Коронавирусът заплашва да заличи цели малки села в Италия

Понякога най-близката болница с COVID отделение е на два часа път
14 ное 2020 14:30, Нели Христова
66
Коронавирусът заплашва да заличи цели малки села в Италия
Снимка: Pixabay

Когато телефонът на кмета на Рокафиорита звъни през октомври, човекът от другата страна на линията го информира, че един от служителите му е заразен с COVID-19. Сърцето на управника "потъва" в петите му.

Рокафиорита е едно от най-малките села в Южна Италия. То е разположено дълбоко в горите на планината Калфа, а средната възраст на 187-те му жители е 60 години. Ако коронавирусът плъзне сред тях, селото може да бъде заличено от картата на Италия.

"Когато телефонът звънна, все едно удари гръм през слънчев ден", казва Концето Орландо пред The Guardian. "Когато втората вълна започна, за секунда си помислих, че този път ще бъдем заличени."

Миналата седмица италианското правителство въведе частичен локдаун, за да се бори с разпространението на коронавируса. Най-много внимание е насочено към големите градове като Милано и Неапол, но в цялата страна хиляди малки села се борят за оцеляване.

От 8000 села на Италия почти 70% имат по-малко от 5000 жители. 2000 имат по-малко от 1000 жители, а на някои места раждането на бебе е толкова рядко, че камбаните в селото бият, за да отпразнуват новината. Десетки от тези села са обявени за коронавирусни "червени зони" - което означава, че рискът от инфекция е особено висок и хората не могат да ги напускат или да влизат в тях.

"Демографията и опустяването вече е засегнало тези села преди COVID-19", каза Марио Алвано, генерален секретар на Националната асоциация на италианските общини в Сицилия. "Това са мънички села, които вече са били предопределени да се превърнат в призрачни места след няколко десетилетия. Там раждаемостта е 30 пъти по-ниска от смъртността. Сега COVID рискува да ускори гибелта им."

Салваторе Окино, роден и израснал в Рокафиорита, може би никога не е предполагал, че след Втората световна война ще му предстои поредното ужасяващо преживяване, но този път под формата на пандемия. Окино е жив паметник в селото, не само защото на 93 години е най-старият човек, който го обитава, но преди всичко - защото въпреки възрастта си, той продължава да се грижи за своите ниви.

"Притеснявам се", казва той. "Ако COVID ни удари силно, в Рокафиорита няма да остане никой. Сърцето ми плаче, когато се сетя за всички жертви, които сме направили, за да запазим това село живо. Сега можем само да се оставим в ръцете на Господ."

В най-малко четири региона COVID-19 вече е плъзнал из малките села, включително Галац Мамертино в Сицилия, което бе определено за червена зона на 1 ноември, след като 157 от 2400-те жители са дали положителни проби за вируса. Експертите са единодушни, че огнищата от този вид са резултат от непосредствената близост между гражданите, което е типично за социалния живот в тези райони.

"В малките села отношенията между роднини и приятели са интензивни", обяснява Тулио Престилео, лекар по инфекциозни болести в болницата "Бенфратели" в Палермо. "Тук разбирането, че приятел или роднина може да ни зарази, е много по-ниско, отколкото в големите градове. Често се смята, че изолираното местоположение на тези села само по себе си е форма на защита срещу пренасяне на заразата и че проблемът е градски. Ето защо, когато възникне огнище в тези села, предаването е по-широко разпространено."

След Втората световна война в Рокафиорита започва тенденция за обезлюдяване, тъй като много от жителите му заминават за САЩ в търсене на работа. През 2020 г. трима души издъхват и само едно дете се ражда в Рокафиорита.

Но феноменът не се ограничава само до селските райони - раждаемостта в цялата страна е на най-ниското си ниво от обединението на Италия насам. За първи път от 90 години италианското население е спаднало до около 55 милиона души, гласят данни на националната статистическа агенция. В световен мащаб Италия се нарежда само след Япония по отношение на дела на възрастните хора сред общото население. Резултатът е нарастване на броя на градовете-призраци, където по-голямата част от домовете са изоставени. В Рокафиорита 40% от къщите са необитаеми.

През годините, опитвайки се да реанимират тези малки градове, кметовете са възприели различни стратегии. Някои села отвориха вратите на свободни къщи за търсещите убежище. Други практически раздават изоставени домове на всеки, който иска да се нанесе.

Миналата година кметът на Самбука, което има население от 5000 души, получи над 94 000 имейла от цял ​​свят, след като публично обяви продажбата на изоставени домове за 1 евро. Самбука, в провинция Агридженто, също бе обявена за "червена зона" след 130 положителни теста и осем смъртни случая.

"Продажбата на домовете ни за € 1 беше символичен жест за връщане на хората в Самбука, защото селата са съставени от хора, а не от къщи", каза заместник-кметът Джузепе Качиопо. "Повярвайте ми, загубата на един човек в остаряващо малко село се усеща по-дълбоко тук, отколкото в градовете."

"Смъртта на един от нашите хора не е само число“, каза Фабио Орландо, председател на градския съвет в Рокафиорита. "Това е загуба на история, къща, която бива изоставена, и пътека, която е затворена и забравена завинаги."

За щастие засега заплахата от огнище в Рокафиорита е предотвратена. Неотдавнашното масово тестване на населението показа, че други заразени с COVID-19 няма.

