България отново сред най-корумпираните държави в ЕС

Погледнато в световен мащаб "най-чиста" е Дания
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 10:45,
298
България отново сред най-корумпираните държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

Индексът за възприятие на корупцията в България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави в света, включени в класацията на Transparency International. В сравнение с миналата година страната ни добавя една точка към резултата си, с което се изравнява с Румъния и Унгария, съобщава Bloombergtv.bg

Всеки резултат под 50 точки се смята за индикатор за "системен проблем в противодействието на корупцията".

В рамките на регионалната класация страната ни е на дъното в класацията, но все пак успява да добави една точка към резултата си от предходната година.

Средният резултат на Западна Европа и Европейският съюз е 66 пункта, като това е най-добре представящия се регион в класацията на Transparency International, но от организацията отбелязват, че се наблюдава голямо напрежение заради COVID-19.

Дания се нарежда на първо място в класацията, следвана от Финландия, Швеция и Швейцария.

"Пандемията оказва допълнителен и неочакван натиск върху системите в много страни, превръщайки я в политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация", се посочва още в доклада на организацията, като допълват, че много държави не са се справили с пълната прозрачност и отчетност.

Поради COVID-19 изборите са забавени в поне 11 държави от Европейския съюз.

Пандемията COVID-19 разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите, отчитат от Transparency International.

С резултат от 50 пункта Гърция успява да отчете значителен напредък в класацията за възприемане на корупцията, като резултатът й нараства с 14 пункта от 2012 г. насам, отчасти благодарение на смелите реформи, предприети от страната.

"Covid-19 не е само здравна и икономическа криза", каза Делия Ферейра Рубио, директор на Transparency International, цитирана от Bloomberg. По думите й е налице корупционна криза, и то такава, която в момента не успяваме да управляваме.

Погледнато в световен мащаб най-чисти от корупцията са Дания, Нова Зеландия и Финландия, докато като най-корумпирани се нареждат Южен Судан, Сомалия и Сирия.

През последната година САЩ отстъпват две места назад до 25-то място, като само за сравнение през 2017 г. най-голямата икономика в света се класира на 16-та позиция.

Индексът на корупцията се изчислява, като се използват различни източници на данни, които имат за цел да обхванат възприемането на корупция в 180 страни и територии, като резултатът от нула означава "силно корумпиран" и 100 "много чист".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Още икономически новини и анализи четете в Bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 167"Корупцията в България е тотална и повсеместна.Затова е лесно да бъде измерена-100%,гарантирано от ГЕРБ."Ако е 100% значи ти също си корумпиран.На червените каскети не ви се получава мисленето.
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МяуЯ дай справки и източници сравнено с Норвегия.
149
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаете ли как в ЕС се определя колко е корумпираността?Чрез допитване на населението.Ходят и питат - какво мислите?И понеже БСП и Нинова се дерат 4 години за това, и понеже Йончева не спира да го говори в ЕС и готово.Комунистчета какво да ги правиш.
148
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията в България е тотална и повсеместна.Затова е лесно да бъде измерена-100%,гарантирано от ГЕРБ.
147
3
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Анонимен, ти не разбра ли, че на Б.оКо и Ш.И.Ши, це ните са НАД европейски!!
146
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 155Ахахахахаа. Абе, другаре, СЕГА "всичко било забатачено" обаче ПРЕДИ всичко цуфтеше и връзваше.Ахахахахахахахахах.
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 154-П'н г.../157"В Норвегия например магистралите са 3 пъти по-евтини"Я пак.
144
1
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Нямаме независима правосъдна система! Затова българите саусещаме корупцията. Ако имахме независима правосъдна система като в САЩ, щяхме да видим, къде трябва да са корумпетата.
143
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе що си чешете езиците,като всички знаем,че гоним първите места по корупция.Само си спомнете за "Ало Ваньо,за "вие си го избрахте",за "братиньо",за "здравей бос",за 67-те милиона от Божков за Влади и Бойко,за чекмеджето с пачки и злато,за вилата в Барселона и бутика на мис *** и няма нужда да продължавам повече.Ако иска,друг нека да продължи.
142
4
 
