CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт

Разработват се мобилни приложения за здравните данни на потребителите
28 дек 2020 20:42, Анисия Иванова
543
CNN: Ако искате да пътувате догодина, може да ви искат имунизационен паспорт
Снимка: Bloomberg

Сега, когато ваксините срещу Covid-19 започват да се разпространяват, много хора може би мечтаят за деня, в който могат да пътуват, да пазаруват и да отидат отново на кино. Но за да извършите тези дейности, в крайна сметка може да се нуждаете от нещо в допълнение към ваксината: мобилно приложение, което да изиграе ролята на „имунизационен паспорт“, пише CNN.

Няколко компании и технологични групи започнаха да разработват приложения или системи за смартфони, в които отделните хора да могат да качват информация за своите тестове и ваксинации относно Covid-19, създавайки цифрови идентификационни данни, които да бъдат показвани на входа на концертни зали, стадиони, кина, офиси или дори при посещение на друга държава.

Common Trust Network, инициатива на базираната в Женева организация с нестопанска цел The Commons Project и Световния икономически форум (WEF), си партнира с няколко авиокомпании, включително Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic, както и с други организации. Създаденото от групата приложение CommonPass позволява на потребителите да качват в профила си медицински данни, като например резултат от тест за Covid-19; доказателство, че са ваксинирани; здравен сертификат или пропуск под формата на QR код, които могат да бъдат показани, без да се разкрива чувствителна информация

„Можете да бъдете тествани всеки път, когато преминавате дадена държавна граница. Не можете обаче да бъдете ваксинирани всеки път, когато пътувате“, каза Томас Крамптън, главен маркетинг и комуникационен директор на The Commons Project. Той подчерта необходимостта от прост и лесен начин за удостоверяване на информация.

Големите технологични фирми също се намесват. IBM разработи собствено приложение, наречено Digital Health Pass, което позволява на компаниите да персонализират данните, които ще са им необходими за влизане в дадена страна или при посещението на дадена локация, включително тестове за коронавирус, измерване на температурата и данни за имунизация. След това данни се съхраняват в "мобилен портфейл", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В усилията си да се справят с предизвикателството около връщането към нормалното състояние след широкото разпространение на ваксините, разработчиците на приложения може да се наложи да се изправят пред други предизвикателства, вариращи от проблеми, касаещи неприкосновеността на личния живот до представянето на ефективността на различните ваксини. Но най-належащото предизвикателство може просто да бъде технологията да се справи с кризата в общественото здраве, като разработи приложения за проследяване на контактните лица, както бе направен опит в началото на пандемията.

Тогава Apple и Google оставиха на страна съперничеството си по отношение на смартфоните, за да разработят съвместнa система, базирана на Bluetooth, за да уведомяват потребителите, ако са били изложени на заразено с Covid-19 лице. Много държави и държавни правителства по света също се опитаха да разработят свои собствени приложения.

За да се насърчи по-добрата координация, Linux Foundation си партнира с инициативата Covid-19 Credentials Initiativе –  колектив от над 300 души, представляващи десетки организации от пет континента, а също така работи и с IBM и CommonPass, за да помогне за разработването на набор от универсални стандарти при приложенията, които ще проследяват ваксинациите и ще съхраняват данните, свързани с тях.

„Ако успеем, трябва да можете да кажете: имам имунизационен паспорт на телефона си, който получих, когато бях ваксиниран в еди коя си държава. Това ще може да се използва и когато трябва да се возите със самолет или като „вход“ до концерт на закрито, където ще бъдат допускани само онези, които са имунизирани“, коментира Брайън Белендорф, изпълнителен директор на Linux.

След като създадат този паспорт, компаниите ще трябва да се уверят, че хората се чувстват комфортно да го използват и не се притесняват, че качват в платформата лична информация. CommonPass, IBM и Linux подчертаха неприкосновеността на личния живот като важно място в техните инициативи. IBM казва, че позволява на потребителите да контролират и дават съгласие за използването на техните здравни данни и им позволява да избират нивото на детайлност, което искат да предоставят на властите.

„Доверието и прозрачността остават от първостепенно значение при разработването на платформа, играеща ролята на цифров здравен паспорт или каквото и да е решение, което обработва чувствителна лична информация“, заяви компанията в публикация в блог.

Също така не е ясно доколко ефективни са ваксините за спиране на предаването на вируса, казва специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет. Така че, докато приложението, което ще служи като имунизационен паспорт ще показва, че сте получили ваксината, това може да не е гаранция, че ще присъствате безопасно на събитие или ще се качите на полет.

„Все още не знаем дали ваксинираните хора могат да предадат инфекция, или не“, коментира д-р Джули Парсънет. Той обясни, че докато това не бъде изяснено, няма да знаем дали въпросните паспорти реално ще бъдат ефективни.

