Повтаря ли Саксония случващото се в Бергамо?

Броят на заразените расте неудържимо
20 дек 2020 07:45, Петя Славова
57
Повтаря ли Саксония случващото се в Бергамо?
Снимка: БГНЕС

Броят на заразените в Саксония нараства неудържимо, болниците са препълнени, обмисля се и забрана за излизане. Въпреки наложения локдаун, пандемичната картина остава тревожна. Превръща ли се Саксония във второ Бергамо?

Новините от Саксония са тревожни: в тази федерална провинция – най-засегнатата от коронавируса в Германия в момента - седмично се регистрират по над 400 новозаразени на 100 000 души. А в три общини тази стойност дори надхвърля 600. За сравнение: средно за Германия показателят е 179 новозаразени на 100 хиляди жители, съобщава "Дойче Веле".

На 16 декември Германия влезе в локдаун, а Саксония - дори два дни преди това. Магазините, училищата и детските градини са затворени, а хората би трябвало по възможност да си стоят вкъщи. Което обаче съвсем не се случва: мобилността в Саксония е най-висока в цялата страна. Поради това местното правителство обмисля още по-строги мерки, включително районите с най-висок брой заразени да бъдат блокирани.

Още по темата


Ще помогне ли локдаунът?

Тази идея породи бурни дискусии. Министър-председателя Михаел Кречмер се опита да внесе успокоение, като каза, че още нищо не е решено. Специален кризисен щаб бил анализирал общините с най-много случаи и предстои този анализ да се оцени. Освен това трябва да се изчака отражението на локдауна, което ще е ясно едва след 10 до 14 дни.

Почти всички огнища на коронавируса в Германия се намират в Саксония, и най-вече в югоизточната част на провинцията - там, където граничат Германия, Чехия и Полша. Десетки хиляди хора, които работят в някоя от съседните държави, преминават границата ежедневно. Както посочва Александър Аренс, кмет на град Бауцен, от неговите 40 000 жители половината пътуват всеки ден на работа зад граница.

Саксонското "Бергамо"

Много от саксонските клиники работят на ръба на възможностите си – липсват и легла, и медицински персонал. Именно поради това още в началото на декември саксонският депутат Маркус Вандервиц заговори за "Бергамо" по подобие на блокадата, наложена в Италия през пролетта. В момента в източната част на Саксония например липсват 60 процента от персонала, тъй като хората са болни или са под карантина.

Междувременно дори се заговори за триаж, т.е. на кого от пациентите да се помогне най-напред – едно решение на живот и смърт.

Мерките срещат съпротива

Хората в Югоизточна Саксония не приемат много охотно разпоредбите и ограниченията – както се вижда, по улиците има хора, които не носят задължителните маски, или пък носят маските си под носа. Ако ги заговориш, те отбягват и не се спират. Други признават в разговор, че се съмняват във високия брой новозаразени и така и така не вярват на медиите. В един от местните магазини за играчки хората без маски са особено добре дошли, тъй като собственикът е от тези, които открито призовават към отпор на въведените заради пандемията ограничения.
Източната провинция Саксония на картата на Германия

Източната провинция Саксония на картата на Германия

Разбиране проявяват хората, които са се разболели от Ковид-19 или имат случаи в семейството или сред приятелите. Един възрастен мъж признава, че първо не искал да вярва, че вирусът е опасен, но променил мнението си, след като дъщеря му, служителка в болница, му обяснила положението.

"Ще прибегнем и до най-крайни средства"

В този контекст кметът на Бауцен Александър Аренс се опасява, че затягането на ограничителните мерки няма да бъде прието лесно. "Такова прилагане на мерките, каквото е възможно в Китай, тук няма да се получи." Обяснението му е в опита от миналото и ГДР, когато социалистическата държава детайлно нареждаше какво е разрешено и какво – не. "Днес хората са по-самоуверени, отколкото преди 30 години, и вече не искат да се покоряват. Трябва да работим в много по-голям степен със смислени указания."

Но Аренс си дава сметка, че в един момент указанията ще се окажат недостатъчни. "Намираме се в ситуация, в която ще трябва да прибегнем и към най-крайното средство, за да не допуснем числата да продължат да експлодират", казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези да като Мите ***, които не носиха маски, гориха маски и се смееха. резултатът се вижда.
4
0
 
3
 
! Отговори
Българин-оптимист преди 3 години
Никакво Бергамо. Ние ще повторим Париж, Лондон и Монте Карло
3
7
 
9
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Няма проблеми, източна Германия, те имат ваксина за туберкулоза, като целия източен блок, тя ги пази. А не чакай, учените по цял свят отхвърлиха тази смахната теория още в зародиш, само в България плямпаха месеци наред. А в момента тъпчат хората с антибиотици, ненужно, за да им съсипят и малкото работеща имунна система. Пак сме тръгнали да берем гайлето на Германия, а не си гледаме собствената ***.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е стига сега ,не може да ни вземат челното място в ЕС и целия свят ,Ко става докторя, продадохте се за 1000 лв .
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние в България първи го повторихме Бергамо !?