Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

Но не чрез военен преврат, а от опозицията, смята бившият ни консул Георги Димов
18 дек 2020 13:32, Анисия Иванова
286
Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

Американските санкции срещу Анкара може да символични, но на дипломатически език означават много както за американско-турските отношения, така и за целостта на НАТО. Турция става все по-самотен и изолиран играч на международната сцена. Това коментира Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Джо Байдън още преди да бъде номиниран за кандидат-президент на САЩ от Демократическата партия даде интервю за NY Times през февруари тази година, в което каза следното: режимът в Турция трябва да бъде свален, но не чрез военен преврат, а от опозицията. Това Анкара никога няма да го забрави", смята Димов.

"На фона на тези изявления преди десетина дни на визитата в Инстанбул беше държавният секретар Майк Помпео, който не беше привестван нито от Ердоган, нито от външния министър Мевлют Чевушеглу", поясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Американският първи дипломат беше посрещнат само от Вселенския патриарх Вартоломей. За мен е много трудно да повярвам, че в рамките на една година или дори повече ще има посещение на американски държавен секретар в Турция, който и да е той", допусна гостът.

По думите на бившия генерален консул в Одрин икономическото състояние на югоизточната ни съседка е плачевно.

"Последният доклад на Световната банка от края на ноемрви посочва, че по размер на външен дълг Турция е на шесто място с близо 441 млрд. долара. Обаче като съотношение външен дълг и национален доход, тя е на предпоследно място - 59%. Това чисто икономически какво означава - по-голямата от част от твоя национален продукт е на версия", каза още Димов.

Като обяснение за покупката на Турция на руската противоракетна техника С-400, въпреки членството й в НАТО, Георги Димов поясни, че Турция в момента се управлява от прищявките на "едноличен господар - Ердоган, който очевидно се се притеснява от американските Patriot, при които някой може случайно да се обърка и да натисне копчето, насочвайки ракетите към неговите сараи".

Във връзка с относително скорошното решение на българското правителство да блокира преговорната рамка на Северна Македония гостът изказа тезата, че чрез този ход се е консолидирала позицията на българското общество като цяло.

"Казаха се едни истини, които дълго време бяха премълчавани и замитани. Ние категорично трябва да сложим край на тази кражба на история и това опетняване на нашата страна ... и нека нашите братя, които живеят по тези земи, да не забравят, че споразумението между София и Скопие, подписано преди повече от три години, е между Република България и Република Македония. Сега името на тази държава е различно и ние имаме, макар и формално, напълно легитимно основание да денонсираме този договор, ако се стигне дотам.", допълни той.

"Много е интересно, че Атина веднага подкрепи нашата позиция, докато Анкара в лицето на поздравяващия ДПС Ердоган застанаха зад тезата на Скопие", добави Георги Димов.

"От 2006 г. в Турция двама корпусни адмирали лансираха доктрината "Синя родина", която стриктно се изпълнява и означава турска юрисдикция по море в Черно, Средиземно и Мраморно. Анкара си е маркирала тези територии, които счита за нейни, но претенциите й са в разрез с международното право, в размер на 462 хил. кв. километра или четири пъти територията на България. Миналата година в изпълнение на тази доктрина Турция проведе едновременно учения и в трите морета. Ние говорейки за Средиземно море, не трябва да забравяме, че и в Черно море ни дебнат подобни заплахи", каза още гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
6
 
7
 
! Отговори
има да чакаш преди 3 години
До Анонимен 220Байдън сравнен с Ердоган е една тахтаба,нищо повече!При равни други условия може само да му е портиер!
177
4
 
17
 
! Отговори
Синан преди 3 години
САЩ никога не са били приятели на Турция. Те винаги са използвали Турция за бази за подкрепа от аскер. САЩ нямат приятели те имат само интереси
176
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган ке падне на 22.02.2021
175
3
 
9
 
! Отговори
weiss преди 3 години
Този трябва да спрат да му дават думата, толкова много глупости на едно място. А т.н. журналисти да се научаъ поне да не пишат без грешки-пунктооационни, стилистични, смислови...
174
2
 
