"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС

Мерките там не бяха толкова строги, колкото в останалите държави
4 сеп 2020 23:00, Нели Христова
134
"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС
Снимка: БГНЕС

През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу коронавируса - страната не предприе мащабни мерки, не затвори гражданите си у дома, нито им забрани да излизат по барове и заведения. Деца продължиха да ходят на училище. Шведите така и не получиха заповед да носят маските си постоянно, а само "наръчник" с препоръки, които им обясняваха кога трябва да спазват социална дистанция и как да се дезинфекцират.

И така - в онези дни интензивните легла в болниците бяха препълнени, а много хора изгубиха живота си. Жертвите бяха много повече от тези в останалите скандинавски страни, както и в цяла Европа.

Днес ситуацията обаче изглежда по съвсем различен начин. Интензивните легла в болниците са празни. Само един болен от коронавирус се лекува в едно от лечебните заведения на Стокхолм. Швеция вече има един от най-ниските проценти на смъртност от COVID-19 в Европа.

През април голяма част от жертвите бяха възрастни хора - 9 от 10 починали от коронавирус в Швеция бяха над 70 години. 45% от всички смъртни случаи в страната бяха в старческите домове. Това предизвика редица въпроси, най-често срещания от които е дали по-младите и здрави шведи не са изградили имунитет срещу COVID-19, докато са продължили да живеят нормалния си живот.

"Напълно е възможно да сме изградили някакъв имунитет, който да допринася за сегашната ситуация", казва доктор Ханс-Густаф Люнгрен от Центъра по заразни болести в Института "Каролинск".

Но когато населението на Стокхолм е тествано за наличието на антитела, едва 7% от жителите му имат такива.

Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС. Според Люнгрен обаче не антителата, а Т-клетките, които също изграждат имунитет, са отговорни за успеха на Швеция сега.

Примерът на Швеция се възприема от част от консерваторите в Америка, които смятат, че няма нужда от затваряне на обществото. По-лесно ще е да се защитят само възрастните, а останалите хора да продължат с живота си, да хванат вируса и да изградят имунитет. Но шведските власти предупреждават, че трябва да се подходи много внимателно по темата и препоръчват да се обърне голямо внимание и на това, как шведите спазват техните препоръки за социална дистанция.

"Ние не затворихме обществото, но въведохме много промени", казва здравният министър на страната Лена Халенгрен пред CNN. 

"През пролетта имахме дистанционно обучение за по-големите ученици, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха у дома и такива, които си оставаха вкъщи, защото имат симптоми. По улиците на Стокхолм нямаше почти никой, което беше проблем за много бизнеси. Нямаше спортни или културни събития. Много неща се промениха, но не по насилствен начин", допълва тя.

Но засега правителството е категорично, че е твърде рано да каже какво е направило правилно и какво не, и дали има нещо като "стаден имунитет" срещу COVID-19. Признават си само грешката, че вирусът е успял да влезе в домовете за възрастни хора и за да я поправят се е наложило екипите им да преминат през множество допълнителни обучения.

И като всички останали държави в ЕС, Швеция също се подготвя за втора вълна на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
8
 
14
 
! Отговори
Хан Тервел преди 3 години
Абсолютно вярно: България се справи по добре от много прехвалени европейски държави! Каква Швеция какви европейци...
101
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ШВЕЦИЯ- РЕГИСТРИРАНИ С КОВИД- 87 000, ЗАГИНАЛИ ОТ КОВИД- 5 800, НАСЕЛЕНИЕ 10 МИЛИОНА, БЪЛГАРИЯ ЖИТЕЛИ ОКОЛО 7 МИЛИОНА, РЕГИСТРИРАНИ С КОВИД- 16900, ЗАГИНАЛИ ОТ КОВИД ДО ВЧЕРА- 665 ЧОВЕКА- КОЙ СТОИ ПО ДОБРЕ, НЕ СМЕ ЛИ НИЕ, НЕ СХВАЩАМ ЛОГИКАТА В ТВЪРДЕНИЯТА.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 105Ммм ... не, няма. Па има баят държави, двто си ги заслужават ;)
99
3
 