На 4 ноември Рим определи Сицилия като "оранжева зона" - тя е изложена на висок риск, главно поради липсата на здравни заведения и легла в отделенията за интензивно лечение. Малките села и градове са платили най-високата цена за намаляване на разходите в здравната система на юг, където през последните години са затворени над 40 болници.

Най-близката болница с COVID отделение е на повече от 1 час и 40 минути от Рокафиорита.

От гледна точка на жителите на селото светлината в края на тунела изглежда далеч. Възрастните хора се надяват на ваксина. Но Салваторе Окино знае, че предстои дълга и трудна зима. Казва го по свой начин - чрез стихотворение. То разказва за това как се е променила Рокафиорита, как някога улиците са били тъмни, а сега са осветени и завършва така:

Ora vi saluto tutti, Buonasera / Chi sopravviverà lo vedremo in Primavera

"Сега се сбогувам с вас, добра вечер. С тези, които оцелеят, ще видим през пролетта"

 

 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се грижим за България. Това е важно. Демогрвски и икономически срив. Свърши с охолният и свободен живот. Демократичната анархия ще се заличи. И това ще предпази децата. Измамите трябва да изчезнат.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демографския срив е най-големия проблем на ЕС, но никой не повдига въпроса, вместо това се занимава с гейове, бежанци и екоталибани.
59
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Отровната ваксина ще заличи милиони хора, а не грипчето ковид.
58
0
 
3
 
! Отговори
ааа преди 10 месеца
Ай стига с тоя мангъров. Сложиха го, за да има кой да вади картофите от огъня. Мангъров предлага чайче а Мутафчийски те праща при Мангъров... пак за чайче.
57
4
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Нашите села обезлюдяха и без корона. Още по страшно е при нас. Короната, Господ ако се смили, ще оживеят хората и селата няма да опустея. А при нас, в България, селата обезлюдяха и нашата "коронка" борисов, не се смили над никой. Тотално ни заличи повечето села с малко жители. От корона не умряха, но от глад и мизерия да.
56
3
 
9
 
! Отговори
Рошко преди 10 месеца
Какво да жалим за старите италианци и техните села. Бумерангът се връща. Нали за да оцелеят Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и др така наречени "капиталистически страни" трябваше да рухнат социалистическите. Това беше борба на живот и смърт. Унищожиха ни икономиката, привлякоха по-умните и предприемчиви хора да работят за тях. Е, ние изядохме бъчвата с горчилката. Сега е техният ред. Не, че на нас ще ни се размине, но дано Бог ни пощади и да дадем по-малко жертви от тях.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не вируса ги заплашва, а диктаторското им правителство
54
1
 
10
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 10 месеца
за 48. А в мойто село, с 87 жители, няма и камбана. Откраднаха я в началото на демокрацията. 180 год е биела и за хубаво и за лошо ...
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До НЕКОЙЗначи няма проблем да си сваля маската и да ти се изкашлям в лицето. Аман от безсмъртни тапири.Като си толкова отворен - всички болници търсят доброволци, отивай там.
52
9
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 10 месеца
Ако искаш слагай противогаз докато дойде ваксината. Всеки сам си пази здравето. Който го е страх от мечки не ходи в гората.
51
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не вируса а корумпираните медиии убиват. От сутрин до вечер неуморно.
50
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доцент мангьров да им бьде испратен за да ги лекува с чаиче и да им помогне да изградят - стадният имунитет
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 45.Не си никой да ми натрапваш начина си на живот в името на твоето здраве. Здравето е нещо лично, за твоето здраве си изцяло отговорен ти и никой не ти е длъжен с нищо. За такъв истеричен и нарцистичен егоизъм, с който вменяваш задължения към огромна част от хората в името на твоето здраве, няма да стигнеш дори и до съд, а до психиатрия.
48
0
 
14
 
! Отговори
Зла свекърва преди 10 месеца
70 процента от селата са с жители по-малко от 5000 жители? У нас за голямо село се разбира село с 2000 души. А у нас масово селата нямат вече и 100 души.Само че у нас камбаните на църквите не бият при раждането на дете, а при умирането на някой. Раждайте деца и владейте земята. В природата вакуум няма.
47
14
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 10 месеца
Към страхливите носещи маски: Ако Ви е страх от това, че не нося маска....поставете си втора маска и заради мен. Това е. Хайсиктир и хипохондриците шашави....
46
9
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 10 месеца
до 45 - ***, не си ти да ми казваш подсъдим ли съм или не... такива глу--паци с маски скоро ще ви трепем по улиците... ръгайте си по една инжекция скрийте се в къщи и живейте охолно... нали носиш маска бе мекере от какво се плашиш че ще се заразиш!!
45
5
 
7
 
! Отговори
До 42/Aз преди 10 месеца
Има страни в които ти ще бъдеш подсъдим с такова изказване. Но тука остава само на твоята съвест, че застрашаваш съвсем реално и осъзнато живота и здравето на много хора. Пир по време на чума...да, но безотговорността тука е престъпление
44
3
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 10 месеца
Но ще оцелеят много италианки и ще падне голямо ръгато....
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако това е реалността в Италия, то в България всичко описано трябва да го умножим най малкото по три!
42
16
 
10
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Фалшиви пропагандни статитии за ковида вече не вървят. Почти всички навън са без маски и никой не е6ава фалшивите сатанински медии.