В Унгария: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка, принц гей в детска книжка

"Приказна страна за всички" е трън в очите на правителството на Орбан
28 яну 2021 14:25, Елка Василева
339
В Унгария: Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка, принц гей в детска книжка
Снимка: архив, БГНЕС

Хомосексуална Пепеляшка, чернокожа Снежанка и принц, който харесва момчета. Така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички". За разлика от традиционните приказки, тя разказва и за малцинства, и за стигматизирани от обществото групи. С което се превръща в трън в очите за дяснонационалистическото правителство на Виктор Орбан - затова трябва да се продава със специален предупредителен надпис, пише Дойче веле.

Според правителството в Будапеща купувачите са подведени. "Книгата се продава като детско четиво, но не се споменава, че приказките включват мотиви, които се отклоняват от традиционните полови роли", смятат управляващите.

Затова лесбийската асоциация "Лабриш", издала книгата, бе задължена да постави предупреждение върху всички копия на "Приказна страна за всички". От "Лабриш" определиха това отношение като "дискриминационно" и "противоконституционно" и заявиха, че ще оспорват решението в съда.

Още по темата

Детската книжка стана бестселър

"Приказна страна за всички" бе публикувана в края на септември и реакциите не закъсняха. Заместник-председателката на радикалната дясна партия "Наша родина" Дора Дуро разкъса екземпляр от книгата пред камерите. Началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гулаш нарече книгата "хомосексуална пропаганда" и заяви, че ще предприеме мерки срещу институциите, които я използват с учебна цел.

И премиерът Виктор Орбан се включи в дебатите, казвайки, че Унгария толерира хомосексуалността, но настоя: "Оставете нашите деца на мира".

Целият политически фурор около книгата я изстреля на върха на класациите. Първият тираж от 1500 бройки бе изчерпан за две седмици, досега са продадени около 30 хиляди копия. "Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството", казва пред Дойче веле Доротя Редай, координаторка на проекта. "С покупката те символично застават срещу разделението, сексизма и хомофобията в тази страна."

ЛГБТ+ общността като враг

За разлика от Полша, където представителите на ЛГБТ+ общността отдавна са демонизирани, унгарското правителство досега рядко засягаше темата. Но това се променя. През май на транссексуалните бе официално забранено да променят пола, с който са се родили. През декември правителството на Орбан промени конституцията така, че ясно да е посочено: "майката е жена, а бащата - мъж". Същевременно правото за осиновяване от еднополови двойки беше ограничено. Още през 2019-а година председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер сравни хомосексуалните двойки, които искат да осиновят деца, с педофили.

Политическите наблюдатели очакват засилване на тенденцията за ограничаване на правата на ЛГБТ+ общността. "Виждаме, че партията "Фидес" започва кампания срещу т.нар. "джендър идеология", казва политологът Даниел Микеч от института "Републикон" в Будапеща. Целта е на предстоящите през 2022-а година гласът на избирателите да се спечели чрез емоционални послания. "За разлика от 2017-а година няма миграционна криза, от която правителството на "Фидес" да се възползва политически", обяснява Микеч.

Доротя Редай също се опасява, че ЛГБТ+ общността все по-често ще бъде мишена. "ЛГБТ+ хората изглежда са добър враг за правителството", казва тя. Непрекъснато се правят опити те да бъдат представени като заплаха за децата. "Това е политически трик. Защото всички родители искат да защитят децата си", казва Редай.

Скандалът в Брюксел може да се окаже проблем за "Фидес"

Аферата около вече бившия евродепутат от "Фидес" Йозеф Сайер може да попречи на провеждането на широка анти-ЛГБТ+ кампания. Сайер беше разкрит от полицията в Брюксел през ноември на секс парти, на което присъстваха основно хомосексуални мъже. Партито се провеждаше в нарушение на правилата, въведени в Белгия заради пандемията. Освен това у унгарския политик бяха открити наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Извратеността не е право, така че подобни "малцинства" следва да се лекуват, а не да се афишират. А ако някой иска да прави секс с животно, и той ли има права? А педофилите - и те ли?Стига дивотии! От подобни малцинства стигнахме до СПИН, а може би и до Ковид. Природата не търпи такива отклонения и когато се появят при някой доминиращ вид, какъвто е човека, природата взима мерки да го атакува - ето причината за епидемиите.Морал, ред, законност - това ще ни спаси!
211
15
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
много руски *** много нещо
210
9
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
този е луд комунист
209
1
 
