Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт

Над 40% от младежите у нас с тежко напиване през последния месец
13 ное 2020 12:07, Петя Славова
166
Българските ученици - сред водещите в ЕС по наркотици и хазарт
Снимка: pexels.com

Международно изследване показва още, че над 40% от младежите у нас са имали поне един епизод с тежко напиване през последния месец. Това показват резултатите от публикувания днес доклад на Европейския училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), предава "Монитор".

Стабилно над средното за Европа е нивото на употреба на предизвикващи зависимост субстанции и пристрастяващи практики като хазарта и прекарването на часове в социалните мрежи при българските ученици на 15-16 години.

Анкетирани са 99 647 ученици в 35 европейски страни, 25 от които – в ЕС. Един от петима е пробвал наркотици 19% от запитаните у нас са признали, че поне веднъж в живота си са опитвали някакъв вид дрога при средно 17 в останалите 34 държави. 17% са имали досег с канабис, 2,6 – с екстази, а 3,1% и 2,2% - съответно, с амфетамин и метаамфетамин.

Последните два резултата са едни от най-високите сред всички държави. Авторите на проучването все пак отбелязват, че при предното проучване резултатите за България са били значително по-обезпокояващи с 30% признаващи за употреба на наркотици срещу 19% сега.

България е под средното европейско ниво на употреба сред учениците на нови психоактивни вещества, но е над средното по отношение на употребата на синтетични канабиноиди (4,3%) и синтетични катинони (1,8%). Почти всички употребяващи нови психоактивни вещества имат употреба на повече от едно вещество (употребяващи са и на алкохол, канабис и стимуланти).

По отношение на самото пиене, 82% от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, което е над средното. 42% са имали поне един епизод на тежко пиене през последните 30 дни при средно 34% в другите страни. Данните за пушенето също не са добри – въпреки, че през годините се отчита напредък, България е на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната употреба на цигари и на първо място по ежедневна употреба сред 16-годишните.

Голям е и процентът на българските ученици, които пушат електронни цигари – 40% са пробвали поне веднъж.
27% от българските ученици са залагали пари в рамките на хазартни игри през последната година – игрални автомати, карти, зарове, лотарии. Средното за Европа е 22%. Един от 10 ученици в България е играл хазарт и онлайн.

Цели 7,4% от подрастващите българи влизат в категорията на хора с проблем с хазарта. Проблемно е и, че над една пета от деца играят по 6 и повече часа в неучебни дни, а България е от страните с най-висок дял на ученици, използващи социални мрежи 6 и повече часа през последните 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
6
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Това е новия начин на протест.Всеки ден да се сипят лъжи и клевети за България.Пълни глупости,който е ходил в чужбина знае за какво иде реч.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧестотоНяма да има Гърция. Ще си вземат лъжливата религия и обратно в Етиопия.
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е измислица. Българомразците хазари никога не спят.Хубваото е, че никой не вярва на медии и проучвания.Виждали ли сте какво правят англичаните? Няма по- деградирали от англо-саксите.
113
1
 
6
 
! Отговори
+++ преди 3 години
Ееее най накрая първи в нещо! Бях се притеснил, все 2-3....
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБарнати крави, само за голям тезгях.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТЕ В ЕВРОПА МАЙ СА С НАШАТА СТАТИСТИКА... АЙДЕ СЕГА, КЪДЕ ЩЕ СЕ МЕРИМ С ХОЛАНДИЯ, АНГЛИЯ И Т.Н ПО НАРКОТИЦИ...
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Някаква стъкмистика Защоо ще ходиш в Русия ли кр...ин.
109
2
 
18
 
! Отговори
Някаква стъкмистика преди 3 години
Проучване без доказателства, ей така наизуст се приказват глупости от рода - най-зле сме ! И колко ученици от България са участвали в това проучване ?Ами малко факти - в Русия има 9 мил. наркозависими и 2,8 мил. заразени от СПИН при 142 мил . население ! В България наркозависимите са 50 Хил. а заразени от СПИН 2000
108
2
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Това са високите резултати на герб :))) Ето че по нещо сме първи.
107
3
 
10
 
! Отговори
Честото преди 3 години
МНОГО СКОРО НЯМА ДА ИМА НИТО БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ НИТО БЪЛГАРИЯ
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия на снимката са американски крави. Тая в средата какво гръбче е направила...
105
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Абе, я да попитам, баце не беше ли сериозно заподозрян с приложени доказателства от западните служби, че разпространява амфетамини ? И при положение, че бардаците са официално привилегировани днес, това не е ли държавна политика последните 11г ? Интересно ми е да съпоставя в динамика такива проучвания преди и след ерата "баце" .
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас синьото знаме родини ни! Кой не скача е червен!
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред към светли бъднини.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се напият се отпускат и освен че стават дашни дават и в... , затова нека купона е на макс
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, отново, *** заподозря конспирацията срещу велика България.Всички зли сили искат да отслабят държавата ни, защото ние сме най-великите и силните и те се страхуват от нас...да не отнемем бизнеса на мерцедес, WV или Опел.Да не би да фалираме Аърбъс...Абе....всички срещу нас...защото ни завиждат, колко сме способни.А, всъщност, статистиката показва липсата на възпитание в семейството, контрола в училищата и не на последно място контрола и прилагането на закона от страна на държавата.
100
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не са "поамериканчени", а са опростачени. Виждат в семейството си битов алкохолизъм всяка вечер пред салатата, на телевизора дъни Планета, родителите им пушат и псуват безразборно. Това поколение е резултат на родителското поколение от 90-те.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 89.В Чехия и Холандия кумшиите продават ли по между си домашен алкохол? Не мисля, че е позволено. Само ей така за сравнение... Освен това, в Холандия свободията е само за пред туристите. Там закона за продажбата и отглеждането на трева е много строг. Мислите ли, че ако живея в Холандия, мога да си отгледам 2-3 растения в нас и да продавам на съседите си? Ще ви отговоря - Не. При тях законът се спазва стриктно от всички, в резултат на което могат да си позволят да пушат свободно.
98
1
 
12
 
! Отговори
до жоро преди 3 години
Децата са наше отражение. Всеки да се замисли дали не може и с по-малко ракия и бира.--------------Не си прав!Не пия, не пуша.Никога не повишавам тон и не използвам груби и вулгарни изрази у дома!Аз и съпругата даваме всичко от себе си, за да му осигурим достойно бъдеще...Накрая не издържахме на грубото му поведение и отношение към нас.Платих му квартира за 6 месеца и му казах, че бидейки 24 годишен с висше образование и специалност е време сам да поеме отговорност за живота си.
97
1
 
1
 
! Отговори
zoMbi преди 3 години
по наше време най-страшното беше алкохола, тревата и кока-колата.Обаче *** оставиха нарко-мутрите да дерибействат и в момента децата се друсат с всички възможни наркотици, сякаш е голяма гордост..От цялата схема, само пълнат парите на наркобосовете и съсипват имущество градено с години труд и лишения.Геноцида над народа ни е пълен. Мутрите милиардери станаха, ние няма къде да живеем вече, няма какво да ядем.Така ще е, като избирате БСП, ДПС и ГЕРБ.