Германия засилва цензурата в интернет

Трябвало да се докладва за всяка "реч на омразата"
19 юни 2020 08:40,
91
Германия засилва цензурата в интернет
Снимка: Pixabay

Германският Бундестаг в четвъртък одобри закон, който ще задължи големите социални медии в интернет да докладват проактивно за случаи на „реч на омразата“ на правозащитните органи, пише европейската редакция на Politico.

Още по темата

„Трябва да направим повече, за да предотвратим разпространението на омраза и клевета онлайн“, заяви Йоханес Фехнер, говорител по правните въпроси на социалдемократите (СПД), партията на министъра на правосъдието Кристин Ламбрехт и младши коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, допълва "Фокус".

Преди да влезе в сила, законът все още трябва да бъде одобрен от Бундесрата, горната камара на парламента на страната. Гласуването е насрочено за 18 септември, но може да се проведе дори по-рано от това, според представители на парламента.

Законът за мрежата
на Германия, по-известен като NetzDG, беше приет през 2017 г. и се счита за едно от най-строгите усилия на западните демокрации за контрол на постовете в социалните медии. На фона на нарастване на десния екстремизъм онлайн, правителството на канцлера Ангела Меркел миналата година обяви, че ще засили още повече правилата, за да принуди платформи като Facebook или Twitter да пращат сигнали за особено сериозни примери на реч на омраза - като разпалване на расова омраза - към Федералния наказателен орган Полицейско управление.

Този ход предизвика критика от защитниците на гражданските свободи, служителите в бранша и юридическите експерти, които предупреждават, че новите правила ще нарушат стандартите за поверителност, ще отворят вратата за повече надзор и ще позволят ненужно събиране на данни.

Приетият закон не е единственото надграждане на NetzDG в процес на създаване. Вторият проектозакон, който е в по-ранен етап, също има за цел да принуди платформите да улеснят потребителите да докладват речта на омразата и да оспорват решенията за съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Супер, аз нямам проблем с истината - бял, черен или жълт, това е обективна истина, а не расизъм. Ти имаш проблем с истината, ти искаш да измислим парелелна реалност в която да се правим, че фактите които миждаме с очите си, не съществуват - аз тази простотия никога няма да я приема. Джорд Флойд бил ли е черенокож осъждан престъпник? Бил е, защо това се прикрива и игнорира? Няма обективност, има секта фанатизъм. Ами BLM? Само черния живот ли е от значение? Ето това е расизъм.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел и режима и трябва да бъдат свалени.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Древните римляни са казали - в спора се ражда истината! Много добре помислите върху тази сентенция. Процеса които тече днес е убийството на различното мнение, да елиминираме спора, следователно да заличим истината. Не е важна истината, важното е какво пишат медиите - това е големия проблем днес! Мозъчни гльобелсови промивки, насаждане на религиозно-идеологически култове, агресивен фанатизъм, истината е почти заличена, тя вече не е важна - същото правеха комунистите, сега либерастите.
36
1
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Ето точно тук допускаш груба грешка - кой определя дадена реч за "дискриминационна или подтикваща насилие и/или омраза"? Няма ясни граници, за мен например твоята реч е дискриминационна и трябва да се цензурира, защото ограничава правото му на изразяване, което си е акт на дискриминация, насилие и омраза. Аз ще те изтрия, защото твоето мнение не съвпада с моето, на там отиват нещата колкото и да го въртиш. Едни хора налагат на другите своята вяра, исторически примери колкото искаш!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бавно, но постоянно се приближаваме към света на 1984
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37Действително има неудобни за управляващите мнения в пресата и това естествено се мени в зависимост от това кого е на власт, защото английската преса е разделена по политически убеждения. Но в момента например, The Guardian най-често публикува мнения неудобни за консервативното правителството, но те не могат да наложат цензура директно върху вестника или коментарите, защото в крайна сметка платформата е частна. От друга страна, BBC е държавна компания и там се публикуват само удобни неща.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демократи, сър"
32
1
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Значи да разбирам, че цвета на кожата, етническия произход и религиозните убеждения, макар да представяват обиктивна истина, неоспорим факт, ние трябва да ги скрием, да се правим, че не съществуват, да си измислим някаква паралелна реалност, за да не вземе някоя розова пеперудка да се засегне!? Това е цензура, или по-лошо автоцензура, нещо много вредно за едно общество. Плюс това до къде стига обхвата на расизма? Утре някой ще се почувства тежко обиден, защото съм написал, че е плашив или дебел.
31
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 36Да, всяко нещо си има граници, а и либерастията е навсякъде. Моят коментар беше конкретно за: "неудобни за управляващите мнения в пресата".
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33И въпреки това, ако отидеш в The Guardian и оставиш мнение под коментарите то няма да бъде цензурирано освен ако не съдържа реч определена като дискриминационна или подтикваща насилие и/или омраза. Същото се отнася и за социалните медии. Щом човек е способен да води нормален диалог без ненужни обиди няма цензура.
29
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 14Споко, мързеливите немци и без да си продават предприятията ще изтекат в кереча... хюндай и киа вече правят по добри масови коли. Скоро и китайците ще го могат.Тази забрана забавя но не отменя азиатската инвазия. Единственото което държи ес е безконтролното печатане на еврос за наши хора.
28
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Видяха от нас.
27
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 30Най малкото, защото в Англия има и други, неудобни за управляващите мнения в пресата.Други "остроумни" забележки?!
26
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Толерантност/3В германия никога не е имало толерантност. И тази немска черта взе превес и в брюксел. Истинска толерантност имаше в София в първите 2-4 години след 1989та... преди прозападните сeлски апологети да почнат да дава ес за примера който ТРЯБВА да следваме.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага като чуете "Германия" и трябва да се хвърли думата "фашизъм" . Подобни закони действат във Великобритания от 2017 година, що не ревахте тогава?
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е демокрация ,а нов вид фашизъм характерен за германската държава.Същите са си като преди ,просто сега ония дето бяха преследвани преследват по същия начин.
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дотук с мита наречен "демокрация".
22
1
 
14
 
! Отговори
az преди 3 години
английски собственик на голяма верига преди 2 години каза, че в момента дискриминирани на пазара на труда , пък и на изчезване са белите хетеросексуални мъже . Естествено веднага беше подхванат от всякакви организации
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕССР
20
2
 
16
 
! Отговори
2 част преди 3 години
господстващите елементи навсякъде, без съпротива, специално ако успеят да наложат хегемонията на евреите над работническите маси. По този начин и под претекст за победа на пролетариата, демократичните режими на целия свят ще се намерят в еврейските ръце. Частната собственост ще бъде ограбена от правителст вата на еврейското племе, което навсякъде ще стопанисва държавните богатства. По този начин обещанията на Талмуда, че при идването на Месия евреите ще имат в ръцете си богатствата на народите, ще се сбъднат