Пред фалит: Заведенията в Гърция - на ръба на оцеляване

Как пандемията удари гръцките ресторантьори...
6 фев 2021 22:25, Петя Славова
88
Пред фалит: Заведенията в Гърция - на ръба на оцеляване
Снимка: Bloomberg/Yorgos Karahalis

Таверната "Псаристон" се намира в северната част на Атина. Клиентите я харесват заради рибните специалитети. Макар че цените не са от най-ниските. "От 30 години приготвям морски дарове, защото смятам, че те са същината на гръцката кухня", обяснява собственикът Василис Акрифос. Заради пандемията ресторантът му е затворен от началото на ноември, но клиентите могат да си взимат храна за вкъщи. Въпреки това Василис не изглежда особено щастлив.

Как пандемията удари гръцките ресторантьори

"С храна за вкъщи не се оцелява. Оцеляват само онези ресторанти, които са доставяли по домовете още преди пандемията. Сега те имат по-добри шансове. На мен ми е трудно, защото само малцина са готови да си поръчват изискана храна за вкъщи“, оплаква се ресторантьорът.

Василис разказва, че засега успява да се държи над водата, защото има спестявания. Но не всички са като него. "Преди час ми се обади моя позната от Солун и ми каза, че от два дни седи вкъщи и плаче. Фалит. Много други са на същия хал."

Още по темата

Мнозина предприемачи успяха някакси да оцелеят по време на първия локдаун миналата година. Но само някакси. После настъпи летният сезон, който обаче се оказа твърде хилав и донесе само минимална част от обичайните печалби. А малко след края на сезона, в началото на ноември, всички заведения пак трябваше да затворят. Гръцкото правителство задейства помощни програми, но парите не стигат за покриване на текущите разходи, твърдят от синдиката GSEVEE, който публикува специално допитване по въпроса. Според резултатите от това допитване, 40% от заведенията вече нямат никакви спестявания, а 20% могат да се справят само още месец, информира "Дойче Веле".

Единствената надежда не само на ресторантьорите, но и на цялата гъцка икономика се свежда до едно: пандемията да бъде бързо овладяна. "Ако пандемията в Европа не бъде овладяна навреме още през пролетта, по никакъв начин не можем да очакваме възстановяване на икономиката през лятото, когато е основният туристически сезон“, обяснява икономистът Никос Ветас. Сред потърпевшите ще бъдат редица браншове, чиито приходи зависят от туризма: гастрономията, транспортните фирми, дори строителният сектор. "А това ще засегне цялата гръцка икономика“, казва Ветас.

"За нас това се случи в много неподходящ момент"

През 2019 година Гърция привлече над 34 милиона туристи. Туризмът създава около 1/5 от гръцкия БВП и след голямата финансова криза се беше превърнал в главен двигател на стопанския растеж. Пандемията обаче задуши тази тенденция.

"Още през 2018 година Гърция вървеше нагоре, а през 2019 икономиката тръгна дори още по-добре. После обаче ни удари кризата с коронавируса. Докато гръцката икономика растеше, в повечето други европейски страни не беше така. Ето защо за нас новата криза дойде в много неподходящ момент“, обобщава Ветас.

По всички личи, че ще мине още доста време, докато заговорим за икономическо съживяване. И това важи не само за Гърция.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
2
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
..за Ганчу и Ганчувицъ, като няма заведения и ресторанти, няма да има терен да пратят едно селфи на комшиите! Няма да ни разправят колко е еффтино и какви порции дават и как чаша вода е без пари. Ако платиш фрапе, цяяяял ден лежиш
56
4
 
2
 
! Отговори
ВДИГНАТ ЮМРУК КАЗА преди 3 години
"УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА ПРЕВЪРНА ГЪРЦИЯ В БЛАТО"...
55
3
 
7
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
До всички които се радвате на трагедията на другите хора. Не виждате ли че това е и за вас. Ще го усетите но ще е късно . Запомнете -Когато бръкнеш в гащите и вместо два хванеш четири ВРАГЪТ ВЕЧЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА
54
3
 
