Посолството на САЩ в Берлин иска спиране на "Северен поток-2"

Газопроводът би удвоил доставките на руски газ до Германия
5 дек 2020 22:39, Анисия Иванова
145
Посолството на САЩ в Берлин иска спиране на "Северен поток-2"
Снимка: БГНЕС

Посолството на САЩ в Берлин прикани германското правителство да спре строителството на оспорвания газопровод "Северен поток-2", който ще свързва Русия с Германия, предаде ДПА.

"Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода", казва Робин Куинвил, шарже д'афер в американското посолство в Берлин пред днешното издание на в. "Ханделсблат".

Това би изпратило ясен сигнал, че Европа "вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия", каза тя.

Дипломатът добави, че газопроводът е не просто икономически проект, а политически инструмент, чрез който Кремъл иска да заобиколи Украйна и да раздели Европа.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама.

Строителните работи по 2,6-километров участък от газопровода могат да бъдат възобновени този уикенд, след като германските власти разрешиха изграждането до края на годината.

Корабът "Академик Черский" е достигнал района край бреговете на Полша, където има незавършен участък от "Северен поток 2", сочат днешни данни на корабния мониторинг, цитирани от "Асошиейтед прес". Още един руски кораб за полагане на тръби - "Фортуна" - е отплавал от германското пристанище Висмар и очевидно се насочва към друго място за доизграждане.

"Северен поток-2" е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-голямата икономика в Европа, припомня ДПА.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.

Според проектозакон, съгласуван преди два дни, американските конгресмени все още възнамеряват да засилят санкциите срещу "Северен поток-2", но преди това ще се консултират с партньорските си страни от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
75 години германия търпи ам воиски и сега им се качиха на главата теще определят на домакините от къде да си вземат газ откъдето е на късо разстояниеи където е наи евтино никои не иска ам втечнен газ
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадоГермания е основата на ЕС. Та нали него наричат IV-ти Райх.За съжаление Германия не може да си позволи лукса да има вътрешни дела и да взема решения, различни от желанията на Хегемона. Та тя е васал на Хегемона.
88
1
 
5
 
! Отговори
ОФ преди 3 години
До До ОФДнес не съм писал под тази статия и не съм бил каруцар.Апропо, каруцарят не само превозва различни стоки с каруцата, но трябва непрекъснато и уважително, с топлота и ласка да се грижи за коня - един от първите приятели на човека, по време на цялата човешка история.
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дипломатът каза, че "СП-2" е икономически проект, чрез който Кремъл иска да заобиколи Украйна, а значи да лиши от печалби наследника на Дж-йосиф бидоня.
86
1
 
19
 
! Отговори
баико преди 3 години
тия много по4наха да си навират гагата каде не трябва козлодуи,северен поток да си седнат на задниците и да си приберат 6пионките.
85
10
 
2
 
! Отговори
До ОФ преди 3 години
Значи си бил каруцар, шофьор по модерно му. Според народната мъдрост каруцарите са най-нисшата и най-необразована прослойка на едно общество.
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтАз съм сигурен, че си бил нещо такова, защото интелекта ти е на шофьорче. И да ти кажа, че съм минал БАЯ повече от 700 хиляди километра в България. Без да съм професионален шофьор. Просто обичам да обикалям България и съм бил НАВСЯКЪДЕ, където има какво да се гледа.
83
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтНа мен дядо ми беше общински съветник по царско време. Комунистите ни взеха имотите, и се опитаха да ни изличат. Преживяхме ги и си върнахме ВСИЧКО. Тъй че, това, че теб са те изкарали от землянката не означава, че всички сме били така. Пий квас да изтрезнееш.
82
3
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Като минеш като мен 700 хиляди километра из България тогава ще имаш правото да говориш ,защото със си изкарвал хляба като шофьор навремето .Разбра ли Пухльо пъпчив .
81
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Проблема на руснаците е, че са напълно деградирала нация, която освен война и погроми няма никаква друга мисия.Путин сега пак обяви, че щели да правят Втората Световна Война, основна национална идентичност. Толкова са изперкали тия. Иначе той само западно ползва, но иска блатниците да си мислят за Т-34 и окопите.
80
6
 
9
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Ти благодари на комунистите че те направиха от *** гащник -селянин гражданин .
79
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтАз съм обикалял повече България отколкото ти си сънувал, че си я обикалял, и ти личи, между другото, затова приказваш за бази където не си виждал.А за лишаването на хората от имотите им за да се построят бетонните гета можеш да благодариш на комунистите грандомани, за които нито живота на хората, нито собствеността им, нито правилна урбанизация, нито рационално поведение имат някакво значение.Понял?
78
1
 
17
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Да не се месят в живота и вътрешните дела и решения на други страни. Германия трябва да бъде силна и да не се поддава на натиск. Тя е и основата на ЕС.
77
5
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
трите най - гнусни нации в Европа са ляхи, урки и шиптъри!вечно се оплакват, все някой ги заплашвал, а самите те са върли националисти и социал - фашаги.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтГор Видал някога беше казал"Проблемът на арабите е че те живеят точно върху нашия нефт!"... Силно подозирам, че проблемът на руснаците ече притежават полезни изкопаеми които искат да продадат и някой им завижда...;)
75
10
 
1
 
! Отговори
Пак ли ебаха рушкото преди 3 години
мече?
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно е да искаш съвсем друго е да можеш да го направиш.Така че газопровода ще бъде завършен,американците и техните роби американофенчетата данеси дават многа зор че маже да се изпонаакат в гащите
73
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтРусия не е никаква световна сила, а локален играч, на който Китай му е наденал нашийника и го разкарва да го показва на Запада като демонстрация на сила, а на руските олигарски и парите и децата им са на запад.Руската мечта за световно господство е унищожена завинаги.
72
6
 
14
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Миризливите Кравари от САЩ искат да командват света все едно те са господарите на тази планета и да въведат отново еднополюсният модел .Да ама свърши тази тяхна мечта да богатеят от заграбването на чужди ресурси и полезни изкопаеми и те да определят световният ред .Само те не разбраха че със еднополюсният модел свърши .Срещу тях са две световни сили Китай и Русия .Със Американските *** се свърши те са тотално загиващата нация и пътници към отвъдното .
71
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтАз те питах къде си виждал, и явно не си виждал по твоите собствени думи.А ти си бил в "Сливенска и Ямболска област" да видиш американските бази само в русофилските ти мечти. За сметка на това аз се разхождам всеки ден по софийски улици и булеварди (и не само) кръстени на разни руски изверги, работили цял живот да изличат българската идентичност.Понял?