Кралят на Белгия се извини за колониалното минало на Конго

Смята се, че тогава милиони африканци са загубили живота си
1 юли 2020 11:58, Елка Василева
52
 Кралят на Белгия се извини за колониалното минало на Конго
Кадър: БНТ

Белгийският крал Филип изпрати писмо до президента на Конго, в което изразява "дълбокото си съжаление" за престъпленията, извършени по времето, когато страната е била белгийска колония.

Африканската държава години наред настоява за извинение, но крал Филип е първият, който прави това.

Писмото на крал Филип е по повод 60-годишнината от обявяването на независимостта на Конго, предаде БНТ.

За първи път белгийският кралски двор признава за злодейства, извършвани по времето, когато Конго е лично владение на крал Леополд Втори, а по-късно и колония на Белгия. Смята се, че тогава милиони африканци са загубили живота си.

Още по темата

Според Филип страната му е причинила страдание и унижение и "дълбоко съжалява" за раните от миналото. Белгия създаде и парламентарна комисия на истината за преоценка на колониалното минало.

„Парламентът разполага с време и с всички възможности, за да проведе дебат, да направи оценка на миналото и да каже как трябва да преосмислим историята си в бъдеще“, каза Софи Вилмес, премиер на Белгия.

Антирасистките протести след убийството на Джордж Флойд в Америка в Белгия прераснаха в протести срещу колониалното минало на страната.
Многобройните паметници на Леополд Втори в Брюксел и другите големи градове седмици наред са обект на вандалски актове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Извиняват се за историческа несправедливост, дълго след нейното извършване и в отрицание на базата на съвременните разбирания в съответната страна. Това е начина да се върви напред с признание и промяна: нещо, което примитивните варвари от севера и изтока не разбират, поради което не се и извиняват. Слава богу, еволюиралите страни не се впечатляват от воя на неграмотни.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гузни са, затова се извиняват. Ама то и англичаните трябва да се извинят за убийството на Патрис Лумумба- първият президент на свободно Конго, убит с любезното съдействие на тяхното консулство и разбира се презокеанските демократи, които си слагат на негово място тяхната тогавашна пионка Мобуту. Патрис Лумумба се е борил минералите и ресурсите на Конго да са за конгоанския народ. Т.е срещу това което прави "Дънди Прешъс" днес в България.
45
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
какво извинение убихте патрис лубумба като куче пуснахте вируса на спин и досеганяма лек за него с извинение не става а с инвестиции и наука
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХохохо. След 2 седмици на море влизам тук и рушофила драска ли драска глупости, за да изпълни 16 часовия работен ден. Кажи, другарю, в кой речник прочете значението на думата "извинение", което включва и парични суми?
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво се извиняват? Да върнат парите с лихвите. Запада е това единствено благодарение на кражбите от колонии и изобщо от всякъде. Католиците крадат и убиват, после се изповядват, постят 2 дена и са опростени. Това им е начина на живот. Или българина трябва да стане бетер католиците, или ще си остане беден.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква скрита хвалба?Подземните богатства на Конго са повече от тези на Китай и Русия, взети заедно.
41
0
 
0
 
! Отговори
Леле ,отговарям: преди 3 години
Да й върнат- заедно с *** обаче ;) колкото и милиарда дълг да си създадат- пак ще им е по евтино отколкото да дават помощи на диваците , които се множат като ***, да им рушат държавата и цивилизацията. Плащат репарации и всичкото афро към Мама Африка, муса! Муса! . Да не пращаме ваксини и никакви помощи натам вече- репарациите са у тях и възможностите също АХАХАХАХАХА
40
2
 
2
 
! Отговори
само питам преди 3 години
Освен извинението, тъй да върнат нещо от заграбеното или то не подлежи на коментар?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конго е територия, където са съсредоточени огромни огромни подземни богатства.Белгия нищо не може да я извини. Европа си е избрала за център място, където се гази кръв, кръв...." и ти като старата Белгия със сапунена пяна своите черни афалти ще четкаш"
38
2
 
4
 
! Отговори
тулуп преди 3 години
ахахаха, те ги избили и ги есплоатирали зверски и сори, егати наглостта на белгийците. а на нас кога ще ни се извинят дето ни крадат?.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината за WW2 e, че англия и сащ искат да крадат високата техника на германците и пофкокоросват хитлер да ръгне презглава. И плячкосаха каквото докопаха. Но всяко нещо се овъзмездява. На път сме към ди енд ъв дъ стори, де.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колониализмът - Кофти проведена акция по интегриране на различни култури. Ако рвропейците от епохата са били по-човечни, каквито да ден днешен не са, нещата днес щяха да са без клеймото на алчността и насилието. Силно трябва ббва да се помисли какво да се чисти, за да има път напред. В момента сме в задънена улица.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дори руснаците са имали за кратко."-------------------------За колко кратко и къде?
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината за Първата и Втората световна война е, че германците никога не са имали колонии, а започват да искат да имат и да ги вземат от Великобритания, Франция, САЩ.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяла Белгия, че подковават коня, и тя вдигнала крак.Това е някаква скрита хвалба, че и те са били колонизатори.
32
2
 
3
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
А сега, след извиненията, може ли черните вече да се връщат в Африка?
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ограмоти сеограмоти сепреди 3 минутиДо ааневежа , германците никога не са имали колониИмали са в Намибия, например.Дори руснаците са имали за кратко.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската империя до 1917 година е виновна за потисничеството на народите в нея, но Руската империя беше закрита през 1917 година и беше осъдена и дадени равни права на всички народи в Съветския съюз.СССР премахна зловредната Руска империя, срещу която Запада говореше, че е тиранична и изостанала икономически, социално и военно.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белгия е парадоксална отвсякъде. От "вчера" е държавичка, а вече има злокобно, наситено със злодейства и нечовешки жестоки убийства колониалното минало.
28
6
 
5
 
! Отговори
бг преди 3 години
На Русия няма да й стигне повече от сто гидини да се извинява на държавите , които е есвободила от свободата , природните им богатства и националния елит.Да не говорим за населението на сибир.