Парламентът в Кипър гласува против СЕТА

Споразумението не защитавало местните стоки
25
Парламентът в Кипър гласува против СЕТА
Снимка: Pixabay

Парламентът на членката на ЕС Кипър гласува против ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, посочвайки, че то не защитава адекватно кипърски стоки като сиренето халуми, съобщи ДПА, позовавайки се на местни медии.

37 депутати гласуваха против, а 18 за ратифицирането във вот в петък, като опозицията дойде от лявата партия АКЕЛ и социалистите, съобщи държавната телевизия РИК.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA има за цел да улесни износа на стоки и услуги, от което имат полза потребителите и фирмите.

Споразумението вече условно е в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всикчи 28 членки на ЕС, за да влезе напълно в сила, отбелязва БТА.

Халуми, полутвърдо сирене, често правено от смес от козе и овче мляко, е едно от националните ястия на Кипър и се изнася в големи количества.

Опозицията в Кипър посочва също, че CETA ще укрепи мултинационалните компании и ще доведе малките производители до катастрофа.

Правителствени служители заявиха днес, че Никозия ще се опита да договори някои изключения за кипърските продукти преди споразумението да бъде внесено отново в парламента за одобрение на по-късна дата.

 


25
Още по темата: КипърСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
14
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Свободната търговия между Канада и ЕС ще доведат до още повече фалити на
средни и дребни производители на земеделски и други продукти в страната. Българското правителство трябва незабавно да ограничи броя на продуктите за внос от Канада, от които зависи родното производство. Да не се затриват класическите отрасли в България. Вземете пример от Кипър и не се съгласявайте с всички директиви! Борете се за доброто на България!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Бавария в Германия тръгна движение за защита на пчелите. Това е движение по-скоро СРЕЩУ монокултурите и повсеместното използване на химикали в селското и горското стопанство. Нашите управници дават ли си реално сметка колко огромна е територията на Канада и колко рядко населена страна е. След като Нидерландия (Холандия) в момента е ВТОРА по износ на селскостопанска продукция в света ( като почти няма земя), колко продукция може да произведе Канада?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нашето правителство имаше доброто желание, нужната квалификация, специална и управленска, нямаше заради смешните, а по-късно паническите мерки срещу чумата по свинете да се затрие специфичната порода на дивото прасе от Смядовския край, от което правят маркова уникална луканка. Затриват се адаптирани към нашите условия животни, защото всичко се върти около количество и бърза печалба. Отнася се за всичко сектори в селското стопанство, за всички!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро гледах по ARTE за отглеждането на леща в света.
Лещата, като богата на белтъчини и ценни микроелементи, е изключително важна култура особено в Африка.
Оказва се, че в световен мащаб над 70% от пазара на леща се държи от Канада, където се използват химикали и технологии, непозволени на други места . Но Канада разполага с огромни площи и я отглежда уж между другото.....
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой тук си позволява да пише за "някакво си сирене".
Политиката на тотално унищожение на местните традиционни сортове и породи е пагубна.
От ЕС налагат определени изисквания, които целят лесен транспорт, трайност и - най-смешното, най-неестественото в природата - еднаквост в размерите и външния вид. Отделно изисквания за отглеждане, несъвместими с традиционните породи.
Монокултурите и израждането на генофондовете е сериозен бич.
Но алчността се интересува от тук и сега, след нас-те да му мисл
10
1
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
България."Парламентът прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА. „За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване. Споразумението бе подкрепено от ПГ на ГЕРБ и ПГ на ДПС. От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“, а от „Воля“ се въздържаха
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Германия също има силна съпротива против договора.
8
1
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
Анонимен №19 """МДА, ГЪРЦИТЕ СИ ЗНАЯТ ИНТЕРЕСА, НЕ СА КАТО БЪЛГАРИТЕ ДА СИ ДАВАТ ЛЕТИЩАТА ЗА КЕНЧЕ НЕМСКА БИРА""

Предполагам ,че имате предвид само опаковката.Нашите политици,много много обичат да сключват такива споразумения, при които другата страна получава съдържанието ,а ние опаковката и то само ,ако е повредена и ненужда.Все пак има много ГМО,да изпапкаме,както и месо от военните запаси,след като и кучетата не го искат
7
2
 
12
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Беден човек евтино се продава!Особено като се мисли за голяма работа!
6
3
 
23
 
! Отговори
антимафия преди 1 месец
Правилно са гласували.Срещу дребния бизнес е
В нашата страна структуроопряделящи договори въобще не се огласяват и нарочни лица ги подписват полутайно. В медиите излизат след това доста по-късно грандомански заглавия. Някой да си спомня с какви правомощия и кой е разрешил външната ни министърка да подпише Истанбулската конвенция? Как се позволи да се продава българска земя на чужденци? Как се позволи да има безумно количество висши училища? Как се харизва територията ни и подземните ни богатства
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно в Кипър има парламент ,за разлика от тук където има безродни и продажни слуги !слуги
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
отношенията между канада и ес са нормални
и не се нуждаят от даване на предимства
и облекчения за никоя страна
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стремежа на сащ под прикритие на канада за развитие на колониализма в европа
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стремежите на сащ
под прикритието на канада
с абсолютно неравноправно съглашение
което дава наднационални права на фирми регистрирани в канада
основно американски
прави се защото и европейците са отвратени от колониалното отношение на сащ към европа
1
3
 
34
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Браво на парламента в Кипър!