Опасната конспирация QAnon е проблем не само на САЩ, но и на Европа

Сред поддръжниците й са и много неонацисти
11 окт 2020 19:35, Нели Христова
255
Опасната конспирация QAnon е проблем не само на САЩ, но и на Европа

Яхт клубът в малко градче в Северна Германия вече не е това, което беше - много от членовете, предимно мъже на средна възраст, са погълнати от конспиративните теории на движението QAnon. Според тях коронавирусът е измама, създадена от тайни елити, а президентът Доналд Тръмп ще спаси света от машинациите им.

Мъжете вярват и в други теми, които циркулират сред последователите на QAnon в Германия - култ към флага на Третия германски райх, който е популярен сред неонацистите, както и фалшивото убеждение, че германският канцлер Ангела Меркел е била шпионин на Източногерманската служба за сигурност и скоро ще бъде арестувана.

Още по темата

Тези теории на конспирацията, както и много други, които бързо се разпространиха в социалните мрежи тази година, накараха Facebook да предприеме драстични действия за ограничаване на въздействието на QAnon в своите платформи. Във вторник компанията обяви, че "ще премахне всички Facebook страници, групи и акаунти в Instagram, представляващи QAnon, дори ако те не съдържат насилствено съдържание". Facebook заяви, че ще "премахне съответно съдържание, но това ще отнеме време и ще трябва да продължи през следващите дни и седмици."

Но може би е прекалено късно - конспирацията QAnon излезе от границите на САЩ, където също пламна като пандемия и се внедри дълбоко в Европа. Сред страниците, които Facebook вероятно ще премахне, са и тези на мъжете от германския яхт клуб, тъй като те са се превърнали в място за разпространение на фалшиви новини и конспиративни теории. Синът на един от тях, който иска да запази своята анонимност, разказва как баща му първо повярвал в това, че коронавирусът е измислица, а след това "пропаднал надолу по спиралата на конспиративни теории и повярвал в безумни неща". Той и останалите членове на яхт клуба издигнали знамето на неонацисткото движение на Райхсбургер (Гражданите на Райха). Последователите на Райхсбургер отричат, че Холокостът се е случил и са подхванали редица твърдения, подкрепяни от QAnon. Те се присъединиха към протеста в Берлин срещу мерките за овладяване на COVID-19 през август, на който присъстват и някои от членовете на яхт клуба.

QAnon се превърна в глобална заплаха

QAnon започна живота си като американски феномен. През октомври 2017 година анонимен потребител, наричащ себе си като Q, публикува поредица от съобщения във 4chan. Тези съобщения, често загадки, бяха станали известни като „Q капки“. Те представиха конспиративни теории за разследването на Мюлер за руска намеса в изборите през 2016 г. в САЩ и много други.

Оттогава популярността им започва да нараства

От началото на годината до последната седмица на септември свързаните с QAnon страници са имали 12,8 млн. интеракции. По-голямата част от тази онлайн дейност е от март, когато коронавирусът започна да се разпространява масово из Еворпа. А Facebook започна да се бори с QAnon през август, когато стартира процес по премахване на акаунти, които обсъждаха потенциално насилие. Във вторник от компанията обявиха: "Премахнахме над 1500 страници и групи за QAnon, съдържащи дискусии за потенциално насилие и над 6500 страници и групи, свързани с над 300 милитаризирани социални движения. Но ние вярваме, че тези усилия трябва да бъдат засилени."

Сред лъжите, публикувани и обсъждани в тези групи и на тези страници, са твърденията, че тайните организации са замесени в широко разпространен трафик и изтезания на деца, че 5G клетките причиняват рак и че политическите елити използват пандемията за наблюдение и контрол на хората.

Във Великобритания група във Facebook, посветена на спирането на разпространението на 5G, имаше почти 60 000 членове, преди социалната мрежа да изтрие акаунта през април.

Тези различни теми се вихрят заедно с антисемитски тропи и фашистки знаци. Освен Reichsflag, флагът на Британския съюз на фашистите от 30-те години се появи на едно събитие в Лондон, което привлече последователи на QAnon. Много последователи на QAnon и крайнодесни групи са обединени в убеждението, че е налице конфронтация между силите на злото и доброто.

