"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът

Студ скова страната и създаде проблеми с електроснабдяването
13 фев 2021 10:00, Петя Славова
213
"Не пускайте прахосмукачките" - в Швеция токът е кът
Снимка: БГНЕС

"Молим ви, не пускайте прахосмукачките!": такива призиви се отправят в момента в Швеция. Заради ледената зима в скандинавската страна се стигна до сериозни проблеми с електроснабдяването. Токът е кът и става все по-скъп.

Зима в Швеция

В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести електроенергия: "Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали наистина трябва да чистите точно сега, когато в Швеция е най-студено и когато електроенергията е не само най-скъпа, но и най-неекологична", предава "Дойче Веле".

Звучи като остарял призив за пестене, но е съвсем актуално. Тъй като тази зима е особено студена и много от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва недостиг на електроенергия. Търсенето е огромно, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи в сравнение с миналия януари.

Това се отразява негативно и на икономиката. Хенрик Сьолунд, директор на хартиената фабрика „Holmens Pappersbruk", описва какви са последствията за неговата фирма: „Всеки ден следим цените на тока и работим фактически с ръка на спирачката". Ако токът стане твърде скъп, Сьолунд намалява производството.

Защо токът не достига

Много други енергоемки предприятия са в същото положение. А държавата наистина призовава частните домакинства по възможност да не използват уреди като прахосмукачките, които "гълтат" много ток. Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си: „Срамно е, че на развита страна като Швеция ѝ се налага да внася мръсен ток, а промишлените предприятия са принудени да спират работа".

Според информации в медиите, Швеция е купила допълнителни количества ток от полски и германски електроцентрали, включително от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в експлоатация собствена електроцентрала с течно гориво, предназначена за случаи като сегашния. В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната. Правителството планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 години.

Проблемът е все пак само сезонен, посочва зеленият депутат Лоренц Товат, който формулира амбициите на Швеция в енергийната политика така: „Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. Днес изнасяме повече ток откогато и да било преди, като в същото време внасяме по-малко и използваме значително по-малко изкопаеми горива".

В Швеция ядрената енергия не е табу

Макар напоследък в Швеция да се залага много на слънчевата и на вятърната енергия, в страната все още има шест ядрени блока, които осигуряват около 30 процента от необходимата електроенергия. До 2040 година шведите възнамеряват да прекратят изцяло използването на изкопаеми горива, но това не означава непременно край на атомната енергия.

Някои опозиционни партии са на мнението, че ядрената енергия и в бъдеще трябва да остане част от „чистия" енергиен микс в страната. И дори смятат, че трябва да се изградят нови, макар и по-малки ядрени централи. Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и абсолютно необходими за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40 процента от шведите одобряват изграждането на нови атомни централи. А над 30 на сто искат поне да бъдат запазени сегашните шест - за да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без угризения на съвестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Швециятокзима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДекстърМечтите на русофилите винаги са ме удивявали.
153
2
 
14
 
! Отговори
Kuro Tores преди 3 години
Електричките като станат по-масови ще е същото положение .
152
3
 
23
 
! Отговори
Декстър преди 3 години
Е ся беше момента...да лъснат кюлотите на Запада...Спира газа, и дойчланд мойчланд ша се вкоченясат...а за тия мюсли шведите не ми се мисли. *** Гретиту ги разбира нещата бееее ,ни газ ни ток за таа амеба... само един Обонго за нея и Макумба Нгуту , за майкя и... ше има да подхвърчат...
151
2
 
31
 
! Отговори
лол преди 3 години
смех, заради зелените психопати, високоразвита държава да няма ток в 21 век и да внася от русия която "е на колене" Искайте и от лукашенко и той ще ви даде като на украйна
150
11
 
