Имате поща... в 2 през нощта! ЕС ще брани работниците

ЕП призова за право на работниците да се "изключват" онлайн
24
Имате поща... в 2 през нощта! ЕС ще брани работниците
Снимка: Pixabey

Заради COVID-19 много служители работят от дома си, а Брюксел иска да регулира кога да са на разположение.

Преди 20 години беше изключено да се свързваш със служител извън работното му време, особено през почивните дни. Днес т.нар. приличен час не се спазва, служебните разговори по мейл и чат са денонощни, а телефонните обаждания след работа, през уикенда или по време на празници се смятат за нормални от много работодатели. В някои компании и цели държави "да си на повикване", се превръща в новата норма, пише "24 часа".

Очаква се в бъдеще дистанционната работа да става още по-често срещана. Затова в ЕС се заговори за "правото на изключване" - работникът да може да се изключи от мрежата, когато работи от вкъщи, и да се въздържа от участие в свързана с работата електронна комуникация като имейли и други съобщения в неработно време и през празниците.

В своя законодателна инициатива, приета миналата седмица, Европейският парламент призова да се приеме нов закон на съюза, който да предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с негативни последици. Новият закон трябва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

"Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги "на линия" и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера", заяви докладчикът Алекс Салиба (С&Д, Малта) след вота в ЕП.

Очаква се отговорът на Европейската комисия, която притежава изключителните правомощия за законодателна инициатива. В своите политически насоки председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира да "отговори на всяка законодателна инициатива на ЕП със законодателен акт".

Работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19. Въпреки това съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве.

В доклада си по темата евродепутатът Алекс Салиба посочва редица рискове за здравето, свързани с претоварването на работа.

Използването на цифрови инструменти за продължителни периоди от време може да доведе до намаляване на концентрацията, както и до когнитивно и емоционално претоварване, технологична зависимост, липса на сън, безпокойство и прегаряне. Монотонните повтарящи се манипулации и статичната поза за дълги периоди от време могат да доведат до мускулно разтягане и мускулно-скелетни нарушения.

За здравословна и безопасна организация на работата стандартът на ниво ЕС е 8 часа на ден, 40 часа седмично и 11 часа почивка.

За всеки седемдневен период работникът има право на минимална непрекъсната почивка от 24 часа плюс 11-часовата ежедневна почивка.

Няколко държави от ЕС вече предприеха положителни стъпки за регулиране на използването на цифрова комуникация. Франция се счита за пионер в ЕС при юридическото признаване на правото да се "изключиш" от работа. Още през 2013 г. национално междусекторно споразумение определи периоди, когато електронните устройства на служителите може да останат изключени. През 2016 г. това право стана закон и сега се регулира от френския Кодекс на труда. Електронните служебни контакти извън работното време се смятат за извънреден труд, без значение дали става дума за служебни телефонни разговори или отговаряне на имейли.

Германските работодатели също са постигнали значителен напредък в регулирането на труда след работно време, без да е прието конкретно законодателство. Компании като "Фолксваген", БМВ и "Пума" доброволно са наложили ограничения кога мениджърите могат да изпращат имейли на служители извън работното време. Производителят на автомобили например е настроил вътрешните си
сървъри да не изпращат имейли между 18,15 ч и 7 ч сутринта.

Германското министерство на труда дава пример, като е забранило всякаква комуникация с персонала извън работно време, освен при извънредни ситуации.

На ниво ЕС обаче понастоящем няма съществуващо или предложено законодателство, което директно да регулира времето на свързаната с работата електронна комуникация. Директивата за работното време определя като такова "всеки период, през който служителят работи, е на разположение на работодателя и изпълнява неговите дейности или задължения".

Според Съда на ЕС времето на готовност на работник у дома, който е длъжен да отговори на повиквания от работодателя в кратък период, също трябва да се разглежда като "работно време". Остава само това да бъде регламентирано с европейски закон.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ескимос

Има наистина научен труд. И наистина е полезно да се почива за този труд - мозъка не е перпетум мобиле. Освен това иронията ти е направо учудваща - интелект се изисква в съвремието ни дори и при строителните работници. Това, че ти не познаваш този труд е друг един въпрос. Те са направо научни работници в сравнение с това, което предишните строителни работници е трябвало да знаят. И да си мазач на стени и врати не е проста работа. Да мацоти и бебетата могат ама да боядисват не!
23
1
 
3
 
! Отговори
ескимос преди 4 седмици
До Анонимен 11
А да си чул, че има и умствен труд? Да си чул нещо за съвременни комуникации? Или работа за теб е само с мистрията на строежа, с метлата по улицата,...?
22
0
 
1
 
! Отговори
Rod Stewart преди 4 седмици
До klm

Който работи в държавна фирма е мързеливец и ограничен. Който е в американска частна фирма е благороден визионер, сводолюбив демократ, смел мореплавател на палубата докато страхливцита са на брега.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Да бе да. 2000 години народа си е копал градините или си е бачкал в дюкяна на първия етаж от къщата, ама "не, работа от вскъщи никога не е имало и това е джендърско!".

