Одобриха ваксината на AstraZeneca

Европейската агенция по лекарства я препоръчва за хора над 18 години
Обновена: 29 яну 2021 18:21 | 29 яну 2021 18:08, Петя Славова
53
Одобриха ваксината на AstraZeneca
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19 на "AstraZeneca".

Още по темата

Издаването на пазарно разрешение е в ръцете на Европейската комисия и държавите от ЕС, предава БТА. Регулаторът препоръча медикаментът да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст.

Това ще бъде третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на "Пфайзер" и "Модерна". В последните дни от "AstraZeneca" предупредиха, че не са в състояние засега да изпълнят навреме договора си с ЕК, който предвижда доставката на 400 милиона дози до края на годината.

"В момента имаме три ваксини, одобрени за използване в ЕС. Има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията", стана ясно на брифинга на Европейската агенция по лекарствата.

Ваксината на "AstraZenecа" се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на "указания" от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще. Този тип ваксини са по-лесни за съхранение, предава БГНЕС.

Резултатите от клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка с общо 24 000 участници сочат, че ваксината е безопасна и ефективна сред хора на възраст над 18 г. Повечето от тях са на възраст между 18 и 55 г. Данните за по-възрастните лица все още не са публични, но "се очаква да има защита, имайки предвид, че в тази възрастова група се наблюдава имунен отговор". Същевременно ЕМА отчита по-ниската ефективност на ваксината – около 60% според клиничните изпитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: ваксинаЕСАстраЗенека
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
ЕС одобри тоя абсолютен б**** , по същата причина както одобри и присединяването на България преди години - не, че става за нещо, ама обстоятелствата го налагат.60%?Ами тръгвам базово от 50% и без нея? Или ще ме хване или няма ме хване? За кво да си бия тия г*вна за 10% отгоре?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чемкедже-ваксината е най добра препоръчано от Мата Хари
25
0
 
5
 
! Отговори
До аз-ът преди 3 години
Погледни за мненията на някои служители на Пфаизър (включително бивш Вицепрезидент) - относно ваксините за Корона...
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз-ътЕ да де ама създателят на ментето е т у рчето от Бионтех. Пфайзер само му помогнаха с парите и с производствените си бази. Та така.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StalinistaДа, но парите са ги прибрали.
22
1
 
7
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
Одобриха нещо, което не може да бъде доставено. И на Модерна *** не можел да бъде произведен
21
3
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Също толкова колкото да поръчаш ваксина от Бионтех, компания която НИКОГА не е разработвала каквато и да била ваксина, дори и за животни.---е да де , ама Пфайзер е разработвала !! Нали така. Докато - Астра Зенека... я ми кажи техна ваксина !? Поне една ! Оксофрд еб.. ти и университета големия, еб.. ти и учЕните. 60%. СМЕХ У ЗАЛАТА !!! За пореден път немците и американците, че даже и руснаците - скриха топката на нас европейците.
20
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
а на Опел-Астра кога ?
19
2
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
има малък проблем - за тяхната ваксина трябват Аденовируси от Шимпазета и ГМО ектракт от бъбреци на ембриони. Явно няма достатъчно Шимпанзета и Ембриони...
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Спутник5 е спасението.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС да тропне с краче все пак е дол милиарди за тези ваксини, а бавят доставките.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз-ътСъщо толкова колкото да поръчаш ваксина от Бионтех, компания която НИКОГА не е разработвала каквато и да била ваксина, дори и за животни.
15
1
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
И ко? Голяяямата ваксина, европейска тва онова - същия сбирщок като руския б****. *** викаш - поне енглетата признават, че за нищо не им става ваксината. 60% ТВА Е Т*ШАК БЕ !!! По-добре аспирин да пия. За пореден път доказахме, че ЕС е въздух под налягане. Без Германия, само те стават. Германия, Русия, САЩ, Япония. Това са държавите които движат световния пробрес. Слагам и Русия щото засега НИКОЙ не е доказал, че лъжат за 96% успеваемост? Нали така? Докато за Оксфорда немците доказаха, че лъжат
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини, доктори и балъци за трилиони.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представителката на AstraZeneca за България ще направили"препоръка"за възрастовата граница на ваксинираните?Чувам че в Германия на лица над 65 години не се препоръчва!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опааа поредното менте.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де ги тези ваксини? Британците взеха ваксини от заводите в Белгия и Холандия, а сега се ослушват да дадет на ЕС от заводите на територията на Британия.
10
6
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Путин може отново да спаси Европа ! Просто брюкселските зелки трябва да приемат с дълбока признателност безграничната му добрина за предложените ваксини! Хахахахаха
9
3
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Защо не казвате че не е за лица над 65 години ??---Защото Астра Зенека - България, нема им рекламира у сайтето.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не казвате че не е за лица над 65 години ??