Аз какво да се бия с някой на бариерата и да му обяснявам , че плажа е държавна собственост така ли ? Защо да си го причинявам ? Отивам да си почина , а не да се занимавам с мутри
40
0
 
42
 
! Отговори
Витоша е Еверест! преди 3 години
Хайде пак, прекрасна природа, та прекрасна природа. И кой турист ще дойде заради планини и гори, като не може да се разхожда безопасно заради шляещи се шведи с брадви, не може да разчита на свестна първа помощ ако си навехне крак примерно или го ужили оса, трябва да яде нехигиенични, мазни манджи, приготвени от жената на селския хотелиер, която не си мие ръцете след ходене до 'нужника' и ги забърсва в престилката. И с какво таз ми ти природа е по-хубава от Алпите или горите на Германия?
39
0
 
36
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Намалете цените на нощувките, БГ хотелиерчета - тарикатчета. Отново проверявах ценовите листи по курортите. Никъде не са мръднали за юли и август от 2019. 100 лв за двойна стая в хотел 3 звезди никой нема да ви даде вече.
38
0
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
нищо не преоткривам , преоткривам авлчност, мръ сотия, неумение, грубост
37
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо за 2 седмици на кафявоморието отивам за 10 дена в Гърция.
36
1
 
38
 
! Отговори
Жо преди 3 години
ПЕЧАЛБАРИТЕ на Черноморието тази година ще "гълтат жаби".Ако не намалят цените на ВСИЧКИ стоки и услуги с 50 %, няма да имат никаква печалба.
35
1
 
25
 
! Отговори
Bg izmet преди 3 години
КАКВОТО СТЕ СИ ПОСТЛАЛИ ТАМ ПО МОРЕТО ТОВА ЩЕ СЬРБАТЕ.УКРОРУСОТЮРК ДЯВОЛИ.
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 21Тук в Атина има ресторанти, за 13 евро на човек пукаш морска храна от менюто колкото можеш да изядеш на корем, тази година може да е и 10 евро заради пандемията. Събираме се няколко души и пукаме морси деликатеси с бирчока, чак не ти се става, от хубавото прекарване, накрая изхарчил 30 евра - половин надница, пийнал, хапнал в добра компания, спиш като къпан...
33
2
 
12
 
! Отговори
Чужденец преди 3 години
Problemut ne e v moreto, a v sobstvenicite na hotelite i restoratite!!! Ne mojesh da potdurjash ceni na zapata stana, a da plashtash kato za Bulgaria! Primer: pochivka v Spain za 8 dni 400? sus samoletni bileti all in za chovek, za bulgariq ot Sofia za 8 dena min 600-700? bez transporta , e kak da ne pochivat v chujbina horata? Primer 2 : na moreto vsichki lujat, I v restorantite I v magazinite I supermarketite.... navsqkude, zashtoto nqmame zakoni za tova.
32
0
 
29
 
! Отговори
ако ще без почивка преди 3 години
ако ще и без почивка да остана ,ама пари на бойковите мутри няма да дам.всичко бетонираха и ***
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахах, какви са тези кубове на плажа? На някой харесва ли му да стои в нещо като клетка на дюшеме, вместо на бясъка? Ами, като не ви харесва пясъка, не ви е мястото на морето...
30
4
 
7
 
! Отговори
даада преди 3 години
я питаяйте русия дали не се прави туризъм под строй!Путин дето ги командва - това лято вървете в турция, другото- в България, ртетото - никъде не ходете.
29
0
 
32
 
! Отговори
от Благоевград преди 3 години
защо в Гърциязащото ставам в 7 сутринта и в 10 съм на плажа безплатен паркинг 50 лв бензин отиване и връщане до кара дениз 200лв бензин и 12 часа шофиране
28
0
 
62
 
! Отговори
Freeman преди 3 години
"Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина." - абсолютно вярно. Проблемът е в манталитета на българите, собственици на хотели и заведения по черноморието ни.
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов не строи магистрали за да ходите на море в чужбина бързо да забрани ходенето на туризъм в чужбина.
26
0
 
11
 
! Отговори
Долу мутрите преди 3 години
ХАХАХАХАХАХАХА!!