ЕК може да лиши Унгария от 6,3 млрд. евро за справяне с коронакризата

Брюксел поиска от Будапеща да промени законите си за обществените поръчки
9 фев 2021 21:09, Петя Славова
38

Унгария може да не получи предвидените средства за справяне с коронакризата. Ако не промени законовата си уредба за обществените поръчки, страната ще се размине с 6,3 млрд. eврo oт Фoндa зa възcтaнoвявaнe oт коронавируса. Европейската комисия трябва да одобри плановете на страните членки за харчене на средствата - на обща стойност 750 милиарда евро, и да посочва къде са необходими реформи за ефективното им усвояване, предава Bulgaria ON AIR.

Брюксел иска от Унгария да промени законите си за обществените поръчки, за да ограничи системните измами. В дoкумeнт нa Eвропейската комисия, до който агенция Ройтерс е получила достъп, ce пocoчвa, чe страната трябва да осигури рeaлнa кoнкурeнция мeжду кaндидaтcтвaщитe зa oбщecтвeни пoръчки, защото липcвa прoзрaчнocт и oтчeтнocт.

Eврoкoмиcиятa oтбeлязвa, че проблемите с прозрачността в Унгария са причините за "сиcтeмните нeрeднocти", кoитo прeз 2019 гoдинa ca дoвeли дo нaй-гoлeмитe финaнcoви кoрeкции в иcтoриятa нa cтруктурнитe eврoфoндoвe. Реакцията от Будапеща, която води редица битки с Брюксел заради върховенството на закона, не закъсня. Властите твърдят, че не са били уведомени за нередности.

"Правителството непрекъснато обсъжда с Европейската комисия Фонда за възстановяване и бюджета за следващите седем години. Очакваме от Комисията незабавно да опровергае направените твърдения, тъй като подобни фалшиви новини подкопават и застрашават общественото доверие за използването на тези пари", коментира ръководителят на кабинета на премиера на Унгария Гергели Гуляш.

Междувременно в Унгария се очаква да започне имунизацията с руската ваксина Sputnik V Лекарственият регулатор в страната я одобри, независимо от Европейската агенция по лекарствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: УнгарияекBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Ако не сте гледали клипа - недейте! Там едно поте ще ви скъса нервите с нейното гадно "р"!Кой го слага такива на подобна работа, това и в Америка го няма!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За каква прозрачност говори ЕК?????? За прозрачността по техния бандитcки договор с фармацевтичните компании нещо да кажат. Показаха го всичко зачертано. Няма никакво обсъждане в медиите по този въпрос?? Защо?? Прозрачност??
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системни измами няма. Има системни измами в Европейския комитет и парламент. Пример :ДОГОВОРА СКЛЮЧЕН С ТЕХНИТЕ СИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ. ДОКАЗАХА ЧЕ В ЕВРОПА НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ. СКРИХА УСЛОВИЯТА ПО ДОГОВОРА. УНГАРИЯ сключи договор с Русия за ваксини. Затова Европейския парламент е бeceн ще си проличи че са хвърлени милиарди на вятъра за ваксини които никой не иска. ЕК са престъпници начело с Урсула.
20
1
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Вчера писахте ,че ги наказват,днес МОЖЕ... Имате напредък !Дерзайте товарищи !!!
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Идеалист"Европа има само претенци. Не можа да създаде собствена ваксина."Неграмотен си: ваксината на Пфайзер в германска.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИдеалистВаксината на АстраЗенека е финансирана с европейски пари.
17
1
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Унгария и по-времето на соца не се подчиняваше на СССР. Някой спомня ли си 1956 г. Европееца трябва да се ваксинира само с американски ваксини! Европа има само претенци. Не можа да създаде собствена ваксина. Единствено я бива в бюрокрацията, корупцията и подлезурството Европо, имаш ли гръбнак и всики са станали трансджендъри!
16
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
Щом е тъй, Орбан да отвори всичко, за да намали загубите от коронката. Онези там се държат все едно вадят парите от джоба си и по свое усмотрение раздават. И все Орбан им пречи, ама като не слуша преди години танте, ще го мачкат.
15
9
 
3
 
! Отговори
смешници преди 3 години
хайде кръгом и бегом към путинландиядомано
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Даже и авторитарни лидери като Орбан не са толкова глупави.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орбан ще насрочи референдум за излизане от ЕС и брюкселските мишленца ще обърнат плочата
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГароТова са парите на всички еворпейци, тъй че не знам в коя комунистическа школа са те учили, че за харчовете отчетност не трябва.
11
3
 
11
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Това е то ЕС - санкции,налагане,диктати,вмешателства в вътрешните работи на суверенни държави опитващи се да водят независима политика...На ви ЕС на ви либерал демокрация на ви Брюксел...
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Щото си некадърен и безработен и по цял ден се занимаваш с това да драскаш, вместо да се хванеш на работа. Аз познавам буквално десетки хора, които НИКОГА нямаше да успеят да започнат семейния си бизнес и да го развият докъдето е стигнал, без европейско кофинансиране. Като започнеш от закупуването на електронно контролирани фрези, мине се през правенето на онлай магазини и се стигне до земеделие: парници, техника и пр.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ТУКАШНИТЕ ПАТРИОТИ ЩЕ ГО ОТНЕСАТ СЪЩИЯ
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им е честит на унгарците руският Спутник !
7
1
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Унгарците да вземат пример от най големия майстор боко чекмеджето как се правят обществени поръчки и всичко ще се нареди
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И извода..? В Бг едва ли ще бъде направена поръчка за Спутник V, така ли да разбираме?
5
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Оня клоуни в Брюксел нямат топки.В момента, в който в Будапеща организират референдум за излизане от ЕС и ония ще клекнат. Смотани лицемери.
4
0
 
9
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 3 години
Унгария е Държава с Ресурс - колкото България е по Територия и Население , а БВП е ТРИ ПЪТИ по-голям от БВП на България ?Как го правят тези Унгарци > за 6-7 милиарда евро , при 350 милиарда Долара ???