Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

Но не чрез военен преврат, а от опозицията, смята бившият ни консул Георги Димов
18 дек 2020 13:32, Анисия Иванова
286
Байдън иска режимът в Турция да падне, България има повод за притеснение

Американските санкции срещу Анкара може да символични, но на дипломатически език означават много както за американско-турските отношения, така и за целостта на НАТО. Турция става все по-самотен и изолиран играч на международната сцена. Това коментира Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Джо Байдън още преди да бъде номиниран за кандидат-президент на САЩ от Демократическата партия даде интервю за NY Times през февруари тази година, в което каза следното: режимът в Турция трябва да бъде свален, но не чрез военен преврат, а от опозицията. Това Анкара никога няма да го забрави", смята Димов.

"На фона на тези изявления преди десетина дни на визитата в Инстанбул беше държавният секретар Майк Помпео, който не беше привестван нито от Ердоган, нито от външния министър Мевлют Чевушеглу", поясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Американският първи дипломат беше посрещнат само от Вселенския патриарх Вартоломей. За мен е много трудно да повярвам, че в рамките на една година или дори повече ще има посещение на американски държавен секретар в Турция, който и да е той", допусна гостът.

По думите на бившия генерален консул в Одрин икономическото състояние на югоизточната ни съседка е плачевно.

"Последният доклад на Световната банка от края на ноемрви посочва, че по размер на външен дълг Турция е на шесто място с близо 441 млрд. долара. Обаче като съотношение външен дълг и национален доход, тя е на предпоследно място - 59%. Това чисто икономически какво означава - по-голямата от част от твоя национален продукт е на версия", каза още Димов.

Като обяснение за покупката на Турция на руската противоракетна техника С-400, въпреки членството й в НАТО, Георги Димов поясни, че Турция в момента се управлява от прищявките на "едноличен господар - Ердоган, който очевидно се се притеснява от американските Patriot, при които някой може случайно да се обърка и да натисне копчето, насочвайки ракетите към неговите сараи".

Във връзка с относително скорошното решение на българското правителство да блокира преговорната рамка на Северна Македония гостът изказа тезата, че чрез този ход се е консолидирала позицията на българското общество като цяло.

"Казаха се едни истини, които дълго време бяха премълчавани и замитани. Ние категорично трябва да сложим край на тази кражба на история и това опетняване на нашата страна ... и нека нашите братя, които живеят по тези земи, да не забравят, че споразумението между София и Скопие, подписано преди повече от три години, е между Република България и Република Македония. Сега името на тази държава е различно и ние имаме, макар и формално, напълно легитимно основание да денонсираме този договор, ако се стигне дотам.", допълни той.

"Много е интересно, че Атина веднага подкрепи нашата позиция, докато Анкара в лицето на поздравяващия ДПС Ердоган застанаха зад тезата на Скопие", добави Георги Димов.

"От 2006 г. в Турция двама корпусни адмирали лансираха доктрината "Синя родина", която стриктно се изпълнява и означава турска юрисдикция по море в Черно, Средиземно и Мраморно. Анкара си е маркирала тези територии, които счита за нейни, но претенциите й са в разрез с международното право, в размер на 462 хил. кв. километра или четири пъти територията на България. Миналата година в изпълнение на тази доктрина Турция проведе едновременно учения и в трите морета. Ние говорейки за Средиземно море, не трябва да забравяме, че и в Черно море ни дебнат подобни заплахи", каза още гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Де ла ФроаОправи малко правописа!
157
3
 
9
 
! Отговори
Де ла Фроа преди 3 години
Императора на Еросалем отново ще заеме своето място дадено му от нашия бог Исус Христос.Весела коледа Християни!!!
156
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хвала на Ердоган ,плесница за бай.дън, дваж за Тръмп триж за Хамала Кариес! ХВАЛА ЗА ЕРДОГАН!!
155
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режима сам ще си падне, след като Турция фалира. Те са вече в дългова спирала, няма връщане на зад.
154
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнгелНе щем войни във съседите си,да тръгнат пак бежанци,не мерси!
153
14
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Този гумен *** въвежда в заблуждение наивниците. Освен завистливо да злослови срещу Турция друго не знае. За да говори от името на USA президент, най малко трябва да е негов говорител или съветник. Промити мозък на тюркомразец, виждащ бялото,но го нарича черно. Турция е призната политическа икономическа мощ.
152
5
 
