"Ди Велт" за заплахата България да изчезне: Последният да загаси лампата

Германското издание за страшната прогноза на ООН
24 юни 2020 18:00, Елка Василева
320
"Ди Велт" за заплахата България да изчезне: Последният да загаси лампата
Снимка: архив, БГНЕС

След още 60 години населението на България ще бъде наполовина спрямо 1990 г., няма да има кой да лекува хората в страната, а самата тя ще бъде застрашена от изчезване. Страшната прогноза е на ООН.

България на картата на Европа

Бъдещето на България изглежда така: едно застаряващо население без медицински лица и болногледачи, които отдавна са емигрирали в по-богати държави. Според прогнозите през 2080 година България ще има население от едва 4,8 милиона души. Това са почти половината от близо 9-те милиона, населявали страната през 1990 година.

Така “Ди Велт”, цитиран от Дойче веле, описва прогнозите за бъдещето на България в статията, озаглавена “Последният да загаси лампата”. Изданието се позовава на прогнозите на ООН, според които населението на шест държави в ЕС - трите балтийски републики (Литва, Латвия, Естония), Румъния, България и Хърватия, ще се срине наполовина до 2080 година в сравнение с 1990 година. Шестте държави са заплашени от изчезване, пишат от “Ди Велт” и допълват, че те са изгубили 20% от населението си от промените насам.

Емиграция и почти никакви имиграция

Няколко са проблемите на източноевропейските държави, които водят до липсата на демографски прираст. Едната, разбира се, е бедността, която мотивира големи групи от населението да търсят реализация в по-богати страни. Другата – липсата на имиграция. “Ди Велт” отбелязва, че от една страна държави като България и Румъния заради ниския си стандарт не са толкова привлекателни за мигрантите, колкото други европейски държави. От друга страна, обществата в Източна Европа не искат мигранти.

Още по темата

“Много е трудно да се прекъсне това развитие”, казва Дмитри А. Жданов, шеф на лабораторията за демография в германския институт “Макс Планк”. Според него тези държави трябва да предложат на населението си “това, което западните държави предлагат”. За момента подобно развитие изглежда невъзможно. Затова някои от социолозите очакват обезлюдяването на тези страни да продължи.

Никоя държава не е загубила толкова граждани, колкото Румъния. По данни на Евростат 600 хиляди румънци на възраст до 19 години живеят извън страната. През 1990 година населението на Румъния е било 23,5 милиона, а сега е малко над 19 милиона. Спадът е с около 20%, колкото е и в България.

Ниска продължителност на живота

България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението. По данни от 2018 година българите живеят средно 75 години, латвийците 75,1, а румънците 75,3. Средната продължителност на живота в Европейския съюз е 81 години. Испания и Италия са водещи по този показател – съответно 83,5 и 83,4 години.

Коронавирусът прибра източноевропейците, но временно

Чрез различни механизми засегнатите държави се опитват да ограничат спада на населението. Унгария се концентрира върху изграждането на емоционална връзка с родината и разпалването на патриотични чувства у хората. Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които разполагат с повече средства, отделят и големи суми за материално стимулиране на родителите. В изброените държави проблемът с прираста също е налице, макар и не в мащабите на балтийските страни, България, Румъния и Хърватия. В Унгария през 2019 година се прибраха повече хора (23 000), отколкото емигрираха (21 000). Раждаемостта също се повиши, но тенденцията за спад на населението все още не е преодоляна.

Коронавирусът създава временна и по-скоро илюзорна представа, че много от живеещите в чужбина се прибират обратно. Това вероятно ще продължи само докато ситуацията се нормализира, прогнозират от “Ди Велт”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
3
 
13
 
! Отговори
ОТКРОВЕННО: преди 3 години
След 10.11.1989 България се превърна в любимата германска тоа.летна както я изобрази онзи чехОще от началото на 90-те се чувствам преследван от германцитеТо не беше че Кан Крум бил психо,не беше че у нас кравите са по-красиви от жените,не беше и това че на балканите нямало никакво османско робство и то при положение че са завладени със.....стотици обявени ислямски джихадиПътят на днешна Германия към русофилията минава през Израел и Тел Авива България им е тоалетна хартия за Нови Нацита
235
4
 
13
 
! Отговори
Факти,факти... преди 3 години
УИНДЗОР изпитва само презрение към СакскобургитеМонархо-аристократите от УИНДЗОР се отричат напълно от Сакскобургите във ВРЕМЕ НА ВОЙНА а не на МИР което е и обвинение че Сакскобургите са ПРЕСТЪПНИЦИБлагодарение на Симеон Сакскобурготски за по-малко от 800 дни се случи 11.09.2001 и се сдобихте с неговите политици Бойко Борисов,Делян Пеевски и шефът на бандата за отвличания Ивайло Евтимов-Йожи
234
3
 