2
 
! Отговори
Милен преди 3 години
Франция била затворила 20 училища, ама от колко? От 8000!
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Интересно, дават информация за малката Швеция на завет географски, а не пишат за Франция която 1 седмица след като отвори училищата вече е затворила 20!"Ми те впвра писъха ве
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция и се даде избор.Ако имаш съмнения, *** няма да ицелееш, седиш си вкъщи или на вилата в планината, поръчваш си запаси в нета, бапкаш дкстснционно и караш на помощи или пенсия, ако няма бачканка. Някой хора са оче така. Други рискуваха и някои загубиха. 1
96
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-нисък за периода, драги граждани! През последните месец и половина, ни започнахме да даваме повече жертяи тот тях. Ще излезе накрая, че "мерките" проато са съсипали икономиката и са отложели вълната с 6-7 месеца...
95
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средна продъшжителнист на ивота на мъжете в България - 69 години.Швеция - 80 години.А познайте, коя е най-засегнатата група и в кок други две държави, продълбителнистта на живота е над 80 години! Италия и Испания. При нас има малко жертви, не заради дпбрите ни мерки, не заради силният ни ген (каквото ида значи това), не заради великото но здравеопазване, а защото сами сме си уморили хирата, които ббиха било най-засегнати иначе.
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tatiValdiМоже, за съжаление и твоят да е бил ;(
93
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дават брпй починали тази година, спрамо миналата, ако се извадо SARS-CoV-2 като причина ... Абе разликата е в рамкитв на статистическата грешка. Починал с Корона и от Корона, може да са близки, но са доста ралични неша.
92
7
 
16
 
! Отговори
ист преди 3 години
Не разбрах какво му е доброто на шведския модел, при 6000 починали и 7 % носители на вируса. Тези цифри показват че шведския модел е най лошия.
91
2
 
14
 
! Отговори
tatiVladi преди 3 години
Да подкрепя многото пишещи срещу манипулативните и фалшиви новини.Фалшива новина!Швеция е на 5 място най-много починали на брой население в Европа!България е чак на 25. В България, в сравнение със Швеция, с нашите действия, сме спасили 5000 живота - може да е този на майка ви, на баща ви, на баба, на дядо ...Нека не разваляме тази статистика!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85Заболели имаме малко, зщаото възрастните ни унират рано. С по 15 години по-рано. Нямаме я тая грижа за болните, каквато я имат там. А тая китайска чима поразява топно стари и болни хора.
89
7
 
2
 
! Отговори
Швеция преди 3 години
Вижте как говорят хората. Вижте как говорят тук - оня байганю че му забравих името, дето прилича на Годжи
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 91Глупости са това, че нямало никий. Може би бяха 40% от това, което бяха но продължи точно седмица и половина. Е да, лятото я нямаше тая гъчканица, защото нямале туристи, но определени не е имало дълго периоди, в който всички са седяли вкъщи.
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имено вие я изкарвахте лоша, уважаема редакция на Днес.
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете не само заглавието!"През пролетта имахме дистанционно обучение за по-големите ученици, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха у дома и такива, които си оставаха вкъщи, защото имат симптоми. По улиците на Стокхолм нямаше почти никой, което беше проблем за много бизнеси. Нямаше спортни или културни събития...."
85
2
 
25
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
В Швеция умрелите са 5835 души, във Финландия 336, а в Норвегия 264!! Как ви "звучи"? Сега смъртността е еднаква навсякъде!
84
6
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Ами нали измряха хиляди? В съседна Норвегия са в пъти по-малко и сега смъртността и там е много малка. Защо не давате този аналог?Най - добре щеше да бъде да оставим електората на БСП да се спомене и да разпускаме тази партизанска партия!
83
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Шведите просто са други хора - знам го от тези, дето са живели там. За съжаление си патели от имигрантите, но било въпрос на време, или ще ги вкарат в пътя, или ще ги изгонят. С вируса се справят, защото са дисциплинирани и не се правят на велики. Дори и да не вярвали, се съобразявали с обществените норми.