6
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
За Китай,че си пускали изкуствено слънце,санким са номер едно??!!Моли се да не гръмне това слънце,щото те и прилепи за закуска си пускаха най развитите в света,та така ги пускаха,че опущиха Ковида и ни отнесе като плувка на бързей!!България има стабилен електрически сектор, нещата ако сме нормални,за нас са на шест!!И стига сте ривали,че сме най бедни,най прости,най корумпирани!!Няма такива работи!Това са руски пучи масали,да ни мачкат самочувствието,видите ли без нас сте за мустакът!!
149
3
 
12
 
! Отговори
до 161 преди 3 години
Хей,био единица...ако не се чувстваш българин...не изпозлвай кирлицата.Ние енглиш четем,може на него. Второ.. ние там вие там...а ти къде си на Марс... или си в известния шведски квартал с ***...дето и полицията не ходи. Ако пък си се измел преди години и сега клечиш нейде там...то вслушай се в съвета и не си зареждай супер дупер Тслътъ..криза е ,тока скъп.Ние тук ток си имаме..и нищо че скъп но и го има и ни е топло...А ти си седи там и чисти през седмица кога в и го пуснат тока!
148
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дефицитът е присъща черта на капитализма, прикриван с повишение на цените и така намаляват потреблението.
147
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студена зима в Швеция? Ами къде е Грета да се разврещи, че й отнемали детството и температурата се покачвала? Искат зелена енергия, в същото време не могат да я доставят. И какво, внасят незелена енергия, така спасяват планетата? Нещастна история.
146
5
 
9
 
! Отговори
до Basi преди 3 години
Свиквайте другарю, т.н. западни държави са по-напред от нас в демократичното си развитие така че каквото виждаш сега там ще го гледаш в държавата си след има няма 20-ина години.
145
16
 
9
 
! Отговори
do 160 преди 3 години
погледни си ми .зери.ята в бг пък тогава дрънкай-скоро само цветнокожи и пенсионери ще останте !
144
3
 
33
 
! Отговори
158ми преди 3 години
Направо им го заби !На всички еко, меко, дженди, веган и т.н.Те не могат една домашна прахосмукачка да захранват с ток а какво става всички пред блока да си наредят Теслите на свръхбързи зарядни станции през зимата (ама три месеца на минус 20) и тока да идва само от слънчеви и вятърни централи !Да не говорим какво ще правим със милионите приключили батерий ?А те са много отровни и за момента не се преработват евтино.
143
2
 
34
 
! Отговори
Пътник преди 3 години
Преди ковида по това време на годината 2/3 от шведите бяха по тропическите курорти за 3-4 месеца и токът им стигаше.
142
1
 
56
 
! Отговори
EV преди 3 години
А сега си представете и 90% от колите на ток!!!
141
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГОСТ Аколко са 800 mwh турбини, с константно производство от около 300 mwh?500 милиона евро. Колко е посръжката на година на тази ибсталацуя? 30 млн евро.
140
2
 
32
 
! Отговори
Грета Туборг преди 3 години
А защо въобще трябва да има електричество? Защо не махнем тези жициии?Защо се къпем, храним,.......ем???Докога ще ме дразните с всичко това????
139
2
 
12
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ко жа стане ,ако у градо изпляска еликтриката,и няаа 3-4дана ток? Жална ви майка на вас гражданятаа.
138
3
 
37
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Зелени талибани и либерали с измислената ви вятърна и соларна енергия, как ще коментирате сега, лош ли е АЕЦ-а сега ;) ??
137
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам че ще се скапат по-бързо от нас. Ние сме свикнали да мизерстваме и комунисти да ни тормозят.
136
2
 
40
 
! Отговори
Basi преди 3 години
Ето ви евроджендъри и вецове, зелена и безопасна енергия и еднополови бракове и печатане на измислени пари!
135
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загрижили се за цената на тока в Швеция :) Циркаджии, знаете ли колко го бърка средностатистическия швед с 4 хил евро нетна заплата, това че вместо 120 ще плати 150 евро за ток ?