Вземи се образовай малко бе, ***!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май са описвали България.

Преди няколко години работих в една двубуквена компания у нас. За холандци и германци беше някакъв абсурд да работят в извънработно време освен с предварително одобрение и за допълнително заплащане.

За българите беше нещо нормално, а даже не се водеше извънреден труд, а ненормирано работно време. HR врътки през нашето законодателство. Почнаха да плащат извънреден труд в момента, в който народа почна да се изнася на групи. Ма тя и фирмата се разпадна на няколко части.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Служител на офисна работа работи в служебния и-мейл или има собствен служебен такъв. Той няма нищо общо с личния и се проверява на следващата смяна, независимо кога е пратен, какво изключване на електронни устройства, какво неизпращане на мейли през нощта? Мейлът да не е телефон да звъни.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извънреден труд, да, но само по мое желание, в удобно за мен време и за съответното заплащане.
За друг извънреден труд, да търсят арменския свещеник Антраник Бохосян.
17
4
 
2
 
! Отговори
Таню преди 1 месец
Ако си в наведена позиция - разбираемо. Аз, по принцип, си ставам рано, два часа работа макс и денят е пред мен. Случва се и да има моменти, в които да реша да действам по-експедитивно - последните седмици бях доста по-натоварен, но парите за пътуванията през 2022-а са вече по сметките.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Див и варварски капитализъм. Работникът през нощта се разглежда само като временно неработещ механизъм. През 2020г. съда в една държава / не помня коя/ заяви, че работодателя няма право да търси своя служител 2 часа след края на работното време. Т.н дистанционна работа е реално нова форма за експлоатация и свръхпечалби от монополите. Те не плащат ток за работното място на работника, за офиси, и всичко друго, но работника им е на денонощна работа.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина така се оказа и при мен. Работно време от 08:00 до 18:30, без обедна почивка. Мейли и телефонни позвънявания по всяко време, видеосрещи също.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС умее да брани правата само на джендърЕте
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-сладките мигове от работата ми са били, когато по проект в САЩ ставах в неделя в 4:00 наше време да правя деплоймънт. Само за кажи-речи 2мин труд взимах 2500лв.. И това през седмица. В западните компании е така- извънредният труд се плаща, уикенд трудът- в пъти повече, необичайното време- и то. Сладки времена бяха как си докарвах само за 2 недели труд по минути (е, после наглеждах системата) 50% отгоре на заплатата.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Има фирми, дето ако не им бачкаш когато на тях им скимне, може доста да те мобнат*"

Има да. Дори някои още на интервюто те питат дали си склонен да "помагаш" ако има нужда в извън работно време? Ако почнеш да увърташ, назачават, този който няма нищо против да го експлоатират безплатно. Но за такава работа няма нужда да съжалявате, че не са ви наели.
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“работа” от къщи няма.
Не е имало и няма да има.
Работата е работа, защото се върши с ръце и на място.
Останалото са модерни пръдни за наивници.
10
0
 
1
 
! Отговори
klm преди 1 месец
До Анонимен

В държавно предприятние ли работиш? Ако да, не съм изненадан.
9
0
 
11
 
! Отговори
do 5 преди 1 месец
Ербап си, ама това е щото малко си видял. Има фирми, дето ако не им бачкаш когато на тях им скимне, може доста да те мобнат*. А ако се оплачеш да ти отговорят - ми напускай, като не ти изнася.

*мобнат - идва от МОБИНГ
8
1
 
7
 
! Отговори
Mailbox преди 1 месец
В outlook има специална функция такива мейли да се препращат директно към
мaйки и лели.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това че получавам майл в 2 не значи че отговарям в 2... Тези не разбраха че колкото по малко регулаций толкова по-ефикасна е системата и по-малко администрация и корупция ще има.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имах една шефка, която изпитваше голямо удоволствие да ми звъни всеки ден по време на отпуска и да ме моли да свърша нещо, което уж било много спешно. В началото и се връзвах, ама като се върнах от една отпуска и говорих лично с клиента, рабрах, че работата изобщо не била спешна, ами шефката просто е искала да ми разваля почивката.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на тези за това ли им плащаме, евентуално да ми разрешат да не работя извън работно време?!?! Хахахаха
Щракне ли последния работен час и дойде ли почивка няма как да ме накараш да работя, освен ако не си платиш достатъчно!
Всички парламентаристи са едни и същи - напълно излишни ****