Посолството на САЩ в Берлин иска спиране на "Северен поток-2"

Газопроводът би удвоил доставките на руски газ до Германия
5 дек 2020 22:39, Анисия Иванова
145
Посолството на САЩ в Берлин иска спиране на "Северен поток-2"
Снимка: БГНЕС

Посолството на САЩ в Берлин прикани германското правителство да спре строителството на оспорвания газопровод "Северен поток-2", който ще свързва Русия с Германия, предаде ДПА.

"Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода", казва Робин Куинвил, шарже д'афер в американското посолство в Берлин пред днешното издание на в. "Ханделсблат".

Това би изпратило ясен сигнал, че Европа "вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия", каза тя.

Дипломатът добави, че газопроводът е не просто икономически проект, а политически инструмент, чрез който Кремъл иска да заобиколи Украйна и да раздели Европа.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама.

Строителните работи по 2,6-километров участък от газопровода могат да бъдат възобновени този уикенд, след като германските власти разрешиха изграждането до края на годината.

Корабът "Академик Черский" е достигнал района край бреговете на Полша, където има незавършен участък от "Северен поток 2", сочат днешни данни на корабния мониторинг, цитирани от "Асошиейтед прес". Още един руски кораб за полагане на тръби - "Фортуна" - е отплавал от германското пристанище Висмар и очевидно се насочва към друго място за доизграждане.

"Северен поток-2" е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-голямата икономика в Европа, припомня ДПА.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.

Според проектозакон, съгласуван преди два дни, американските конгресмени все още възнамеряват да засилят санкциите срещу "Северен поток-2", но преди това ще се консултират с партньорските си страни от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
14
 
! Отговори
ХАХАХАХААААА преди 3 години
САЩ отдавна се управляват от мексиканските наркокартели и няколко чичковци евреи, само в третия свят наивниците вярват, че там има демокрация и продължават да сънуват "америкън дрийм", мухахахаха
69
2
 
10
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Не си виждал защото си кьорав безродник и предател .Я *** във Безмер и ново село това се намира във Сливенска и Ямболска област да видш технитебази дето и пиле не може да превръкне ,там Българи не се допускат и са най строго ,охранявани територии все едно че се намират във САЩ .И което е по важно не дават нито цент наем за тези бази Българският народ ги издържа и финансово и логинистично .А за центъра във Варна и за там ли не си чувал нищо .Абе глух и кьорав си тъпчо .
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УжасВ САЩ нямат съседи комунисти, че да трябват европейски бази да ги пазят.Понял?
67
6
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Колко европейски бази има на територията на САЩ, къде е партньорството?
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен Фронт"Един път не видях п нашето черноморие пияни Руснаци и техните семейства"Ахахахахахахахахаххааа. Колко рускини съм "олюлял" на българското Черноморие, ти е бедна фантазията и ВСИЧКИТЕ бяха пияндета. А тия дето идват на алкохолен туризъм, затова така се казва. Където живеят такива неща не правят, затова идват тук. Руснаците с това живеят.
65
5
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Тази статистика е за САЩ и ЕС там ги бият на лягане и ставане жените си ,а за пияниците ходи на нашето черноморие да гледаш как англосаксите дето идват на алкохолен туризъм тук като се напият се въргалят по улиците като пра***сета . Един път не видях п нашето черноморие пияни Руснаци и техните семейства .Гледам все западно европейци и техните тинейджъри все пияни ,а за насилие виж статистика за САЩ и ще ти настръхнат косите от страх .
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАПИШИ КОМЕНТАРДа, изводите са, че Германия си знае интереса.
63
1
 
7
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 3 години
В Германия има над 300 американски бази, включително с ядрено оръжие, а Германия както знаете е водещата страна в ЕС, изводите оставям на "специалистите".
62
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УжасАко нямаше американски военни бази в Европа Блатная щеше да сее раздори и да се опитва да напада по всякакъв начин демокрацията в Европа. Тя и сега го прави, но се налага по заобиколни начини, а не по обичайния за тая пропаднала страна начин.
61
4
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Германия и цяла Европа са пудели на САЩ, стотици американски военни бази в Европа и нито една европейска на територията на САЩ...
60
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен ФронтАз никога не съм виждал никакви американски военни постоянно стационирани в България. Я кажи, ти къде си ги виждал?
59
5
 
8
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен А ти си под американски ботуш .Те САЩ имат 140 военни бази по света и във България вече .Русия даже по времето на соца нямаше военни бази тук .Ти не само си под американски ботуш ти си *** безродник който няма дом ,няма родина ,няма семейство .
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен Фронт"Всяка година в Русия се регистрират над 140 хил изнасилвания, а употребата на домашно насилие над жените е традиционна в рускосто семейство."
57
3
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До по-далече от Русия Ти за коя цивилизация плачеш ,за гей парадите за 32 -та пола ,за содо***мията и зоофи***лията ,за розовите прашки и сутиени ,за родител 1 и родител 2 .Айде дръж си твоята деградиралата цивилизация и ако ти отърва беж да те няма от България .Отивай там където виреят пропадналите духом хора и народи .
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71"А ние си мислим, че живеем в условията на демокрация и пазарна икономика"Русофилите никога не сте си мислили, че живеете в демокрация и пазарна икономика, защото винаги сте се стремяли да бъдете под руски ботуш, а там няма нито демокрация, нито пазарна икономика.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че тоя проект е едски късоглед от гледна точка на ЕС: позволявайки на Русия да заобиколи Украйна и Полша, той ги отслабва, а на руснаците точно това им трябва, за да продължат да ги мачкат.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние си мислим, че живеем в условията на демокрация и пазарна икономика. Оказа се, че пазарнаият принцип е всичко, което е изгодно за САЩ. Иначе ти налагат санкции и те тормозят до дупка.Политиката на американците за ограничаването на енергийните доставки за Китай, и за париране на възможностите за бизнес на Русия, ще доведе до едно единствено нещо...световна война. И никак не е сигурно че американците ще я спечелят.
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-ха-ха...Явно информациите за това какво са говорили американците си ги получаваш директно от Москва. Само те могат да лъжат така нагло за това какво се прави на Запад. Или това си е чисто твоя инициатива?
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рушофилски тролЗа да правят любов с теб!
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Ние продаваме тиква, ама никой я не ще!