6
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Истинския вирус е политическата върхушка . Банките и олигарсите когато сме единни и ги премахнем всичко ще е наред
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никво отваряне на никви кръчми, докато не сменят облика си на *** с човешки.Прстят водата, препарати за миене, хартия. Магазини уж имат дезинфектанти, а се чудиш какво да правиш с мокри ръце, небдават салфетки. Тарикатлъци, знаеш, и пишман хигиена. И пишман контрол.
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Гърците са 14 млн. Ние сме преко 7млн.Имат 163 000 заболели, от които в момента 10 000 активни и под 6 000 смъртни случая.при нас имаме 220 000 заболели 20 000 активни случая и над 9 000 починали.Я пак ми кажи, как са ни еднакви статистиките.А, да. ние имаме 32 000 заболели на 1 млн. те 15 000 на 1 млн.***, поне като се заяждаш с някой който е по-начетен от теб, вземи се поинтересувай поне за какво се заяждаш.
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ловят риба която е безплатна а взима на клиента 20 евросега ще се хранят от натрупаните евра
50
2
 
12
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Това е само началото, почваме със заведения, фитнеси, молове... после други "несъществени" сектори и следва лавина, която ще помете всичкини. Зануляването е в ход.
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали лаехте че ако не сте вие да вие да ходите в Гърция на море гърците едва ли не щели да умрат от глад бе ***. Ама на един бирата му била скъпа щото струвала 5 евро, на друг му липсвала хигиена в ресторантите. Ама истината е че по далече от най близкото село до границата не са стъпвали, лютеница туристи.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой "бизнесмен" не е разбрал, още март месец миналата година, какво ни чака е малко късно вече да го мисли.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Всяка криза удра определени сектори. Така беше и последната голяма финансова криза. Свиквайте. Ориентирайте се към друг тип бизнес или вложете в текущия си, за да го направите гъвкав.
46
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им знам хигиената и гръцките специалитети... изискана храна вика. Мани ти тая работа. Една позната нали бачкаше в ресторан в гърция. Готви, приготвя, искала да мие там скариди, миди и кво ли не, шефа викал "Няма време, слагай ги така че хората чакат. Узото убива лошия дъх." Едни лиигави вика момичето че ги слага в тигана. И в 90% от ресторантите е така. Както пристига - така се готви. Хигиена нулева.
45
4
 
8
 
! Отговори
Алексис Зорбас преди 3 години
Бе ей ! Колко пъти ще публикувате тази статия?... Гърците се оказаха страхливци. А иначе...демонстрации...сблъсъци с полицията....палежи...коктейли "***"!!!!! сега са се свили като *** в черупка.....и по-лошо ще стане!!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВГЗВ устово!
43
4
 
5
 
! Отговори
лукавият сатана преди 3 години
До до ВГЗПак ще се оправят хитрите гърци, ами ние?
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом пискат, значи са дабре.Като цуцкаха по няколко пъти пенсия от няколко регистрации в различни градове не пискаха.Сега дебел и квадратен за тях докато върнат парите.
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малаките не ги мисля, га ядоха кИфтетата гък не се чуваше. Идваха с пенсийките си да се правят на баровци и да си купували жени.Сега ще ми купят дядовия. Да си хапват хотелчетата и туризма и да не чувам шум.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат си спестявания, които едва ли са малки,така, че няма как да фалират за няколко месеца. Освен това вероятно получават помощ от държавата. Много шум за нищо. Милиони фирми са фалирали досега по целия свят.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасителният вариант е да се бланшираталчността и навирените мосове, а менюто да поевтинеенаполовина. Каквото било, било. ₽
38
9
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Ако направите влизането в Гърция още по-трудно ви гарантирам фалит на цяла Северна Гърция. Туризма там и без това се издържа изцяло от българи, румънци и сърби. С тези безумни тестове, карантини и тем подобни простотии забравете за туристически сезон и тази година. Хората ще се преориентират към Турция и родното крайбрежие. Че кой е луд да даде сто лева за ПСР тест или да се ваксинира с фаршив препарат.