И все пак, изпълнителен директор на фондация Linux очаква въвеждането на имунизационните паспорти да се случи доста бързо, да има редица приложения, които да предлагат услугата и да бъдат „широко достъпни“ още през първата половина на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


543
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
3
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Еми.. не искаме да пътуваме догодина. Пътувайте вий.. да ви видим колко ще пътувате и на какви цени.
388
2
 
27
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Хора не се поддавайте на пропагандата!Ние не сме животни, отделно ако има подобни забрани тези които ги въведат ще отнесат купища искове в ЕСПЧ! Това е незаконно! Генетично модифицираната ваксина на Пфайзер няма как да е безопасна, та тя дори не е изследвана докрай. Никой не знае дали въвеждането на генетична информация от вир в човешко тяло няма да доведе до генетични мутации - рак, алергии, малоформации при новородени и т.н. Не се поддавайте на дезинформация!
387
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
заменете "може да ви искат" със "ЩЕ ви искат и наложат" ,и ще бъдете точни!.."Печата на Звяра" .....Ето къде ще го намерите-в "Имунизационните си паспорти"../не на дясната ръка,но онова с ръката е символично/....-Имаш ПЕЧАТ че си "имунизиран,-МОЖЕШ да "купуваш и продаваш"..Немаш печата?..-набутан си в "трета глуха"....АКО ЩЕШ.."ИЗБОРА" е твой!../слава Богу,извращенията няма да продължат много.../
386
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези, които знаят някакъв чужд език: прочетете Клаус Шваб (Klaus Schwab) - Covid-19: The Great Reset!!Има го на немски, английски, френски и даже на полски! Не знам, но мисля, че може би и на руски има!Това което сега започна е режисирано доста отдавно, просто сега по щастливо стечение на обстоятелствата можа да да започне опита (за владеене на голяма маса от хора) сега.
385
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не думайте, нали това и още много неща, които предстоят, бяха конспирация според вас?А сетих се, докато не официално обявено по СМИ е конспирация, защото СМИ са пътят, истината и живота...
384
1
 
33
 
! Отговори
520 преди 3 години
Няма друг начин освен целия народ да се изсипе на улицата.Нека стрелят гадовете, мръсни!Свобода или смърт!
383
1
 
19
 
! Отговори
До 413 преди 3 години
Ми те и сега ни контролират и ние доброволно се съгласяваме и даже помагаме активно. Навсякъде в всеки сайт и приложение чукаш че си съгласен да се използват личните ти данни. Огромната част от хората постоянно публикуват къде са ,с кого са, какво правят и качват снимки за доказателство,та и клипове. после възоснова на тези данни ти предлагат насочваща информация,която уж е полезна за теб. Контрола е пълен.
382
1
 
22
 
! Отговори
9999 преди 3 години
Мечтата на фюрера почва да се сбъдва!Хора опомнете се!Или НИЕ или те!!!!
381
1
 
27
 
! Отговори
ДДД преди 3 години
Това е истинското лице на фашизма!Ако не се рзабунува цялото човечество, спукана ни е работата! Ще бъде последната битка. Или тотален контрол и робство или свобода!
380
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не се ли разработват мобилни приложения за всякакви данни на потребителите?Май вече започнаха да ви контролират.
379
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ша искат? То няма ваксини и скоро няма и да има. Доставени 5 хил.бр. за 7 млн. души.
378
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може и да не ни искат. Ще поживеем, ще видим.
377
2
 
32
 
! Отговори
Аналопатия преди 3 години
Това някак ми напомня на задължителното доброволно допълнително пенсионно осигуряване.
376
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин и Хитлер ряпа да ядат. Либералните "демократи" надминаха всеки тоталитарен режим съществувал някога в човешката история.
375
2
 
23
 
! Отговори
423 ей.. преди 3 години
Точно тогава ще дойде нормалността..това мълчние на гхората днес е странно и заробващо.Много милиони трябва да се надигнат.На маймуни станахме.Сляп си да видиш че политиците са подвластни на невидими сили.Чети бе,чети...дорде още можеш.Защо разузнаване мълчи..защо военни мълчат..бесене по дърветата трябва и внуците им. Къде са опашките от политици бе умен,нали животеца им е ценен...
374
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно наистина ще се случи това, което каза Даниел Вълчев при Цънцарова.....ваксинация в понеделник, сряда и петък. Не ми се мисли какво ще става занапред!
373
21
 
8
 
! Отговори
До 421 преди 3 години
Краят на човеците би дошъл точно след твоя призив.Кви банки,кви институции,кви администрации ще атакуваш бе?!А после? Какво ще правиш после,като самото ти ядене минава през банка и институция?!Нормални ли сте ?! Как може да смятате,че анархията ще ви оправи?От кое не си доволен?Защо призоваваш за бунт?Какво ще постигнеш с бунт?Глад и закона на джунглата ! Самоунищожение ! Как е възможно да сте толкова плоски?! СРАМОТА Е !
372
11
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Съвсем правилно.
371
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнала вече с нарастваща скорост лавината за ликвидиране на човечеството,ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН Е,КОНТРАЛАВИНА,т.е вдигане на световното население на масов бунт,излизане на улиците,атакуване на всякакви учреждения,като се почне от банки и правителствени и се стигне до разни НПО и се изметат вякакви чоекоизвращения,настанени там!!!РАЗБЕРЕТЕ,НЯМА ДРУГ НАЧИН И ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ОЩЕ СЕГА,ДОКАТО НЕ СА НИ ОБЕЗМОЗЪЧИЛИ ДОКРАЙ,КАТО ***!Иначе,зпомнете,краят на "човеците" е близък!!!
370
8
 
11
 
! Отговори
Невъзможно преди 3 години
Няма да има такова нещо, но нали трябва да се наплашат хората да се имунизират.