6
 
! Отговори
Още факти преди 3 години
Германското шоу на славчо през 90-те:"Щом кравите са по-красиви от жените значи сте във България"Германски историк през 90-те:"Крум е бил зловещ умопобъркал се владетел защото имал останало острие от стрела в мозъка и живеел в непоносими болки"Ангела Меркел идвала на почивка във България без изобщо да и пречат от ЩАЗИ и ДС та "десидентката като Бойко" си го изкарва с презрение върху българите през 1996 при преговорите за затваряне на блокове от АЕЦ---справка В.ВацевЧалгасваген оправячи
233
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато българите се молеха на Бог оцеляхаДокато българите се молеха на Цар бяха гордиНо откакто империята на Злото "освободи" България и от Бог, и от Цар, и я зарази с русофилския вирус, българина панически се спасява по Света.
232
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който може, граби от тук и после или го гонят или сам се изнася от тук. Управляват ни меко казано лошо.
231
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения човек от времето на българските царе и революционери който може да ви спаси се казва младия премиер с харема той ще промени всичко нужна му е подкрепа на народа за да се създаде новата партия и тнт
230
3
 
8
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 3 години
БЪЛГАРОФИЛА У.Еко преди да умре каза нещо от сорта:"ЗАЩО СЕ САМОУБИВАТЕ КАТО НАРОД ?"Друг БЪЛГАРОФИЛ от живково време Джон Макейн дойде специално да спре Южен Поток в държавата на БСП,ГЕРБ и сие наречена от него РУМЪНИЯ и скоро след това загадъчно умряД.Талев още предупреждава че българите са малко като труженички в западните квартали с ЧЕРВЕН ФЕНЕР по отношение на Маркс и БКПМахнаха Живков и ляво-десните червените фенери с изненада разбраха че руснака не е българин та сега са русофоби
229
7
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Природата дупки не търпи. Ще се заселят тук араби или азиатци и пак ще има народ на територията на България. Виж, българи може и да няма, но хора ще има
228
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаем, че от векове "великите сили" се опитват да обезлюдят нашите земи. Явно за това винаги сме държани на гъ*а на Европа, да сме бедни, да емигрира населението и т.н.
227
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите не изчезват, а се спасяват от русофилската чума.
226
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 години в турската империя българите устояха да не се затрият, но русофилският вирус е смъртоносен за българската нация, а територията й отдавна е превърната в съветско гробище !
225
4
 
14
 
! Отговори
рептилска загриженос преди 3 години
Четете между редовете - взимайте да хрантутите по милион арабо-африканска *** на ваш гръб година за да се "спасите"!
224
1
 
14
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До 235Говориш за хора с визия, само че тук за да започнеш от някъде трябват или връзки, или наглост и гьзолизство. Аз си признавам, че започнах да се развивам в сферата, в която искам и в която съм, точно с връзки, като получих едно начално рамо. Защото навсякъде са само "наши" хора. И други хора, колкото и да са талантливи, както ги наричаш, даже и образовани и кадърни, няма да имат моя късмет. Мислят ли в дългосрочен план работодателите, които наемат на базата на шуробаджанащина?
223
5
 
12
 
! Отговори
Анна преди 3 години
Проблема не е само в ниските заплати а в самите хора. Българите не сме единни, злобни сме, тарикати, мързеливи И много още. Това е една от основните причини младите да бягат, това беше и моята.
222
0
 
3
 
! Отговори
Зиг преди 3 години
До Анонимен 211 Сега погледнах в сайта на Дие Велт - има такава статия, от 22.06 е - "Das große Aussterben" е озаглавена.
221
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно не го знаехте, в България за 4 месеца имаме 200 умрели възрастни от КОВИД. Защо?Само толкова имахме.
220
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната показа двойните стандарти как ни засмукват население, експлоатират го зверски, но не го лекуват и не се грижат за хората щото са втора и трета категория. Ако нямаме заводи и индустрия нищо добро не ни очаква. Да чакаме разни фолксвагени и прочие "инвеститори" е измама! Учудващо нагъл и расистки е тона на немския вестник!!
219
6
 
10
 
! Отговори
Дебел депутат преди 3 години
Беден и неук народ лесно се управлява Ако трябва пакистанци и араби ще се вкарват в България да работят но заплатите на българина не трябва да се вдигат Със 610лв минимална заплата-477лв чисто се живее прекрасно в икономически стабилна България.Българските пенсионери с 219лв минимална пенсия живеят охолно в страната.
218
11
 
7
 
! Отговори
До 222 преди 3 години
То си е твой проблем , ако нямаш планове. Аз даже нямам време да изпълня моите . Краткосрочни , дългосрочни. .. Единственото което не достига тука в тази страна са хора с визия , хора които знаят какво искат , и го постигат без да мрънкят и търсят причини защо да не стане и кой да им е виновен.Работя и срещам хора по цял свят. Тука и на двете противоположности - процента на талантливите и процента на оплакващите се мрънкячи е определено по - висок. Нямам обяснение. Съвет - избирайте си средата
217
4
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Второ - София и големите градове се пръскат по шевовете. Пълно е с млади образовани хора. Не казвам че те са от средата на коментиращите тука, но познавам толкова много върнали се в България след У-нитата си млади хора. Факт е и че за хора с нисък ценз няма добро заплащане , така че те ще продължават да работят навън. Факт е и че много от живеещите и работещи в чужбина никога не са преставали да го смятат за временно решение . И всяка година са си къщи и инвестират. Има още много факти..