Ердоган: Очакваме Европа да не ни дискриминира

Не се виждаме другаде, освен в Европа, заяви президентът на Турция
21 ное 2020 18:06, Нели Христова
97
Ердоган: Очакваме Европа да не ни дискриминира
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз за диалог, като предупреди блока да не се превръща в инструмент за вражда по време на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

Разполагането от Турция на кораб за търсене на газ във води, за които Гърция има претенции, предизвика ожесточена словесна война с държави-членки на ЕС, които в началото на този месец удължиха санкциите срещу Анкара за още една година. Мерките включваха разрешаване на забрани за визи и замразяване на активи срещу лица, участващи в оспорвани проучвания на газ в Средиземно море.

“Очакваме ЕС да спази обещанията си, да не ни дискриминира или поне да не се превърне в инструмент за отваряне на вражди, насочени към страната ни”, каза в събота Ердоган във видеообръщение към конгреса на управляващата партия.

“Не се виждаме другаде, освен в Европа”, добави той. “Предвиждаме да изградим бъдещето си заедно с Европа.”

Съобщението на Ердоган идва, когато лидерите на ЕС трябва да решат на срещата на върха през декември дали да наложат допълнителни санкции заради скорошната дейност на Турция.

Турският изследователски кораб „Олуч Рейс” остава в центъра на напрежението и в събота Анкара удължи мисията му в Източното Средиземноморие до 29 ноември, въпреки протестите от Атина.

В същата реч Ердоган заяви, че Турция иска “активно да използва своите дълги и близки съюзнически отношения със САЩ за решение на регионални и глобални проблеми”.

Той не беше сред първите световни лидери, които поздравиха новоизбрания президент Джо Байдън. И докато той се радваше на тесни връзки с американския президент Доналд Тръмп, между двете страни имаше напрежение по няколко въпроса. Закупуването от Турция на високотехнологична руска система за противоракетна отбрана разгневи Вашингтон, докато Анкара протестира срещу отказа на САЩ да екстрадира мюсюлмански духовник, когото Ердоган обвинява за организирането на неуспешен преврат през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция не е европейска държава и няма място в Европа. Да ходи да си прави съюз с Ислямска държава, Пакистан и Ирак. Правете си там халифат и оставете цивилизования свят на мира.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 44 ти пък върви в азия откъдето са дошли прабългарите пардон ромите
39
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Европа, без Ердоган? Вие сте изостанали с милион години от целия цивилизован свят. Вие още живеете в пещерните времена. Първо се научете да бъдете хора, да уважавате всички, да не подпалвате войни, да не унищожавате църкви. Чак тогава може да седнем на масата да говорим с турците. Само че вие няма да станете хора в близките милион години. Същите изтрити мозъци сте като македонците.
38
10
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
И какво, да не би на черните да им дават мезонети там, докато такива като баща ти спят на палатка?!! САЩ е построена с кръвта на черните роби, техните деца определено заслужават повече от разни новоизлюпени емигранти.
37
8
 
15
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Ти светил ли си им на истинските българи, че да ги знаеш какви са били? Българите са били тук векове преди вас, останаха и след вас, хайде обратно в анадола, ама там май не ви искат вече :)
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10 години като тираджия имаш право да се пенсионираш, но с минималната пенсия!Той си има къща в България и тази пенсия ще му стига у нас! Там квартирите са по скъпи от минималната пенсия, така че ако нямаш жилище там си на палатка, най-много стара каравана!
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е, че Европа трябва да спре да толерира турция. Видяхме ги що за стока са, "силна" икономика, оправят де сами, да ги оставим да се "оправят" на воля:)
34
8
 
8
 
! Отговори
do 39 преди 3 години
В Европа няма място за други религии, другите религии си имат други континенти.Като не ви харесва християнска Европа , какво майка си търсите тук? ...................................................................................................................................Koy kazva che evropa ne e rodina i na musulmanite,v evropa jiveyat 55 miliona musulmani,a kakuv ur tursqt hristiyanskite armii v musulmanskite strani uj kato umirotvoriteli a vsishtnost sa agresori i razgrabvat bogatstv
33
3
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Милинкия, татко ти е решил, че като шофьор ще счупи парите и ще си вземе две-три черни преслужници да му удовлетворяват нагона ли? Ами, сгрешил е. Ей я турция къде е, за отиде да върти геврека там.
32
2
 
2
 
! Отговори
И аз очаквам преди 3 години
Ердоган да се разведе.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ми те хората и в най-богата страна в света също спят милиони във фургони, каравани и мизерстват без работа! Говоря за бели хора дискриминирани от неггра, защото работата рърво се дава на неггрото и ако остане взимат белия! Баща ми се върна след 10 години в сащ , като тираджия! Никога не иска и да си помисли повече за сащ.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човече събуди се от съня си хората в Турция мизерстват.Русия е 145млн. И има огромни природни ресурси а Турция е полу пустинна държава.ХахаххаахахаЖената на Ердоган пие чай за четирихиляди лева килото , а обикновения турчин си вари сам ракията и кара на постно.Хаххахахахахаха голям глад е в Турция .
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Nali evropeyskiya sayuz ne beshe hristiyanski klub za kvoto vi obvinqva Erdogan znachi e prav"=======================================================В Европа няма място за други религии, другите религии си имат други континенти.Като не ви харесва християнска Европа , какво майка си търсите тук?
28
7
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Забелязвам, че тук един индивид поставя минуси на поразия. Човеко, *** си в Турция, щом ти е толкова мила? И там е като тук, бе. Поне 10 милиона вече са я напуснали и не искат и да чуят за връщане. Само отталеч Родината е прекрасна. Когато не си турист, а местен жител, изобщо не е така.
27
1
 
1
 
! Отговори
Блеск преди 3 години
Разрешаване на забрани е отличен израз.
26
6
 
4
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА-ХАААААА преди 3 години
Отново си прав, кой обаче има интерес от силна турция - никой!Хахахахахахаха
25
7
 
11
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА-ХАААААА преди 3 години
Прав си за бюджета на русия, и ердо, и путин изтеглиха късата клечка със съюзник. Не знам защо се радваш, турция приятели няма, само врагове. Колко време ще изкарате в свят, в койно всички ви кроят шапката?!Хахахаххаа
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имаше една хубава мисъл - не помня на кого бешеда се разграничим преди да се обединим
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
I vaksinata za Covid19 go nameriha turcite
22
6
 
14
 
! Отговори
22 преди 3 години
Европа е за европейци, за хора с цивилизовано и европейско поведение.КАКВО НАПРАВИ ТОЗИ АЗИАТЕЦ С ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА "СВ. СОФИЯ" в Истанбул?!!!!