10
 
! Отговори
по Комарницки преди 3 години
Борисов успя да установи на Територията абсолютно безконтролна, безотговорна и безотчетна еднолична власт.Той не отговаря за нищо пред никого. Нито пред Парламента, както е по Конституция, нито пред медиите, по неписаните правила на демокрацията, нито пред правосъдието и "независимите" контролни органи, в съответствие със Закона. Няма и реална достатъчно силна опозиция, която да застрашава статуквото. Най-съществената е тоталната корумпираност "Вземѝ тия ***'есе лева, и си трай там!"
141
9
 
5
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Некои дрогаре не са наясно с случая ало Ваньо,щото пишат гл упости и вече ми писна от пучите им масали и мантри!!Алото го започна моя колега Гоце,тогава изпълняващ моята длъжност.Та той звъни на Борисов и го моли да се обади на Танов,да не се еб,ава излишно с неговото момче,Мишо бирата,че е точен,плаща си данъците,а митниците го въртяли за нищо и т.н.Борисов звъни на Танов и го моли,ако човекът на Гоце е изряден да не се занимават повече с него!Тъй че ало Ваньо е проблем дрогаре на БСП!!
140
0
 
6
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Надяваме се като заработи КЬОВЕШЕ, корупцията да бъде намалена.
139
4
 
8
 
! Отговори
До 154-П'н г... преди 3 години
В Норвегия например магистралите са 3 пъти по-евтини и много по-качествени.В цяла Европа-също.Не ни баламосвай с липсата на средства,защото това не е вярно.Същото е и със санирането.Там сметката излезе 7 пъти по-висока.За един стереопор,който ви лепнаха и после трябваше да си правите ремонт на целия апартамент,щото имаше зазидани прозорци.А стеропора при силен вятър започна тук-там да хвърчи.Абе,гербава работа,какво друго да ви кажа.За ремонта на ремонтите няма и да говоря.
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пянчо, избърши си пяната от устата, стой мирен, наведи главица и слушай внимателно:Аз си плащам парите и искам да карам по хубави пътища. Плащам си винетки, данъци, ГО и какво ли не. Процедури и подобни са твоя работа. Ако са ти трудни - напускай и работи друго. Ако ти дойдеш при мен и искаш това, което компанията предлага, аз няма да тръгна да ти се жалвам какви процедури имаме. Просто ще ти доставя качество. Ясно?
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145ТИЯ МАНТРИ ЗА МОДЕРНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ И МЛАДИ НА КОМПЮТЪР си ги приказвайте на партийните сбирки в Централата. Всички сте назначени по върховете по партийна принадлежност и роднинства. Затова всичко през последните 11 год. е забатачено.
136
12
 
5
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
"Да откриеш магистрала и след три години да е за як ремонт, аз това не знам някъде да го има", ти знаеш ли как работи по какви критерии в ЗОП-а класират фирма на първо място, а??? Правил ли си някога поръчка, участвал ли си в процедура??? Всеки професионалист може да избере качествен европейски/световен строител, ама ти и всички останали опозиционери ще ревете, че асфалт не се яде. Да качествено е, но на съвсем друга цена. И за да не зяпате като шарани, това е залегнало в изисванията
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново? Че ние мърда ли ли сме оттам?
134
9
 
4
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Тъй като сайта Днес не дава точно обеснение да обесня ,44 пункта и 69 място са ок придвижваме се напред и сме вече заедно с други държави от ЕС .Припомням по времето на дпс/бсп бяхме с 60 пункта на 89 место съвсем сами в ЕС Това обаче не се казва.Просто заглавието ПАК СМЕ СРЕД НАЙ КОРУМПИРАНИТЕ точка.
133
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любимата опорка на герберите - "а вие знаете ли в Европа как се краде! Навсякъде е така!"Ами, точно така не е. Да откриеш магистрала и след три години да е за як ремонт, аз това не знам някъде да го има. Или всеки ден да има скандал кой какви европари свил. 40-70% от парите се крадат - къде го има това?
132
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията е абсурд да се измери. Най-често тя остава скрита. Усещането на българина попринцип е, че е прекаран във всяко едно отношение така че за каквото и да се пита, когато мярката зависи от отношението на гражданина, у нас винаги то ще е положително за негативните факти.