"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС

Мерките там не бяха толкова строги, колкото в останалите държави
4 сеп 2020 23:00, Нели Христова
134
"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС
Снимка: БГНЕС

През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу коронавируса - страната не предприе мащабни мерки, не затвори гражданите си у дома, нито им забрани да излизат по барове и заведения. Деца продължиха да ходят на училище. Шведите така и не получиха заповед да носят маските си постоянно, а само "наръчник" с препоръки, които им обясняваха кога трябва да спазват социална дистанция и как да се дезинфекцират.

И така - в онези дни интензивните легла в болниците бяха препълнени, а много хора изгубиха живота си. Жертвите бяха много повече от тези в останалите скандинавски страни, както и в цяла Европа.

Днес ситуацията обаче изглежда по съвсем различен начин. Интензивните легла в болниците са празни. Само един болен от коронавирус се лекува в едно от лечебните заведения на Стокхолм. Швеция вече има един от най-ниските проценти на смъртност от COVID-19 в Европа.

През април голяма част от жертвите бяха възрастни хора - 9 от 10 починали от коронавирус в Швеция бяха над 70 години. 45% от всички смъртни случаи в страната бяха в старческите домове. Това предизвика редица въпроси, най-често срещания от които е дали по-младите и здрави шведи не са изградили имунитет срещу COVID-19, докато са продължили да живеят нормалния си живот.

"Напълно е възможно да сме изградили някакъв имунитет, който да допринася за сегашната ситуация", казва доктор Ханс-Густаф Люнгрен от Центъра по заразни болести в Института "Каролинск".

Но когато населението на Стокхолм е тествано за наличието на антитела, едва 7% от жителите му имат такива.

Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС. Според Люнгрен обаче не антителата, а Т-клетките, които също изграждат имунитет, са отговорни за успеха на Швеция сега.

Примерът на Швеция се възприема от част от консерваторите в Америка, които смятат, че няма нужда от затваряне на обществото. По-лесно ще е да се защитят само възрастните, а останалите хора да продължат с живота си, да хванат вируса и да изградят имунитет. Но шведските власти предупреждават, че трябва да се подходи много внимателно по темата и препоръчват да се обърне голямо внимание и на това, как шведите спазват техните препоръки за социална дистанция.

"Ние не затворихме обществото, но въведохме много промени", казва здравният министър на страната Лена Халенгрен пред CNN. 

"През пролетта имахме дистанционно обучение за по-големите ученици, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха у дома и такива, които си оставаха вкъщи, защото имат симптоми. По улиците на Стокхолм нямаше почти никой, което беше проблем за много бизнеси. Нямаше спортни или културни събития. Много неща се промениха, но не по насилствен начин", допълва тя.

Но засега правителството е категорично, че е твърде рано да каже какво е направило правилно и какво не, и дали има нещо като "стаден имунитет" срещу COVID-19. Признават си само грешката, че вирусът е успял да влезе в домовете за възрастни хора и за да я поправят се е наложило екипите им да преминат през множество допълнителни обучения.

И като всички останали държави в ЕС, Швеция също се подготвя за втора вълна на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не бил видял вируса - ами това изречение е достатъчно! Невярващите не виждат повече от носа си, освен това се чувствуват значими, като отричат нещо, те са знаещите, учени и професори са едва ли не нищо.жества. И в Италия да отидат, и в Англия, и в отделение за лечение, все тая, защото конспираторите са си чугунени глави, няма Вселена, Земята е еди-каква си и т.н.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там хората са изпълнителни, не са като тука да не си вярват на лекарите и правителството и да се пишат само глупости по техен адрес. Е така е....
80
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бах в във Варна и във моловете всеки втори беше без маска а от тези с маска всеки втори я носи под носа. Явно там хората са над нещата и са безсмърни. Съмнявам се в Швеция хората да са толкова наблизо, да не се дезинфекцират и да не носят маски. Учуден съм, че имаме толкова малко заболели.Между другото, отидете и говорете в Англия, Испания или Италия, че вируса е безобиден. Ще Ви изгледат странно, защото там всеки има познат или роднина на познат, който е починал.
79
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ха-ха ха - трябва да проумеете, че шведите са спазвали мерките без и да им се налагат, тук не се спазват и като им се налагат. Защо не четохте по-внимателно - празни улици и т.н. Иначе и аз съм против крайните мерки, няма смисъл, но да се отрича вируса, трябва да е подсъдно!
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да преписвате някоя статия си направете труда поне да проучите малко.В заведенията има задължителна дистанция от 2 метра, на училище само малките деца и то максимум по 10 деца в клас, като занятията се провеждат на открито. Градският транспорт е с съкратен график за да не се получава струпване на хора в него, не че преди имаше струпвания, но сега е още по начесто. След всеки курс дизинфекция. И още куп други препоръки, които се изпълняват стриктно от самите граждани. А ние на есен с песен
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакайте да видим след втората вълна и пак ще приказваме, Швеция даде много жертви в началото и самите те си признаха че са сбъркали, защо продължава да се дава за пример?!? аман от фалшиви новини
76
3
 
