ЕМА иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на COVID-19

До момента в ЕС има три одобрени ваксини
11 фев 2021 08:10, Ния Христова
7
ЕМА иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на COVID-19
Снимка: БГНЕС
От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че настояват всички фармацевтични компании, които разработват ваксини срещу COVID-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите варианти на заразата, предаде БТА.
 
"Има страхове, че някои от тези мутации могат да въздействат в различна степен на капацитета на ваксините да защитават срещу инфекцията, т.е. на имунитета, който създават", посочват от агенцията. 
 
Те обаче и изтъкват, че "намаляване на защитата срещу леките форми на болестта не означава задължително намаляване на защитата срещу тежките форми".
Още по темата
 
До момента от ЕМА са одобрили три ваксини за Европейския съюз. Това са германско-американската на "Пфайзер" и "Байонтех", американската "Модерна" и шведско-британската "АстраЗенека", разработена в партньорство с Оксфордския университет.
 
В края на януари производителите на първите два препарата обявиха, че те са ефикасни срещу британския и южноафриканския щам, смятани за по-заразни, припомня Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Ей сега ще им кажат кои са ефикасните. Ха-ха ха. Нали сте ги платили вече? Какво ви дреме? Боцкайте там и не питайте. Да не ви изстине мястото. По-добре мислете за начини как да принудите хората да си ги забият доброволно.
3
1
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
За по-голяма сигурност за негативни ефекти след време,сложете си от всяка по една!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никоя "наксина" не е "ефикасна" срещу никоя версия на вируса - можеш да се заразиш с него, и можеш да го разпространяваш, след като си "ваксиниран". Това не е ваксина. Така не действа ваксината. Това е медикаментна терапия. С недоказани ефекти, при това.
1
3
 
6
 
! Отговори
Ковид психар преди 3 години
Много ми липсва сводката за броя на умрелите от коварният вироз, възрастта им и наличието, или липса на заболявания.