ЕС забрани износа на пластмаса за бедни страни

Износът ще се контролира по-строго
2 яну 2021 13:25, Петя Славова
28
ЕС забрани износа на пластмаса за бедни страни
Снимка: Pixabay

ЕС забрани от 1 януари износа на пластмасови отпадъци за бедни страни на фона на опасенията за замърсяването на околната среда в държави извън блока, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Освен това износът на пластмаса ще се контролира по-строго, се допълва в съобщението на Европейската комисия.

Новите правила все пак ще позволяват "чисти" пластмасови отпадъци да се изпращат за рециклиране към държави, които не са част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Китай забрани вноса на пластмаси в началото на 2018 г., след като по-рано бе голям вносител на пластмасови отпадъци.

Впоследствие търговията се пренасочи към други азиатски страни като Малайзия.

Предвид недостатъчните или липсващи съоръжения за рециклиране в тези държави обаче, екозащитници отправят критики, че голяма част от отпадъците на ЕС в крайна сметка се оказват в океаните или се изгарят на открити клади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Тия *** ЕС всичко им наред, та се загрижили за маймунските страни!?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха дано ама надали! Мчи ко шъ гурят у ТЕЦ-овитя ??
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТПостоянно повтаряш че чуваш гласове...
21
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аз не слушам гласове, а проверявам фактите.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЧии гласове чуваш днес?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем, фигуранта и шефовете му ще внесЪт всичко в България!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През лятото опитах да връщам бутилки от бира... Мисията НЕВЪЗМОЖНА. Едно време ги връщах в супермаркета, даваха ми бележка, и ми приспадаха от сметката - по 10 или 20 стотинки за бутилка, не помня. Сега може да връщаш, само ако пак купуваш бира, и то - колкото купиш, толкова може да върнеш. Добре де, ама на мен ми е удобно да събера поне една торба бутилки, и тогава да ги нося? Всеки ден ли да ходя напред-назад до магазина за бутилка-две? Ами ако имам гости? И се съберат 20 празни бутилки?
17
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ах да, китайската пластмаса е лоша, но демократичната - добра. Затова и Германия е втория износител на пластмаса с 1.4х по малко от Китай.
16
0
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Какъв е технологичният процес за рециклиране на пластмаса не знам, но знам, че най-добрият начин да спестиш енергия е когато минимизираш нейното потребление.Всички използваме хиляди пластмасови или производни на пластмасата продукти всеки ден. Едни прости торбички да кажем, чаши за кафе и т.н. Ако хората, които потребяват започнат да ги използват по-малко то и производителите ще се съобразяват с това и ще има и по-малко *** В Исландия се отказаха да купуват паста за зъби ако е опакована.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли сериозно да обяснир как се рециклира пластмаса? Ако събереш винил с найлон с поликарбонат с още кой-знае колко вида пластмаси има, можеш ли да получиш използваем материал? Трябва отделно да се петопяват? Как се рециклират?
14
0
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
От време оно се знае едно... за да има как богатите да потребяват и да са богати трябва да има бедни, които не потребяват нито толкова, нито толкова качествено. Богатите могат да си поддържат статуса(говоря за страни, а и хора) на чисти като плащат на други да си пренесат проблемите при тях. Преди години изнасяха *** в Азия, в Африка сега и на балканите защото е по-лесно да се отървеш от *** отколкото да вложиш за да го утилизираш. Най богатата жена в Китай се занимава с ***...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам ярък спомен за пластмасовите играчки, които дъвчех, като дете. И сега като купя домати, идва носталгията.
12
0
 
10
 
! Отговори
У преди 3 години
Темата е за пластмасата, а не Китай. Проблемът взе да става глобален, защото не се рециклира и е по-евтино да се направи нова пластмаса. Всички участват. Китай изнася милиони тонове нова стока, половината се счупва за дни(играчки, менте инструменти, менте части за коли и т.н.) и това се изхвърля. Прави се на бали и се търси корумпирана държава, за да се изгори. Опаковките да не говорим! Покрай празниците сме трима големи и всеки ден се натрупва чувалче с опаковки. Вече няма и хляб без опаковка!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще забраним вноса, пардон - емиграцията на отпадъци към ЕС?
10
4
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Когато отидете в някоя изостанала азиатска държава като Китай, Япония или Южна Корея, с изненада ще разберете, че никой не брои европейците за нищо. Отделно, Италия и Белгия (със сигурност) са по пренаселени от Китай. Факт.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато германците почнат да емигрират в Китай а не обратното тогава ми хвали КитайИзостанала пренаселена държава
8
3
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А пък Китай планират да спрат абсолютно всички централи на въглища, за разлика от швабите и ги заменят със зелени ядрени реактори- включително и на синтез. За разлика от международния във Франция за който ЕС спряха финансирането, китайският Токамак е напълно готов. В началото Китай вкараха доста пари и за вятърни мелници и солари, но бързо разбраха че екологичния им ефект е като въглищата, освен че са по скъпи. Проверете колко пари и какви резултати имат за устойчиво земеделие и как пазят гората
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просто - ще ни класифицират като "богата страна" и пак ще продължат да си изнасят отпадъците при нас.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС да спре войните си в бедните страни.ЕС и САЩ замърсяват и правят войни в бедните страни.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо сложихме нова Берлинска стена пред имигрантите от Африка и Близкия Изток?Европейците са расисти и нацисти и не пускат хората свободно да влизат и да живеят.