ЕК с предложение за равно заплащане за мъже и жени

Равният труд заслужава и равни заплати
75
ЕК с предложение за равно заплащане за мъже и жени
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да се гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават равно заплащане за равен труд.

В предложението, което е политически приоритет на председателя Фон дер Лайен, се определят мерки за прозрачност в заплащането като например информиране на търсещите работа лица относно заплащанато и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд, както и задължения за големите дружества да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете. С предложението също така се укрепват инструментите позволяващи на работниците да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правосъдие.

Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица относно заплащането, което са получавали на предишната им работа, и трябва да предоставят свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на работника. Освен това работниците ще имат право на компенсация за дискриминация при заплащането.

Благодарение на нови мерки, отчитащи въздействието на пандемията от COVID-19 както върху работодателите, така и върху жените, които са засегнати особено тежко, ще се повиши осведомеността относно условията на заплащане в рамките на дружеството и ще се предоставят повече инструменти на работодателите и на работниците за справяне с дискриминацията при заплащането на работното място. По този начин ще бъдат взети предвид набор от съществени фактори, допринасящи за съществуващата разлика в заплащането. Това е от особено значение по време на пандемията от COVID-19, която води до увеличаване на неравенството между половете и до по-голям риск от бедност при жените.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че равният труд заслужава равно заплащане.

"За постигането на равно заплащане на мъжете и жените имаме нужда от прозрачност. Жените трябва да знаят дали работодателите им ги третират справедливо. Когато това не е така, те трябва да разполагат с правомощия да се борят и да получат това, което заслужават", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: мъжежениекзаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
зер преди 3 години
Урсулата сама го казва - "равен труд". Обаче по медиите се набляга на "равно заплащане"
32
2
 
2
 
! Отговори
до к0фе преди 3 години
Брат, мигрант съм от Боко Харам, моята е 4-на, щото като тебе съм черен, джендр и мюсли, ама имам и помощ за бежанец! като чух заплатата на белиям ми съсед се изслем - правя за месец, това дето той прави за година, а единствената ми задача е да правя много църни деца на русокоси и синеоки Европейки, ама официално се водя джендр, че е добре платено!
31
0
 
9
 
! Отговори
к0фе баб0не преди 3 години
аз съм Църен, Мюсюлманин и Хо мо, съответно заплатата ми в ЕС е тройна и дори на работа не се налага да ходя, защото това е р0бство! Белите р0бе изработват всичко, което ми е необходимо!!
30
1
 
10
 
! Отговори
Спец преди 3 години
Заплащане базирано на свършена работа а не на пол ?????И това е нещо ново за ЕС?!?! БОЖЕ че това е било факт у нас и по времето на прабаба ми ! Да за мюсюлманския свят, за 3-тия свят или за ЮК, например това е нещо ново ...Но за ЕС ..???! Че ние сме далеч пред тях !
29
0
 
8
 
! Отговори
л0ш пр0р0к преди 3 години
помните ли Холивудският филм "Ще се лее кръв" - ЕС нищо добро не го чака!!
28
0
 
8
 
! Отговори
нямо проблем преди 3 години
кога ми изразнявате заплащането с това на Меркел - нямам търпение!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урсула, като работи по-малко от Борисов защо взима повече?
26
1
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Това и при Комунизъм го нямаше - всеки получаваше заплана спрямо позицията си, а не на база пол и цвят на кожата!
25
1
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До ТоваЩе доведе до пълен бардак в БГ-то. На запад има поне някаква законова регламентация за определна длъжност. В БГ няма и познай за как ще се използва подобен закон. Чорбаджи ше ви гази как и турчин не вие е газил.
24
0
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ами супер.И аз искам немска заплата. Не работя по-малко от немец. За равен труд - равни заплати.
23
0
 
22
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Търся жена-кофражистка за да и платя колкото на мъжете кофражисти, които съм наел!
22
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
В България и сега заплащането е еднакво.
21
0
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Тия хептем изперкаха. Сега ще намалят заплатите на мъжете до тези на жените и готово.Същата простотия в ЕС направиха преди време със застрховките и се отаковаха.Застрахователите веднага увеличиха застраховките на мъжете до нивото на застраховките на жените и "спазиха" закона.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега е демокрация и пазарна икономика и на всеки заплатата му е с размер, какъвто е успял да договори с мутрата-бизнесмен. Самп по времето на социализма имаше разлика в заплатите според труда, който полага всеки, сега няма такова нещо."По-скоро сме във фашистки социализъм!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е демокрация и пазарна икономика и на всеки заплатата му е с размер, какъвто е успял да договори с мутрата-бизнесмен. Самп по времето на социализма имаше разлика в заплатите според труда, който полага всеки, сега няма такова нещо.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То друго трябва - да се забрани със закон да те задължават да не си казваш размера на заплата и второ, работодателите да са длъжни да публикуват размера на всички заплати. Сега в България има друга дискриминация - новоназначените са с по-високи заплати от знаещите и можещите работници.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизма си отива! Спете скокойно, деца! Аааама май не. Мога винаги да ви намеря нека да са мъже служители с еднакви показатели на хартия където единия служител да е безполезна скатавка, а другият служител да носи компанията на гърба си. Даже още по-готино е когато мъжът скатавка е с повече стаж и по-висок образователен ценз от мъжа шампион. По новите директиви на ЕСсср явно ще трябва да се плаща на скатавката еднакво или повече. Добре дошли в миналото.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се определя от пазара. Ние в ессср ли попаднахме?
15
4
 
11
 
! Отговори
Патка преди 3 години
Аз нешо не разбирам, как ще се изравни нешо което го няма??? Например жени тираджии, миньори, водолази, военни, полицаи, дървосекачи, строители, и т.н.какви глупости говори тая?? Ама нека изравним първо труда а? В горните професии жени мъже фифти фифти пък после ще гледаме заплати
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Ем нищо. Кво да правиш? Или ти е лошо, като не си отгоре?