Откриха българските роми, избягали от огнището на COVID-19 в Мондрагоне

Положението в градчето до Неапол вече е спокойно
28 юни 2020 09:28, Елка Василева
86
Откриха българските роми, избягали от огнището на COVID-19 в Мондрагоне
Снимка: БГНЕС

Българските роми, които бяха избягали от огнището на зараза с коронавирус в Мондрагоне, са заловени. Ситуацията в крайбрежното градче край Неапол вече е спокойна. Сънародниците ни се охраняват денонощно, за да не избягат и да не се стигне до нови бунтове.

За ескалацията на напрежението от първо лице пред Нова тв разказва българинът Красимир Найденов, който от години живее в района. Преди да се стигне до бунтовете в Мондрагоне, през годините той е ставал свидетел на множество скандали между нашенци и местните италианци.

„Отдавна са настроени отрицателно към нашите сънародници, защото за никой не е тайна как живеят и какви обичаи имат. Начинът им на живот е такъв - те са по-шумни, повече се веселят, по-друг им е манталитетът”, казва Найденов.

И допълва: „Казват, че имало кражби и престъпност. Не ги харесват и си намират повод да ги елиминират”.

Според наблюденията на българина ромите пристигат в Мондрагоне предимно от Сливен и Нова Загора. „Повечето са без трудови договори, защото по принцип в Италия всички си затварят очите. Властите обаче знаят тези неща”, разказва още Красимир Найденов.

Още по темата

Самият той също е изкарвал прехваната си незаконно. „Случвало ми се е да работя без трудови договори. Това в Италия е нещо нормално, особено в сферата на селското стопанство”, казва Найденов.

Той е сигурен, че в изолираните кооперации има много повече от 200 българи, както предават местните медии. „Малко трудно е да се определи бройка, защото тези апартаменти ги дават под наем на едно лице, а той после там пуска близки, роднини и приятели и стават много вътре”, посочва българинът.

Тези, които избягаха от Мондрагоне и след това се стигна до ескалация на напрежението, са от ромите без адресна регистрация. „Вече са ги установили къде са, преместили са се някъде към Салерно , в друга, пак ромска общност”, смята Красимир Найденов.

Ситуацията в италианското градче вече е спокойна. „До този момент в нашия регион Кампания се справяме много добре със заразата и няма да позволим безотговорността на някои да застраши здравето на всички останали”, заяви кметът на Мондрагоне.

Петте изолирани кооперации са под денонощна охрана, а на живеещите в тях се доставя вода, храна и всичко необходимо, за да спазят карантината си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам каква е разликата в държането на българските гаст арбайтери,били те роми или провинциалисти или бедни софийски интелектуалци!?
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДанъкоплатецЩе храниш ваше височество, нали си голямата работа!Гледай само да не се задавиш, че има гладни и им се закусва...хаха.Един невинен въпрос, какво е Юникс,Линукс,Мак и Шиндошс и дали са свързани, гледам че ги разбираш нещата и си от "елита"
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако са отишли да работят,какво лошо има? Българите,дали са роми или не се познават отдалече! И по облекло и по държане и по манталитет! И експортират начина си на живот.
21
4
 
13
 
! Отговори
НПО преди 3 години
ох, миличките, жертви на системата на белите расисти!
20
1
 
29
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 3 години
След като не са на трудови договори там, какви социални помощи получават тук тези същите?Децата им откъде получават надбавки?За бъдещите им пенсии не питам. Щом нямат трудови договори, значи нямат и осигуровки. И утре аз ще трябва да храня поне един такъв пенсионер, от моят бъдеща пенсия се отклоняват пари, за да му изплащат на него социална.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21А ти какъв си, от "елита" тоест са те хранили със сребърна лъжица ли...хаха.Кажи си титлата та да ти се възхищаваме, не знаех че си от царското котило на мъдрия Бойко!
18
0
 
25
 
! Отговори
Хайде сега, преди 3 години
да им обяснят, че след като са избягали от огнището на зараза и са я познали кой знае къде и на колко човека, въпросните роми са един вид серийни убийци.Хайде да им обяснят и да ги превъзпитат, защото ние не успяхме и постоянно сме обект на критика.Но какъв бива резултатът от подобни критики? Той винаги се изразява във финансови и други облаги, които провинилите се роми получават, та ха дано се оправят. И все от нашия джоб.Хайде италиански власти, дайте пример как се процедира с такива.
17
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Брей, как така сте се излъгали да напишете "българските роми", а не нещо от рода на "българските граждани" и прочие?
16
0
 
27
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Не са ми "сънародници". Не са и "нашенци".
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЖурналистЗащото са с недоказано съдържание. Ама то за вас работническата класа на която все Бойко им е виновен не ги интересува...
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей не ги интегрирахте тези роми...
13
0
 
30
 
! Отговори
Но комент преди 3 години
Отдавна са настроени отрицателно към нашите сънародници, защото за никой не е тайна как живеят и какви обичаи имат.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧичкотоНали не са тук и ги пуснахме да демократизират Европа...Не ми липсва чичко Адолф, оказа се лош стратег, на ниво ефрейтор.Не послуша генералите си да не напада СССР и резултата го виждаме..
11
1
 
18
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 години
Италианската мафия не се ли е "изказала" по въпроса ? Мафията обикновено оставя отрязани конски глави, но вече е решила да мине на ромски глави. Интересно какво ще хвърлят тогава ромите от балконите ?
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трепи :)
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неапол близо...!! И италианците не могат да решат проблема???? Айде бе !!Ми...балкони има ,ниски..парапети...Много нещо може да се случи на двама трима..и после тишина
8
21
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ромите избягали , за да отидат да чуят какво казва президента Радев пред селяните в Нови пазар. Имало е роми , които са носели томчета с поезия на Гьоте и събрани съчинения от речите на Радев.
7
1
 
31
 
! Отговори
А-Я преди 3 години
Граждани Европейско Развиващи България!! Матрял, елркторат !!Какво пречи на един индивид да се мие , да спазва елементарни неща!! Моите кутрета ...сами чакат пред банята да мием лапи..и..много неща знаят и спазват!! Недоумявам защо всички се юрнали да коткат малцинствата- блекитата в Сащ,..в европа какви ли не развъждаме..абе хора те не допринасят с нищо в жалкото си съществуване
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги ловат и да ги пускат в морето ,хем да се изкъпят хем да се върнат откъдето са дашли с плуване.
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 6хахаха,те ако бяха електорат на дпс тази партия щтеше да е първа политическа сила в булga rist ana