В началото QAnon бе като всяка друга теория на конспирацията, с лошо направените си инфографики, безразборни видеоклипове и безкрайни препратки към стандартните теми, като Новия световен ред, семейство Ротшилд и, разбира се, Джордж Сорос. Но QAnon се разраства бързо и по такъв децентрализиран начин, че правителствата и технологичните компании се борят дори да разберат неговата логистика.

Сега милиони хора са абонирани за свързани с QAnon групи във Facebook. QAnon вече не е само за Тръмп, който "източва блатото" и не е само за педофили или #Pizzagate. С нарастването на популярността на QAnon, конспирацията започва да популяризира лъжи относно изменението на климата и протестите Black Lives Matter, популяризира ислямофобията и антисемитизма под прикритието, че това е "предупреждение" към последователите на култа, че глобалните елити се опитват да "подменят населението".

По целия свят увеличаване на препратките към QAnon са наблюдавани както онлайн, така и офлайн. На неотдавнашен протест срещу носенето на маски в Лондон, знаците Q, както и лозунги като "Голямото пробуждане" и "Ние сме бурята"- присъстваха сред тълпите. Всъщност, близо 5% от цялата подкрепа на QAnon вече идва от Великобритания. 

Неотдавнашен доклад публикуван в Wired изчислява, че около 200 000 британци вероятно подкрепят или поне симпатизират на QAnon - брой, който според повечето анализатори ще нарасне експоненциално през следващите месеци.

"QAnon не е толкова теория на конспирацията, колкото колективна мрежа от конспиративни теории, вярвания и социални тревоги", казва Ани Кели, съводеща и кореспондент от Обединеното кралство на популярния подкаст QAnonanonymous, който обхваща конспиративни теории.

Докато проследява базираните в Обединеното кралство групи на QAnon, Кели забелязва, че когато се публикува нещо за Тръмп или дори за политика и избори, то всъщност не получава толкова много внимание. Членовете на групата всъщност не реагират на тези теми, а се интересуват повече от местни събития и конспирации... една от популярните публикации бе теорията, че Джил Дандо, водещата на Crimewatch, е била застреляна, защото е щяла да разкрие инкриминираща информация за политиците.

Част от огромния успех на QAnon е свързан с липсата на централизация и цели. Докато журналистите и анализаторите успяват да проследяват популярни Q групи във Facebook и Instagram, в криптирани чат платформи като Telegram и десни платформи като Parler, няма лидер или фигура на QAnon.

Обществени фигури като отричащия климатичните промени Пиърс Корбин и бившият журналист на Ню Йорк Таймс, който се превърна в активист срещу маските Алекс Беренсън, са влиятелни фигури в групи, свързани с Q, но не са подкрепили публично QAnon като теория. Дори в най-популярните групи на QAnon във Facebook - като базираната в Обединеното кралство Eyes Wide Open, която до неотдавнашното й изтриване имаше близо 50 000 членове - QAnon никога не беше изрично одобрена. По-скоро групата се позиционира като неутрална общност, която просто се стреми към тома да "намери истината".

"Това прави регулирането на Q групите онлайн много по-трудно и трябва да се обърне много внимание, за да се разбере къде отиват поддръжниците и симпатизантите на Q и кого слушат", казва Кели, която добавя, че този вид структура често работи в полза на поддръжниците на QAnon. "Когато отидох на сбирката на площад Трафалгар, едно нещо, което хората ми казаха, беше, че те не са протестна група като Black Lives Matter."


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 месец
Статия е пълна боза. Вижте книгата Сатанизъм unlimited. Там нещата са описани бе теории на конспирацията или пропаганда!
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разделяй и владей е работата! - десни, леви, ала бала е това хората започват да спорят за всякакви дреболии и глупости вместо да се обединят срещу модерното робство.
199
0
 
