ЕС с план за прекратяване на зависимостта от външни лекарства

Близо 80% от активните фармацевтични съставки се произвеждат в Китай и Индия
16 юли 2020 17:30, Павел Гълъбов
9
ЕС с план за прекратяване на зависимостта от външни лекарства
Снимка: БГНЕС

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните призовава за повече самостоятелност на ЕС и по-добре координирани стратегии за справяне с недостига на лекарства, съобщава пресслужбата на ЕП.

Още по темата

В доклад относно недостига на лекарства, приет със 79 гласа „за“ и 1 „против“, комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) разглежда основните причини за недостига на лекарства. В текста се подчертава необходимостта от засилен отговор на ЕС, тъй като в цяла Европа проблемът се изостря допълнително от здравната криза с COVID-19, което има пряко отрицателно въздействие върху здравето, безопасността и непрекъснатостта на лечението на пациентите.

Докладът призовава Европейската комисия да включи в предстоящата Стратегия за фармацевтичните продукти предложения за решаване на въпроса за наличността, достъпността и цената на безопасни лекарства в Европа.

Връщане към независимостта на ЕС в здравния сектор

В одобрения текст членовете на ЕП призовават Европейската комисия да предложи начини за възстановяване на фармацевтичното производство в Европа, като се даде приоритет на основни и стратегически медикаменти, тъй като понастоящем 40% от предлаганите в ЕС лекарства произхождат от страни извън ЕС, а 60 - 80% от активните фармацевтични съставки се произвеждат в Китай и Индия.

Евродепутатите насърчават въвеждането на финансови стимули, в съответствие с правилата за държавна помощ, за да стимулират индустрията да се произвеждат активни фармацевтични съставки и лекарства в Европа. Те също така приветстват новата здравна програма на ЕС EU4Health, чиято цел е да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни.

По-добра координация със и между страните от ЕС

Докладът призовава държавите членки да споделят добрите практики в управлението на запасите от лекарства и оборудване и да създадат координирани здравни стратегии, включително организирането и в бъдеще на съвместни обществени поръчки на лекарства в ЕС. Евродепутатите също така призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да минимизира недостига на медикаменти. Равен достъп за всички държави членки следва да бъде осигурен чрез нов механизъм за справедливо разпределение.

За да се улесни доставката и размяната на лекарства между страните от ЕС, евродепутатите предлагат по-гъвкави правила относно форматите на опаковките, процедурите за повторна употреба, по-дълги срокове на годност и използването на ветеринарномедицински продукти.

След гласуването докладчикът Натали Колен-Йостерле (ЕНП, Франция) заяви: „Общественото здраве се превърна в геостратегическо оръжие, което може да постави на колене цял континент. Настоящата пандемия демонстрира нашата зависимост от трети страни. Необходимо е да се преместят определени видове производство, да се хармонизира законодателството и да се засили сътрудничеството между държавите членки, за да се постигне по-голяма солидарност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам в доклада си за истинска фармацевтична индустриална стратегия. "

Очаква се докладът да бъде включен за гласуване в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент през септември.


9
Още от ЕС
На дъното сме в ЕС по цифрова грамотност на младежите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Куклите на конци от Европейския съюз щели да са независими. Приказки за лека нощ. Всички са поставени от краварина Тръмп и изпълняват стриктно заръките му.
Нали напълниха всички държави в Европа с бази на американските убийци
4
0
 
9
 
! Отговори
ооооф преди 2 седмици
добре де модер,атор защо се цензурира?
Снощи ми изтрихте цитат на Алеко Константинов. Айде да кажем това иди-дойди. "Нейсе
запуши го" ще го пишем, но защо цензурирате и тривиални думи?
Всяка дума в констекст може да бъде обидна.
Е извинявайте модери! ;)
Говорете с билюкбашиите на сайта и ги махнете тези глупясти.
3
7
 
3
 
! Отговори
Ице, преди 2 седмици
хайде върви с Копейкин си пийте водчицата и си пейте частушките.
Задунайската губерния я няма от времето на Стамболов.
Мятайте се, тръшкайте се и още нещо, но ще го изтрие ***.
Маладцъй
2
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Е па кажете ясно причината: алчността на капиталистите и зависимостта на политиците от парите им.
Затова България трябва да напусне този клуб на лицемери и човекомразци наречен ес.
1
3
 
14
 
! Отговори
1234 преди 2 седмици
Независими са Русия, Индия и Китай, където няма американски бази. ЕС е Рим в крайната му фаза...