Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
19
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Да не говорим за местните селяци, които са ремонтирали къщите на деда си и направили "хотел". Като почнат да слагат тубите пред вратите и да искат такса "климатик". :))
184
2
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Природата е заменена с бетон, обслужването е по-зле и от Зимбабве, а единственото старание на "колегите" е как да компенсират ниската печалба от западноевропееца като цака българският турист. Добре дошли на бетономорието!
183
2
 
17
 
! Отговори
1891 преди 3 години
До Анонимен 189"Истината е че и качество да имаше по нашето море пак нямаше да ходите не вие престижно"В голяма грешка си. Хората търсят вече не само престижното, но и дивото, спокойното и чисто море. Като Алепу преди подпорната стена.
182
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
категорично не, щом имат пари да строят хотели, значи не са зле и нямат нужда от моите пари.
181
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че и качество да имаше по нашето море пак нямаше да ходите не вие престижно
180
0
 
35
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не може чадърът и шезлонгът дори и с шалте и масичка да е на цената на спането. Това е.Докато не ги направите безплатни или с минимална цена, не повече от 1 лев, няма да се случи нищо добро.Цените в ресторантите също са кошмарни. Не може надценката да е 500%.В обслужването също има какво да се желае.
179
0
 
30
 
! Отговори
Али Баба преди 3 години
Значи няма чужди туристи и хоп ни карат да запълваме дупките.Сега се оплакват че туризма е бил сложен бизнес,а като строяха през 90-те години хотели и се надпреварва кой да е на първа линия не говореха така, сега те да си почиват нашироко в хотелите си тъкмо ще спазват да спят през стая-нали е карантина
178
25
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до ОтвратенРазбирам, колега.Айде тогава ти наеми/купи заведение, и покажи на алчните как се работи.Колко време ще успееш на макс ниските цени ?!Желая успех !!
177
2
 
28
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Българина не знае какво е това нещо бизнес. На него му се отдава далаверката и много обича да лъже пияни германски и английски туристи. Проблема е че и тази клиентела ще се ориентира към по-добри дестинации а нашите "бизнесмени" ще продават бурканчета със смокини до шосето.
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стигнах до Нова....и спрях да чета, няма смисъл!!!!!
175
1
 
33
 
! Отговори
Да, ама не преди 3 години
Колко години се МОЛИМ да ни третират като туристи. Толкова много ли искаме? Продължавайте да пробвате със статийки, току виж се получило.
174
0
 
29
 
! Отговори
ххх-ххх преди 3 години
Направил на 100 кв.мм застроена площ 10 стаи и *** "хотелиер" потрива ръчички. Шопите и майните ви виновни - спокойно, скоро и без тях ще останете. Няма да има наемчета, няма да има парки, няма да има търговийка, ресторанти и стаи. Туриста ще отиде в западен тип хотел, с паркинг, с платени н почивката му чадъри и шезлонги и разнообразна храна а селяните ще продават (както и заслужават) ще продават бурканчета сладко от смокини по пътя!
173
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наистина аман! тъпо и упорито, ***, едни и същи глупости. имало хубави малки или големи хотели...не разбрахте ли, че над 80% от българите, които отиват в гърция, ходят на къмпинги и по малки частни къщи за гости? и не, тези хора не са ***, а работещи в големите градове и за тях почивката не е да се махнеш от бетон и да се завреш в друг бетон. управляващите може да се правят на ударени и да игнорират огромна част от българите,но после да не се чудят защо по 10.000дневно отиват в гърция
172
0
 
31
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРВиж колко си смешен. За 100 грама Цаца, метната на крайбрежно капанче, колко искаш да вземеш - оплюта от мухите покривки и маси, готвача е леля ти а сервитьора по джапанки. Кило цаца да не е 25 лв? Българина иска ясни условия за почивка - отива и плаща, колкото желае, но без да бъде лъган от смешковци! За това всяка година сезона в България става все по-къс а хората по-малко. Големите вериги и хотели до сега правеха пари, чрез ол-инклузив и ясни цени, но "хотелиерите" -зле
171
0
 
45
 
! Отговори
Скъпи Хотелиерчета преди 3 години
С измами и далавери ще се докарате до масови фалити. Точно това заслужавате!!! Проблема не е в епидемията а в качеството което предлагате. Все повече стават българите които отказват да бъдат лъгани и ограбвани. След 5-10г. мутроморието ще е пустош.
170
0
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
"старочу" да се чете "старому"
169
0
 
17
 
! Отговори
Има преди 3 години
и друг тип руски туристи. Те са клиенти на хотелската верига AMAN и други, които създават висококачествен продукт малки хотели сред красива и запазена природа. Готвачите работят с местни продукти а спа процедурите са с местни масла и билки. На клиентите е осигурено усамотение и индивидуално обслужване. За съжаление явно българската концепция е евтин продукт предлаган на баснословни цени, защото се плаща поотделно за плаж, паркинг , транспорт и т.н.реално спането е най-малкия разход.
168
0
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Жалко за собствениците на къщи за гости, които в случая са невинните потърпевши---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Собствениците на къщи за гости са в сивия, чак черен сектор на икономиката ни.Щом при проверки плащат глоби и не им пykа - карат по старочу ...
167
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРИТЕ СА СЕ НАСТЪРВИЛИ ДА СИ ИЗБИЯТ ТОВА, КОЕТО ДРУГА ГОДИНА ПЕЧЕЛЯТ ЗА 4 МЕСЕЦА, СЕГА ГО ВЗЕМАТ ЗА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА!ЯКА ТЕСЛА ВИ ЧАКА!!!
166
0
 
43
 
! Отговори
ГОГО преди 3 години
С призиви за патриотизъм нашите морски курорти няма да се напълнят. Бетона и лошото обслужване ще прогонят не само българите, но и чужденците. Румънците вече ползват България като транзитна страна на път за Гърция и Турция. Жалко за собствениците на къщи за гости, които в случая са невинните потърпевши от концесионерите на плажовете и заведенията там. Така, че да кажат сбогом на това лято.