31
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
"Майката е жена,а бащата-мъж" според Дойче веле е дискриминация,а не природен факт???
208
1
 
23
 
! Отговори
Рангата преди 3 години
Как пък от всичките хора с нетрадиционна сексуална ориентация, които познавам, не съм чул някой да говори за права, за дискриминации, за книжки с полово неопределени герои. Даже имам колеги такива, които се дразнят от всичката тези провокации уж от свои, тъй като този шум излишно нагнетява нетърпимост срещу тях. А пък те си живеят щастливо, работят си хората. Това всичко говори, че темата се есплоатира политически, а политиката не е морална. А когато се заиграва и с деца- е престъпно и мерзко.
207
0
 
6
 
! Отговори
психолог преди 3 години
затвори очи кажи си снежанка и какво ще видиш като представа , а децата ни какво?
206
0
 
13
 
! Отговори
неразбрал преди 3 години
а аз си мислех,че идеята на приказките е да показва доброто и злото...
205
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което се върши от подобни ЛГБТ "съобщества" сред децата е чиста форма на - п. едофилия!!!!!!
204
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самото заглавие казва достатъчно, за "съвремието". Коментарите са излишни!
203
3
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тези "писатели са за затвора! Трябва да се преследват със закон, иначе човечеството няма бъдеще!!!
202
5
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ето как посегнаха на децата мръс*ните гей*ове и лес*бийки! Като не става със закон, почнаха да пишат "детски приказки", за да им объркват психиката! Как ще обясниш на едно дете, че има нещо трето между момче и момиче, като никъде го няма!
201
2
 
16
 
! Отговори
ана преди 3 години
приказката е стереотип , един кумчо вълчо педофил който води някъде червената шапчица ще създаде доверие у децата при аналогичен случай , вместо да си лекуват сексулните и психически проблеми .....
200
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... Министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязкова заяви...Къде, къде тук в днес бг при локомотивите!Неграмотници или баща му е Иванка, а майка му Петър!Е днес е весел ден, счупихте ***!
199
0
 
34
 
! Отговори
херо преди 3 години
защо подменят приказките да не би братя грим така да са ги написали , защо не си напишат нова приказка , ама интелектулната немощ с нищо не можеш да замениш просто се държат провокативно и дразнят нормалните
198
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мнозина купиха книгата не за децата си, а в знак на протест срещу правителството" - е това си показва явно и с каква цел е издадена книгата. Не за деца, а за политически цели.
197
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласно голямата съветска медицинска енциклопедия от 1977 г., хомосексуализма, геронтофилията, зоофилията, педофилията са сексуални извращения, болести, които се лекуват с психологически средства и хормони. Хормоналната терапия помага, но е удобно да се говорят глупости и да се рекламира хомосексуализма като висша степен на свободата. Да, ама си е извращение и е против човешката природа. Ако някой се чувства така нека не рекламира и не пропагандира, а да си зададе въпроса - аз добре ли съм?!
196
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип нямам нищо против гейовете, живеем в свободна страна и всеки може да си го монтира както си иска. Но! Хомосексуализмът може да бъде вроден и придобит. Ако е вроден нещата са ясни - биологично са се объркали нещата и няма какво да се направи. Обаче с подобни книжки се въздейства директно върху психиката на децата, промива им се мозъка във възраст, когато те не могат да направят съзнателен избор. Според мен това си е насилие върху подрастващите.
195
2
 
38
 
! Отговори
! преди 3 години
Да пишат и правят каквото искат без да нарушанат законите .НО НИКОГА ДА НЕ МОГАТ ДА ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА .
194
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терористите изчезнаха, бежанците... Сега ковид, и пропаганда за гeйщинa.
193
2
 
33
 
! Отговори
Котки преди 3 години
ОК, децата рано или късно ще разберат за това явление (обратните) и трябва да подготвени, или нещо такова? Това го разбирам (донякъде), ама кога ще престанат да човъркат класическите приказки, толкова ли се изчерпаха творчески...