14
 
! Отговори
Било преди 3 години
Ердоган да се готви за билоо преврат,било "нежна" революция,било арабска "пролет".....това са имената на гринговските намеси във вътрешните работа на държавите по света.
151
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз когато броя населението на България не включвам нито вас...шал.ва.рестите нито шведите защото вие само имате паспорти но не милеете за България---- ta kolko cueka ste :)))
150
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха, сега А гей парадите,еднополовите бракове и наркоманията ,включват ли се в евро -атлантическите ценности ?
149
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще му дадем българско гражданство на бай Ердоган и ако иска може да се присъедини към ДПС.На нас не ни пречи,Бойко толкова много направи,за да сме в добри отношения с Турция,на нас не ни е изгодно да свалят Ердоган,ама изобщо.
148
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 174V sushtoto vreme na iztok v planinata SARI KAMIS hilqdi turski voynici zamruzvat i umirat ,te sa prateni tam da voyuvat s ruskite agresori nastupvashti kum grad KARS
147
5
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
И аз исках да се изкажа срещу Турция и Ердоган , така импулсивно .Но се сетих за РСМ - там се случва същото срещу България - защото САЩ е казала .Та така Момчета и Момичета - седете си на задниците и мислете трезво , другия вариант е Калашник в ръка и на Атака .
146
7
 
14
 
! Отговори
Златка преди 3 години
Защо говорите глупости? Байдън не може да си спомни какво е ял за закуска, а вие сте тръглани да говорите какво бил казал през януари :)) каквото каже църната Камила те това ще е, Байдън си изигра ролята и сега е обратно в мазето натикан, че е зима навън! Той отдавна няма сумата за каквото и да е!
145
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедовия - Според мен Ататюрк не с преговори, а с ожесточени и кървави и много тежки за турция сражения. С много жертви запазва големи територии, т.е. успява да запази от османската империя, териториите на сегашна Турция. С битки, не с преговори.-----Дрън-дрън,научи си историята,ни оръжие сте имали турците,ни подговени военни, руснаците прекарват тайно оръжие и армия и помагат на турците да си спасят държавата,даже имате паметна плоча на един руски пълководец в Турция от тази война
144
5
 
7
 
! Отговори
вгз преди 3 години
152, тези, за които говоря, нямат български корени. Идват от Турция и живеят известно време в България.
143
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо квичиш бе бивш консуле, не те ли нахраниха, а кокошко гладна?
142
23
 
24
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Изкуфелият бидон да не забрави какво иска само до януари. Най-добре да си гледа индианките и черните жени. С Турция се опита, не стана. Обърка я веднъж с племенни образувания като Либия и Ирак. Дядо, това е империя, за която Средиземно е било вътрешно, а езика и културата й е стъпила на три континента. Един Ирак, и то само сунитите в него, ви разказаха играта. Турците са се доказали, че могат да създават съюзи. Следващият е всички тюрки под едно знаме. Няма Русия, няма САЩ тогава. Ще има Туран.
141
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нАКа-47bratched schtatite sa jiv zqn nischto ne znaesch za dylga im nikoga ama nikoga nqma da izpluvat zadlyjnqli sa za 100 jivota napred diri i te ne znaqt kolko tochno e celiqt im dymg
140
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми харесва ,че Турция слага ръка на бившите руски републики,но е факт,че в момента с Турция имаме отлични отношения и не е в наша изгода да си разваляме отношенията с турците,но щом големите кажат,ще трябва да се съобразяваме с тях.другия пролем е,че ни запушват отвсякъде - откъм Русия,пътя откъм Турция,еваси концлагера станахме,сами се затваряме,остава само откъм Средиземно море да се затворим и ще я втасаме.
139
10
 
31
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ДОКОГА США ЩЕ СЕ БЪРКА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ДРУГИ СТРАНИ?