Лидерка на беларуската опозиция призова Франция за помощ

Страната е разтърсвана два месеца от протести
7 окт 2020 21:30, Петя Славова
51
Лидерка на беларуската опозиция призова Франция за помощ
Снимка: БГНЕС


Лидерката на беларуската опозиция призова днес Франция да помогне на нейните сънародници, подложени на политически репресии, и на медиите в страната, разтърсвана от два месеца от протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Тихановска отправи своя апел пред комисията по външни работи към Националното събрание, долната камара на френския парламент, където говори чрез видеоконферентна връзка.

Още по темата

"Помогнете на беларуския народ, помогнете му да избегне насилието и гражданския конфликт! Помогнете ни да излезем от тази криза по достоен начин, помогнете ни да организираме свободни и справедливи избори!", призова кандидатката на беларуската опозиция на президентските избори на 9 август.

Тихановска повтори своя апел за "оказване на натиск" върху Лукашенко, който бе обявен за победител на изборите от Централната избирателна комисия.

Изборните резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна масови протести, на които властите отговориха с репресии.

"Санкциите са много важни, но не са достатъчни", подчерта лидерката на беларуската опозиция, която след изборите отиде в съседна Литва. Тя призова списъкът с представители на беларуските власти, санкционирани от Европейския съюз заради ролята си при репресиите, да бъде разширен.

Тихановска освен това поиска помощ за "гражданското общество" в Беларус, "за хората, които излизат да демонстрират по улиците с риск за живота си". Много хора пострадаха и имат нужда от медицинска помощ, отбеляза тя и призова за "хуманитарен коридор" от Беларус към ЕС.

Лидерката на беларуската опозиция поиска също помощ за "независимите журналисти" и "политическите затворници" в бившата съветска република.

Давайки за пример Литва и Полша, Тихановска призова Франция също да приеме беларуски студенти "преследвани в своята страна, за да могат да продължат образованието си в чужбина".

"Винаги сме се възхищавали на смелостта на френския народ и на политическата му култура. Днес беларуският народ също доказва своята смелост", каза тя и благодари на Франция и на нейния президент Еманюел Макрон за "безценната помощ".

Макрон, който се срещна с Тихановска на 29 септември в Литва, обеща да помогне за посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за намиране на изход от политическата криза в Беларус, припомня Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя филм се изтърка. Нищо не става така, както тая фустa си мисли.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с Мадуро и самозванеца президент там? Нещо тотал сайленс?
22
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
забележката на "анонимен" долу ми припомни и момента от нашата история,когато филебелийския Андрешко,за пред хората именувал се "Петър Стоянов" и турен за "президент" на България, напиняше да сменим кирилицата с латиница....та СЛУГИ-дал Бох,с лопати да ги ринеш.........а наште да са не помайват,а да поръчват още десетина "ефки"..Така де!..Дойде жътвено време.."Ден година храни"..В случая:-"Една сделка до живот ще те храни"..Па и после,зер потомците ти са трескаво лакоми..
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също като Навални, заради тях ще страдат простите хора от народа. После да чакат подкрепа????
20
10
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА САМОЗАПАЛВАНЕТО НА РУСКАТА ЖУРНАЛИСТКА ИРИНА СЛАВИНА??? ИЛИ НЕ Е УДОБНО ТОВА????
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да си много болен човек че да подкрепяш санкции към собствената си страна
18
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и съвсем "мимоходом":-Защо всички "Екшън лейдис" са с квадратни ченета и скули на "мма" боркини?
17
4
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Какво ужасно лицемерие тоя свят.. Как ни помогнаха на нас западняците? Като ни заграбиха всички печеливши производства на безценица? Или като прибраха всички пари на хората чрез инфлация? Или в благодарение на продажните ни политически *** ни поставиха на колене да просим за квоти и фондове? Така ли?
16
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
А!...."Нерде Франция,нерде Беларус"....каква е тая щуротия?...ЗАЩО точно към Франция са обръща госпожицата?..може би това,което е отбелязал колегата долу?
15
3
 
12
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Брюксел и вашингтон, разбраха че такива, поставени от тях ще направят от държавата ,послушна мизерна марионетка, тиквата тук, порошенко в украина, и така нататък.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с русата лесбийкa, та сега само брюнетката показват? Някой разбра ли?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пита Пантофа, може да и помогне.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще нападаме Русия ли ?
11
4
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Тихановска е предателка на родината си и Беларус я издирва с международна заповед за арест на Интерпол.Според Наказателния кодекс на Република България: Раздел II. Предателство и шпионство Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.Тихановска подбужда чужда държава да извърши враждебни действия срещу законната власт в родината си!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабата на макарона може да свърши добра работа, май са набори с Лукашенко. Уин-уин.
9
3
 
8
 
! Отговори
Макрон преди 3 години
Ще пратя мойта да уплаши и да стресира тия нагляри и, още една тумба французи от парижките предградия. Предай се Лукашенко.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Винаги сме се възхищавали на смелостта на френския народ." Особено през май 1940 г. бяха много смели. Смях, голям смях....
7
3
 
16
 
! Отговори
АКО преди 3 години
Беларус иска да страда, да върви по акъла на тая колхозничка и подмолните и спонсори.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са ни правителства, направо ЕС да управлява света. Време е за идването на Антихриста - върховвония гей Божеството на всички извратеняци.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Френската неолеберална африканска джамахирия подкрепя Беларуските ултраси.