Повтаря ли Саксония случващото се в Бергамо?

Броят на заразените расте неудържимо
20 дек 2020 07:45, Петя Славова
57
Повтаря ли Саксония случващото се в Бергамо?
Снимка: БГНЕС

Броят на заразените в Саксония нараства неудържимо, болниците са препълнени, обмисля се и забрана за излизане. Въпреки наложения локдаун, пандемичната картина остава тревожна. Превръща ли се Саксония във второ Бергамо?

Новините от Саксония са тревожни: в тази федерална провинция – най-засегнатата от коронавируса в Германия в момента - седмично се регистрират по над 400 новозаразени на 100 000 души. А в три общини тази стойност дори надхвърля 600. За сравнение: средно за Германия показателят е 179 новозаразени на 100 хиляди жители, съобщава "Дойче Веле".

На 16 декември Германия влезе в локдаун, а Саксония - дори два дни преди това. Магазините, училищата и детските градини са затворени, а хората би трябвало по възможност да си стоят вкъщи. Което обаче съвсем не се случва: мобилността в Саксония е най-висока в цялата страна. Поради това местното правителство обмисля още по-строги мерки, включително районите с най-висок брой заразени да бъдат блокирани.

Още по темата


Ще помогне ли локдаунът?

Тази идея породи бурни дискусии. Министър-председателя Михаел Кречмер се опита да внесе успокоение, като каза, че още нищо не е решено. Специален кризисен щаб бил анализирал общините с най-много случаи и предстои този анализ да се оцени. Освен това трябва да се изчака отражението на локдауна, което ще е ясно едва след 10 до 14 дни.

Почти всички огнища на коронавируса в Германия се намират в Саксония, и най-вече в югоизточната част на провинцията - там, където граничат Германия, Чехия и Полша. Десетки хиляди хора, които работят в някоя от съседните държави, преминават границата ежедневно. Както посочва Александър Аренс, кмет на град Бауцен, от неговите 40 000 жители половината пътуват всеки ден на работа зад граница.

Саксонското "Бергамо"

Много от саксонските клиники работят на ръба на възможностите си – липсват и легла, и медицински персонал. Именно поради това още в началото на декември саксонският депутат Маркус Вандервиц заговори за "Бергамо" по подобие на блокадата, наложена в Италия през пролетта. В момента в източната част на Саксония например липсват 60 процента от персонала, тъй като хората са болни или са под карантина.

Междувременно дори се заговори за триаж, т.е. на кого от пациентите да се помогне най-напред – едно решение на живот и смърт.

Мерките срещат съпротива

Хората в Югоизточна Саксония не приемат много охотно разпоредбите и ограниченията – както се вижда, по улиците има хора, които не носят задължителните маски, или пък носят маските си под носа. Ако ги заговориш, те отбягват и не се спират. Други признават в разговор, че се съмняват във високия брой новозаразени и така и така не вярват на медиите. В един от местните магазини за играчки хората без маски са особено добре дошли, тъй като собственикът е от тези, които открито призовават към отпор на въведените заради пандемията ограничения.
Източната провинция Саксония на картата на Германия

Източната провинция Саксония на картата на Германия

Разбиране проявяват хората, които са се разболели от Ковид-19 или имат случаи в семейството или сред приятелите. Един възрастен мъж признава, че първо не искал да вярва, че вирусът е опасен, но променил мнението си, след като дъщеря му, служителка в болница, му обяснила положението.

"Ще прибегнем и до най-крайни средства"

В този контекст кметът на Бауцен Александър Аренс се опасява, че затягането на ограничителните мерки няма да бъде прието лесно. "Такова прилагане на мерките, каквото е възможно в Китай, тук няма да се получи." Обяснението му е в опита от миналото и ГДР, когато социалистическата държава детайлно нареждаше какво е разрешено и какво – не. "Днес хората са по-самоуверени, отколкото преди 30 години, и вече не искат да се покоряват. Трябва да работим в много по-голям степен със смислени указания."

Но Аренс си дава сметка, че в един момент указанията ще се окажат недостатъчни. "Намираме се в ситуация, в която ще трябва да прибегнем и към най-крайното средство, за да не допуснем числата да продължат да експлодират", казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Дойче Веле... да не забравяме, че България беше най-свободна 1990-91ва година, а германия е една от най-несвобозните държаве в "цивилизования" свят.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата между цивилизованите страни и оскотялата от седесарски набези територия.
23
2
 
14
 
! Отговори
Кемтрейлс преди 3 години
Летете ескадрони
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бергамо е в Ломбардия, там е източното летище на Милано за нискотарифните компании. В околността му обаче има над 100 старчески дома и там се вихреше Ковид. А немците ги пази киселото зеле и БЦЖто. Но капа разглези бившето ГДР и не спазват мерките. Сбогом Ленин! Имаше такъв филм някога.
21
24
 
27
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Егати и дришльовците!Ние тук официално сме с 600 на 100 хил. и нищо особено не се случва. Хората въобще не се притесняват и казват че го изкарват много леко и даже на лекар не ходят, за да не ги карантинират ненужно. А тие в Бергамо пролетта ореваха света за помощи, сега тези по същия начин. Може би има някаква далавера в цялата работа!?
20
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшни мерки, падат и мрът като пилци. Явно е че нито маски, нито локдауни помагат.
19
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе може ли толкова *** статии. Преписвате ги без въобще да ги четете. Само преди дни писахте, че в България станало малко по-добре, защото вече заболеваймостта била 700 на 100000. Сега Саксония била Бергамо и изнемогвали при заболеваймост 400 на 100000. А България какво е тогава - Хирошима ли?
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не се говори за триаж, т.е. на кого от пациентите да се помогне най-напред.Мълчешком е ясно на кого най-напред помагат нашите майстори-медици.
17
1
 
34
 
! Отговори
Лъжеш преди 3 години
В тази област няма кьорав мюсюлманин. Точно там са ГДРенските немци с карираните ризи и сандалите с чорапи. Относително слабо развит регион, мюсюлманите няма какво да дирят там.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
седмично се регистрират по над 400 новозаразени на 100 000 души. А в три общини тази стойност дори надхвърля 600Смешници. Бойко остави общините в цялата страна да минат тази граница от 600 и пак не искаше да налага ограничения, а тия още при 400 души се паникьосват. Слаби душици са, а не като коравият Юнак Балкански!
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, докато сме с Бойко нас никой не може да ни задмине ,ние си го караме с 200 км.ч
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката на болница в Саксония ли е?Защото много прилича на снимки на болници в Русия.Определено обаче, не е снимано в българска болница.
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не само в България има ***, които не вярват. че има опасен вирус.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо гнило в сравнението м/у Бергамо и Саксония.Бергамо е град в Лотарингия, а Саксония ... град ли е?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като си играем с гените ,както човешките така и животинските и се месим в неща сътворени от Господ !?
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези германци колкото по-затворени стоят,толкова по-вече заразени имат!
9
1
 
1
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Септември ще бъде май. Саксония е Бергамо.
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо "ще"? От един месец в България вместо да умират по 290-300 човека на ден, както през предишните години, умират по над 660 човека.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е когато демокрацията се тълкува от плебса ,като анархия...
6
3
 
5
 
! Отговори
Нотариус преди 3 години
Пишете завещание. Яко ще се мре, с и без ваксина