Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ

Разказ за невероятния физически и психически стрес в кланиците
Обновена: 28 юни 2020 12:47 | 28 юни 2020 12:28, Елка Василева
252
Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ
Снимка: архив, БГНЕС

Стефан и Иван идват от България. И двамата са работили за германските кланици "Тьонис". Пред германски вестник те разказват за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там.

Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега скандалните условия на труд в кланиците „Тьонис", където заразените с коронавирус са вече над 2000.

Двама бивши работници от България разказват пред вестник „Аахенер Нахрихтен" за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там. Изданието нарича двамата работници Стефан и Иван, но уточнява, че истинските им имена са били променени, пише Дойче веле.

Какво преживях в "Тьонис"

Стефан работил пет месеца в кланицата, като през цялото време бил само нощна смяна - от 17:30 до 4 сутринта. На няколко пъти молил да не работи само нощем, но никой не му обърнал внимание. 58-годишният българин мъкнел по цяла нощ 20-килограмови парчета месо. Месечно получавал по 1200 евро.

Иван също вече не работи за „Тьонис", а в спомените му за това място доминира едно-единствено усещане: „Студено, много студено беше".

Още по темата

„И двамата българи постоянно говорят за студа в кланицата", отбелязва изданието и допълва: „В един доклад на Министерството на труда в Северен Рейн-Вестфалия, изготвен през 2019 година, също става дума за този проблем. Там се казва, че тежкият физически труд при температури под 12 градуса и при продължително работно време води до „сериозни увреждания на здравето".

30 месопреработвателни предприятия в провинцията са били инспектирани именно заради този проблем, като в 85% от тях са били констатирани „сериозни недостатъци". От доклада не става ясно дали и кланицата "Тьонис" е била контролирана", пише изданието.

Стефан и Иван разказват, че повечето работници остават при „Тьонис" само по няколко месеца. После или сами се отказват, или ги уволняват.

Стефан твърди, че това не е случайно: „Изхвърлят работниците, преди да са минали 6-те месеца пробен срок", казва той. Така работниците нямат право на пълен отпуск, а и могат да бъдат уволнени по бързата процедура - даже и да са заболели. Стефан разказва и за началници, които нарочно пускали поточната лента на по-бързи обороти, което превръщало работата в истински ад.

"Работа, сън, работа, сън"

Що се отнася до настаняването, Иван не е имал никакви проблеми. Но само защото веднага се преместил при роднини. Как живеели останалите, не можел да каже, защото време за разговори по време на работата не оставало. „Работа, сън, работа, сън" - такъв бил техният делник.

Стефан бил настанен в общежитие на фирмата-подизпълнител, където всичко било нормално. „Но едва ли ще се намерят много германци, които да нарекат нормални описаните от него условия", коментира „Аахенер Нахрихтен". В началото живеели по двама в стая, но още след първия месец се наложило да се сгъстят - в стаите живеели по осем души, които си поделяли една кухня и една баня.

Днес Стефан живее в друга германска провинция. Търси си нова работа и посещава курсове по немски език. „Без езикови познания нямаш никакъв шанс", казва мъжът. Иван вече се е уредил - работи като куриер. „Поне не е студено като в кланицата", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робите на Европа!Такава ни е съдбата, вечни роби!
119
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е, след 30 години евроатлантическо партньорство българите да слугуват и да вършат черната работа да Запад.
118
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и в Англия е същото.
117
7
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Поредните, които съзнателно са плюли на България, а сега се оплакват от последствията.Съвсем нормално е в една кланица да е студено. Месото няма как да се запази при +20С.
116
7
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Предните, които съзнателно са плюли на България, а сега се оплакват от последствията.Съвсем нормално е в една кланица да е студено. Месото няма как да се запази при +20С.
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Ти не слугуваш ли на някой в БГ, или си пиеш ракията с него, щракаш с пръсти и пей сърце.Ако е така, разбирам те прекрасно, направо си е рай България!
114
2
 
8
 
! Отговори
Тереза Орловски преди 3 години
Вие да не работите за Плевналиев в германия бе?!?хахаа
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 108 от АзГБихте ли ни обяснили, дали Дания и Холандия са на Запад, където плащат големи заплати, така че да разберем нещо и ние, и защо не плащат големи заплати както на Запад при капитализма и демокрацията, ами изнасят производството там където са по ниски заплатите?
112
1
 
25
 
! Отговори
Nordwest zeitung преди 3 години
България е рай за туристите от Западна Европа.За малко пари всеки получава много повече от това, което го има във всяка друга държава.В това число влиза и пиене на корем,след което всеки може да нарита някоя камериерка за кеф, което влиза в ол инклузива.
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАйде и тоя с двата милиона миещи улици дойде. Трябва да си сменяте тpoловeте през известно време, че сте за резил.Повече от два милиона са, и не само мият улици - работят в кланици, слугуват по домовете на богатите западняци и вършат всякаква черна работа.
110
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на СССР пенсионерите в България не ровеха в кофите за огризки от храна.
109
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СССРвикаш по времето на СССР-то всички изкарваха по минимум 1200 $ на седмица, ама сте едни циркаджии
108
0
 
19
 
! Отговори
до 108 от АзГ преди 3 години
Нещо не сте ме разбрали. Аз казах, че понеже мин.заплащане в Дания е по-високо от това в Германия, изнесоха си кланиците в Германия, където трудът е по-ниско платен (около 12 евро на час). Това е легална практика в ЕС, затова и части за автомобили за почти всички марки автомобили се произвежат в България, където трудът е много по-евтин от Германия.
107
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още по времето на Сталин всеки имаше отделно жилище и вече нямаше комуналки, комуналките бяха преди войната. Докато в САЩ и днес е пълно с бездомници, а 50 милиона американци гладуват.
106
6
 
7
 
! Отговори
СССР преди 3 години
2 милиона българи мият улиците и слугуват в западна Европа за мизерно заплащане защото в демократична РБ няма работа за тях, няма хляб и препитание. А колко милиона българи отиваха да работят в Коми?
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР го няма от 30 години вече а още го споменавате с повод и без повод. А Русия отново е световна и икономическа и военна сила, докато членката на ЕС и НАТО България тъне в мизерия и всеки я подритва и презира.
104
1
 
11
 
! Отговори
до 105 преди 3 години
Да, така беше. За 1-2 години работа в Коми се купуваше Лада с рубли с предимство.Брат ми работеше като инж.-нефтохимик в Либия и вземаше чисто 1000 долара през 80-години, купи си апартамент с валутата. Но държавата беше посредника и прибираше доста по-голяма сума от работещите в чужбина. Имам приятелим, били са лекари в Сирия и Иран - също около 1000 долара чисто на месец, държавата прибираше още 2000.
103
0
 
3
 
! Отговори
29 С преди 3 години
Ей не може в кланица да е топло, бе. Трябва да се осигуряват почивки.
102
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дойде Черепа да ни оправя всичко ще се оправи, никой не ние е виновен, че държим Борисов 10 години на власт, като дойде Черепа, или Слави или Мая или Корни и заплатите ще станат по 3 хил еврака и ще живеем добре, и няма да ходим да коляме в Германия, защото никой не ние е виновен, че избираме 10 години Бойко Борисов на власт.
101
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 112Не камериерка, ами тиквата или кмета на Бургас трябваше да са там, на нейно място.