6
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Съгласен. Едно малко уточнение - ние почти нямаме икономика
75
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е дошъл краят, че да се правят генерални изводи. Пилците и изводите можем да броим и правим като мине една цяла година.. Истината, че ние не сме дисциплинирани отговорни като народ като шведите, ако тука беше възприет шведския модел и болниците ни бяха претъпкани Бойко отдавна щеше да е аут. А мъртвите щяха да се броят с хиляди. Ако гледаме спадовете в в икономиките то спада в Българската затворена икономика е почти същият като в отворената Шведска
74
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция е единствената държава, която не дава официални данни в сайта за coronavirus..85 000 заразени и 6 000 мъртви..."голям успех"...
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтрепаха пенсионери и хронично болни и сега са щастливи.Засрамете се
72
5
 
16
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Избиха си пенсионерите и всичко е ок!
71
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното ,че могат да разчитат на самодисциплината,хигиена и дистанция.Ако няма маска,има дистанция.Но за *** няма вирус и дистанцията почти пропадна.Поне се носят маски на закрито.В Швеция от самото начало изолират всички и със слаби симптоми.Не ги тестват, но всеки дори с леки, 2 седмици изолация,получава лекарства и болничен.Друго характерно,че голяма част живеят сами,,а възрастните в старчески домове.Това не е Италия с многолюдни семейства и заедно.Щведите са саможиви.
70
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъсах се да се оглеждам и още не съм го видял този вирус. Няма го при роднини, при комшии, при познати, дори в квартала го няма. Май е само по медиите.
69
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 Къде сa яко измрелите?- Яко измрелите са тъкмо в Швеция 1.Перу - 890 умрели на милион от населението2.Испания - 629 умрели на милион от населението3.Англия - 611 умрели на милион от населението4.Бразилия - 590 умрели на милион от населението5.Италия - 580 умрели на милион от населението6.САЩ - 579 умрели на милион от населението7.Швеция - 577 умрели на милион от населениетоХа-ха -ха-ха!
68
1
 
18
 
! Отговори
Видинска ромка преди 3 години
Как че е лоша Швеция ***, тама е пълно с нашенски джaнraли!
67
6
 
7
 
! Отговори
Мангъров. Д-р преди 3 години
Сухите съчки в Швеция изгоряха. Системата ни убива! Да живее отровното трио! Да живее другаря Сорос! Кой дава пак да дава!
66
1
 
8
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Стига сте манипулирали домусчиевтв
65
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция икономиката спадна с около 8 процента, жертвите им са 6-7 000 души. С две думи нищо особено не са постигнали. В момента ситуацията с коронавируса в Швеция е подобна на тази в България - дневно се отчитат по 200-220 заразени и 5-6 починали
64
33
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Само че шведите не затвориха народа си, не съсипаха бизнеса му и не оставиха хиляди без работа като България.Разбира се, има и още един пример в Европа - този на Беларус.Там Лукашенко пък отказа да вземе милионите на СЗО, сиреч на световния елит и изобщо не призна съшествуването на пандемия.Сега той плаща цената за смелостта си.Изкараха го диктатор и му спретнаха цветна революция в Беларус.
63
18
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Къде са сега онези тиквопоклонници на гологлавото копие на Годжи с генералската униформа, които ни плюеха и ни наричаха безотговорни ?!Още през април Мангъров ви разправяше, че вирус не се бори със затваряне на населението.Тогава принципа беше на мнозонството.Щом цял свят затварял и само Швеция не, значи шведите не били прави.Още тогава ви обяснявахме, че дали ще умрат много хора в началото като в Швеция или ще умират дълго време като в България, крайният резултат е едон и същ.