Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната

Съвсем реалистично е до няколко години да приемем еврото
Обновена: 11 юли 2020 21:21 | 11 юли 2020 21:19, Камелия Цветанова
8
Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната
Снимка: Pixabay

Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев към еврото. Но де факто в случая с България левът вече беше фиксиран към еврото. Но това, което е важно в случая е, че ERM II се приема като чакалня за присъединяването към еврозоната. Така че сега България има реални перспективи до няколко години да приеме еврото. А това ще донесе съществени ползи за българската икономика по отношение на по-ниски лихви, по-ниски обменни разходи, по-добра интеграция в единния европейски пазар. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

Така че глобално това означава положително икономическо развитие за страната. Освен това, другият аспект на вчерашното решение е свързан с това, че България се присъединява и към банковия съюз. Това означава, че големите банки в страната ще се наблюдават директно от Централната Европейска банка, което бих казал, че дава съществена гаранция за стабилността на банковата система и на финансова стабилност като цяло”, уточни Домбровскис.

“Това, което е важно сега е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии”, подчерта Домбровскис.

“Бих казал “Да” за тези страни, които са решили да въведат еврото. Но във всички случаи страните трябва да покрият критериите. За страни като Кипър и Малта това отне три години – от приемането в чакалнята до присъединяването към еврозоната. Но на Литва например й отне десет години. Така че примерите са различни, но това, което е важно за България е да изпълни маастрихтските критерии”, каза още заместник-председателят на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната'' - същото развитие като влизането в ЕС , НАТО участието и жертвите в Ирак ,приемането на европейските ,,ценности'' и т.н
42
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Аз работя в цех. Шефът каза, че на този етап заплатите са замразени заради кризата. И да има увеличение в бъдеще, то ще е е да покрие инфлацията. Какво ме бърка ЕРМ-2?
41
0
 
3
 
! Отговори
до 27 много си умен преди 3 години
лапай ощеПодобни мрачни прогнози има и в други части на Европа, където мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса доведоха до затваряния на бизнеси. Френската икономика в началото на тази година отчете най-големия си спад от края на Втората световна война, а Френската централна банка обяви, че перспективите за цялата 2020 г. не са добри.А останалите държави са пара..зити чакащи помощи
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40В чакалнята са вече 21 години без немерение да влизат в ЕЗ.
39
1
 
3
 
! Отговори
до 27 много си умен преди 3 години
Очакванията са брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 9.8% през настоящото тримесечие. Това би бил най-големият спад, откакто в страната се правят данни за тримесечията от 1970 г. БВП на най-голямата икономика в Европа ще се понижи с 4.2% през тази година, сочат данни на водещите изследователски институти в Германия.
38
6
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Влизането в Еврозоната не е добре за България, ще трябва да внася и членски внос. Освен това цената на този Еврозона е България да загуби лева и да мине на евро. За да влезем в ЕС, цената беше да закрием 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Сега ще трябва да се сбогуваме с лева и с няколко милиарда членски внос всяка година.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Показва колко са некадърни, мързеливи и роби..
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Дания не е в чакалнята, а влезе в ес с условие, че няма да е задължена да приема еврото.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радостта на някои хора от приемането на еврото показва колко дълбоко безродието, продажноста и националното безличие са пуснали корени тук ! Както някога са се гърчеели ,сега някои се наричат ,,европейци'' и предпочитат да говорят на английски вместо на български ! Жалка картинка !
34
3
 
6
 
! Отговори
Еврака преди 3 години
До До евракаТи да не очакваш като влезем в еврозоната на такива безработни като тебе да им дадат социалниравни на тези получавани в Германия или да направят заплатата на работещите 1200 евро ? Хаха.... Наивник.
33
6
 
18
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
То на ЕС времето е преброено, ние евро ще въвеждаме.... Баси жалките скъсаняци сме.
32
4
 
11
 
! Отговори
Да питам преди 3 години
Британците кога ще влезат в чакалнята за еврото?
31
6
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Благодаря !Да,логично !Аз лично вярвам,че ще е за добро ! Къде сме тръгнали с тоя лев.Та ако по някаква причина Европа се оттегли от Бг ,ние загиваме.Ставаме като Армения -роби на олигархията ...
30
10
 
5
 
! Отговори
Соросоид преди 3 години
Приемането на бежанци от ЕС ще допринесе за бизнеса, евтината работна ръка е полезна да подкрепим еврото и да си внесем бежанци. Да живее Еврозоната. Трябва да изпълним критериите, които ще ни поставят и да сме солидарни със нашите европартньори и да спазваме маахстрийскити заповеди и всички техни изисквания, иначе изпадаме от чакалнята и съответно и от валутния борд и идва Виденова зима.
29
4
 
1
 
! Отговори
До еврака преди 3 години
Много си далеч от истината,брито !!!
28
3
 
15
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Ще гласувам за когото си искам, но е факт, че нито една от подкупите ни медии не отразява случващото се. Троловете като теб не ме притесняват.
27
2
 
6
 
! Отговори
КимЧенУнБоТикВун преди 3 години
Голяма Уйдурма в Центъра на София!
26
6
 
24
 
! Отговори
Еврака преди 3 години
Харесвам блесналите от надежда очички на сънародниците си ама все някой трябва да ви каже истината.ЕВРОТО НЯМА ДА ВИ НАПРАВИ БОГАТИ.Не точно вас.Ще забогатеят още повече политиците ни и техните бизнес партньори.А простолюдието което до сега е брояло дребни жълти стотинки .. ще продължи да брои още по-дребни и жълти евроцентове.Е, на троловете ще продължат да им плащат редовните 2 цента на коментар и няма да усетят разликата,но ганювеца дето сега работи за 300лв. ще получава 120евро. ЧЕСТИТО.
25
3
 
11
 
! Отговори
До 2луп преди 3 години
Гласувай за Слави !Ще цъфнеш и завържеш !
24
3
 
4
 
! Отговори
До коко преди 3 години
Коко,за пунктуация чувал ли си ?Нищо чудно,че бълваш такива глуп()сти-неграмотността е причинно-следствено обсоятелство на ограничения ум !