2
 
! Отговори
! преди 1 месец
Глобализацията създава противоречия. Хората са много различни.
198
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 198 преди 1 месец
Грешиш, бъркаш ги с Анонимус, с Антифа и BLM - все марксистки течения. Последователите на постовете на Q-анон са точно обратното, те антиглобалисти, дясно-републиканци, защитават си правото на самоотбрана и носене на оръжия. Всичко диаметрално на левите глобалисти Официалната преса не ги отразява или ако пише за тях е в този дух горе. Подигравателно или нищо. Те пишат много за проблемите с педофилията във високите кръгове и се надяват Тръмп да разчисти това "блато". Кой знае!
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Qanon са същата група Anon-a ки или тези които промотират черният геноцид с/у нас и черният расизъм с/у белите хора и унищожението на белият човек и геном от планетата Земя. Трябва да си ***за да не го видиш и разбереш. Нещо промотирано от джурналя слуги на глобалистката мафия ,а също толкова деструктивно за хората, колкото самите глобалисти марксисти большевики които го създават и тикат.
196
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Като ги наричам болшевики има предвид че са от същото племе като болшевиките от октомврийската революция(малките шапчици), стремят се към същата цел(заробване на гоите) и ползват същите способи: цензура, тероризъм, разделяне на обществото на воюващи класи...
195
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съвсем логична е реакциятана обикноевните хора да повярват в конспирации, щот фактите са тотално оедняване на средната класа и скачане на свърхбогатите с още 15%. Та затова скоро ще има революцийки, малки гадни повсеместни революцийки.
194
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Анонимен

една кротка забележка:-Тези,които визираш НЕ са "болшевики",а МЕНШЕВИКИ.
Определенията идват от руските "болше",което значи "повече" и "менше",което значи "по-малко".
Та в тая връзка НИЕ сме "болшевиките",защото сме МНОЗИНСТВОТО,"повечето",а ония са "меншевики"-ноколко клана,много по-малко от нас,но за сметка на това много отровни.
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цензората е цензора без значение дали я извършва държава или корпорация.
може да пискаш колкото си изскаш че имат право да цензурират който си искат на техния собствен сайт, но това не променя факта че са долни болшевки.
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Иван

Това че са частна фирма не им дава право да си нарушават договорите. Когато ти изтрият коментара с предтекст че си нарушил някакви правила, които не си нарушил, те извършват престъпление.
191
4
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
До 127
Ква свобода на кво слово сънуваш бе?
Частна фирма ти позволява да пишеш каквото си искаш в тяхната платформа. В замяна ти показват реклами, и продават информацията за теб на рекламодатели. Естествено, че могат да изтрият каквото си искат, когато си искат, без да са длъжни на каквото и да е обяснение. Това го пише в оня дълъг документ, на който ти цъкна "Цъгласен Съм", когато си си направил профила. Същия оня документ дето не го чете.
Напиши Facebook Terms в google и цъкни първия линк.
190
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 88
Щото просто не е така, примерно. Щото си чел бог-знае какъв фалшив блог, писан от някой отегчен тийнейджър. Или си гледал от ония видеа в тубата (Тея същите, дето после оясняват как земята е плоска)
189
1
 
7
 
! Отговори
88 преди 1 месец
До Киро Х

Меркел не е просто шпионин,тя е офицер(капитан) на Щази!В нета биографията и я има на много места!Друго не разбирам,след като цял свят знае коя е Меркел,защо се отрича миналото и!?После защо хората вярвали в конспирации!?
188
1
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Тези явно настъпиха еврейските и ционистки интереси, осветлявайки неудобни за елита истини - и платените медии взеха да настройват хората с/у тях...
187
3
 
3
 
! Отговори
До 194 истината преди 1 месец
Я си я заври тази твоя истина там дето неогрява слънцето
186
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината

Факт е че антифовците в САЩ почнаха непровокирани да убиват гласоподаватели на тръмп. Факт е също че отдавна се заканват да го правят. Факт е също че нито един от "крайно десните" не прави такива неща въпреки непрекъсната медийна помия която се опитва да ги демонизира.
185
0
 
5
 
! Отговори
D. преди 1 месец
няма ли кой да научи редактора на статията на правопис? Всяка нейна статия е с правописни грешки.
184
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Антифовците в САЩ са шайка леви пропаднали деге..нерати, считащи се острие, меч и прочее простотии на либерал-комунистическите революционери.
Антифовците в България са група заблудени младежи. Хора, вземете прочетете какво е било РМС преди 9.9.1944 и разберете, че сте просто използвани от управляващите този свят. Комунизма и рекламираното от него всеобщо равенство в бедността, в сексуалните извращения и прочее, е духовна чума, която разлага всичко до което се докосне.
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Други форми на комунизъм никога не е имало"

Има и друга форма на комунизъм: робството. Всеки роб бачка колкото може и получава колкото има нужда за да продължава да бачка. И също като при съветския комунизъм робовладелците са евреи.
182
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Западната система страда от непрекъснати финансови сривове"

Те са съдавани умишлено за да могат олигарсите да унищожават дребния бизнес и да изкупуват всичко на безценица така че средната класа да стане робска класа.