8
 
! Отговори
Светла преди 3 години
Само неграмотни ли коментират?
173
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ала балаИ българите са били вав властта на Турция!!! Богориди, Кръстевич... Какви роби сме ?Майка Турция ни запази етноса и българските територии,религията,екзархията,църквиКомунистите знаеха само да рушат всичко това , което те самите не са го създавали!
172
16
 
7
 
! Отговори
турски вилает сме!!! преди 3 години
До ала бала Само турци са ни уравлявали 5 векаи ще ни управляват во век и веков...Нима до 1908г не сме били васални на Султана? Аман от руско-комунистическо иго!
171
3
 
11
 
! Отговори
дада преди 3 години
тромпета мож да е рижав мож да е сменял позициите си и да енепредвидим ама си гледаше интереса и че в Турция или северна Корея не му играели по свирката няма да направи война ами ше продължи да си играе циркове и да се договаря където му мине номера и номерът му минава а ся ше видите вие с тоа дрът бонак байдъна "кон боб яде ли" кат зачеше войните
170
2
 
0
 
! Отговори
r преди 3 години
A
169
4
 
15
 
! Отговори
бедност в САЩ преди 3 години
Вече има много видеа в Ю-ТУБ.Напишете - Detroit videos,или homeless people USA.Там много от хората спят в палатки по тротоарите.Това е Американският модел-бедни човеци с огромни дългове.То и ние натам отиваме,Борисов ще ни направи роби на банките..
168
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки мераците на Бай-Дън,Турция няма да падне.Турция вече не се страхува от САЩ,понеже разполага с РУСКО ОРЪЖИЕ.Руската армия е НЕПОБЕДИМА.
167
4
 
5
 
! Отговори
emilio74@abv.b преди 3 години
Тоя Байдън ше направи революционна политика с индианка за вътрешен министър и ся с тва решение за Турция .
166
8
 
15
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Като гледаме кои са против Ердоган и няма как да не ни стане симпатичен. Факт!
165
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е пpoc чобан.Това е ердоган.Тепърва ще пробва Земното притегляне.Ще замине в небитието като бракуван кон.
164
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е човек с тежък характер.Ердоган като каже дума,всеки се подчинява защото знае че неговата дума на две не става.Ако не бе той,до сега да са пламнали войни по Европа и Азия.Той прави политика с Русия,Европа и Америка успешно.В момента в който му свият сърмите,тежко им на турските комшии,и най вече на самата Турция.Когато става дума за политика в Турция,разбирайте Византия-Римската Империя.
163
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия така се е надопила на тукестаня и хванала за палците че няма на къде. точат ни питейната вода, крадат еврофондове чрез изпълняване на поръчки от турски фирми, магистралите примерно, все още властват в министерството на земеделието и горите.
162
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо като дойдат хвърчилата на тиквю ще им го върнем тъпкано. само като чуят как големите задокеански братя ни ги карат веднага ще капитулират и ще спрат да ни точар водата по потока на доганеца и в знак на подмазване ще ни върнат одринска тракия и ще признаят геноцида над българите и всяка година ще ни плащат по 30 мелеарда обезщетение....
161
6
 
8
 
! Отговори
De la Froa преди 3 години
non nobis domine sed nomini tuo da gloriam.Ще си върнем Константинопла.Малко остана.Хахаха
160
6
 
4
 
! Отговори
De la Froa преди 3 години
Non Nobis, Domine! Not unto us, O Lord, The praise and glory be Of any deed or word. For in Thy judgement lies To crown or bring to nought All knowledge and device That man has reached or wrought.And we confess our blame, How all too high we hold That noise which men call fame, That dross which men call gold. For these we undergo Our hot and godless days, But in our souls we know Not unto us the praise.O Power by whom we live Creator, Judge and Friend, Upholdingly forgive,
159
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимката преди 3 години
Рано или късно всичко си идва на място Дори да е тясно.Хахаха