Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"

С този надпис осъмна бронзовата статуя в Копенхаген
4 юли 2020 12:00, Петя Славова
121
Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"
Снимка: БГНЕС

"Расистка риба" - с този надпис осъмна бронзовата статуя на Малката русалка в Копенхаген. От полицията в Дания заявиха, че извършителите все още не са идентифицирани.

"Считаме това за вандализъм и започнахме разследване", посочи говорител на полицията.

Протестиращите от движението Black Lives Matter (Животът на тъмнокожите е от значение) оскверниха статуи на исторически личности, които са били търговци на роби и колониалисти. Действията им обаче излязоха извън контрол. Паметници на хора, които нямат общо с расистки прояви, също бяха издраскани или заляти с боя. Малката русалка също не беше част от тази тема, предаде cyprus-mail.com

Миналата година игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 г., предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери изигра главната роля, припомня Bulgaria ON AIR.

"Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката", каза изследователят в центъра "Андерсен" в Университета на Южна Дания Ане Грюм-Швенсен пред датската агенция "Ритцау".


107-годишната скулптура на Малката русалка се посещава от 1 млн. туристи всяка година. И преди е ставала обект на вандалски прояви, като два пъти е била обезглавявана. Бронзовата статуя е изградена в чест на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, която кацнала на скала в морето край кея в Копенхаген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
7
 
! Отговори
Уф преди 3 години
Мюмюне,би ли бил малко по-обоснован.Покажи фреска,артефакт с черния Орфей!И ще се съглася,че Орфей е черен.До тогава...тихо и ниско!
62
7
 
2
 
! Отговори
Джингила преди 3 години
До АнонименOт къде си сигурен, че Орфей е трак.И се казва "траки", а не "тракийци", професоре.
61
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Я-я, откриха гнилото в Дания...
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61По една съвсем проста причина - траките са бели! А Орфей е тракиец! А ти си един .... който в училище е лапал мухи (сигурно си предпочитал цветни - черни и зелени!).На мястото на многоточието можеш да си прочетеш каквото се сетиш като определение за умствено недоразвит индивид
59
1
 
11
 
! Отговори
Jj преди 3 години
Признак че черните в Европа стават мнозинство
58
16
 
4
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До Анонимен 60Ако човек поживее в държави, където има повечко викинги, както и азиатци, българите в България започват да му изглеждат точно като вторите... Няма какво да се лъжем, ние сме индо-европейци, ама от по индо-иранската част на спектъра... Не виждам къде българите се бутат при "белите"
57
1
 
4
 
! Отговори
G преди 3 години
Само Левски !!!
56
0
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 27:Добре че ми напомни - ей сега Copoс ще ми спретне една фондацийка за прекръстване нa пастите негъpчe на "афро-американче" или "афро-европейче". А в Азия ще ги нарекат афро-китайче.
55
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български изрди, вие на паметника на жертвите от Хирошима написахте Локо София,сега ми се правите на ощипани госпожички.Не чувствате ли колко сте фалшиви!?!?!
54
2
 
2
 
! Отговори
6Тази преди 3 години
Тази работа тръгна от България и източна Европа . Върна им се . Ако не беша Ванка с танка Ян сега щеше да се казва Ханс !Това достатъчно ли ви е или искате още обяснения на историята на ВСВ !?
53
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА ти от къде си сигурен, че Орфей не е бил черен?
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ България нямаме черни, но ние първо не сме съвсем бели,второ - зли сме като че душите ни са черни.
51
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 56Те в републиканските щати още сега ги извадиха - погледни политическата карта на Щатите и ще видиш че погромаджиите вилнеят само из щатите на Демократите. А от партията на Демократите им се радват и ги окуражават още повече да съсипват техните избиратели.
50
1
 
10
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Тоя Свят откачи напълно! Расизмът и дискриминацията няма да изчезнат никога.
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля,че няма да е далеч деня когато белите в Щатите ще извадят пушките-скоро ще е.То бива-бива ама такова нещо не е имало.Вече и малката русалка им е виновна,че са неграмотни и мързеливи.
48
1
 
27
 
! Отговори
Реалност преди 3 години
Толерастията ще унищожи света . Цивилизования свят . Ще останат само африкански пейзажи . Разрушени градове. Горящи училища . Престъпност. ..... и тъмни сенки скитащи по мрръсните улици на градовете предлагащи дрога или изгодната сделка да запазите живота си в замяна на вашите пари и ценности. От векове това е реалност в Африка ... скоро и в други държави по света .
47
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като си напълниха страните с *** с килийно образование така се получава.
46
2
 
40
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ако белите бяхме расисти, другите раси сега щяха да са или изчезнали, или във вериги.
45
0
 
30
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
А паста за почерняне на зъби кога?
44
2
 
29
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
А защо в шаха белите започват винаги първи?Докога?