Велкобритания иска да е иновационна "суперсила" до 2030 г.

BBC: Науката и технологиите ще са арена на конкуренция
17 мар 2021 21:21, Анисия Иванова
43
Велкобритания иска да е иновационна "суперсила" до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

Три месеца след края на преходния период след Brexit правителството на Борис Джонсън най-накрая добавя повече яснота към своята визия за "Глобална Великобритания".

Националната сила ще се определя не от броя на танковете и корабите, които една държава притежава, а от нейната наука, технологии и качеството на нейните алгоритми, отбелязва BBC. Това гласи посланието на доклада озаглавен "Интегрирания преглед на Обединеното кралство", в който се казва, че целта на правителството е страната да се превърне в иновационна "суперсила" до 2030 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Това ще бъде от съществено значение за постигането на икономически и политически предимства и предимства за сигурността през следващото десетилетие“, се казва още в него.

Глобалната технологична надпревара се нажежава. Китай този месец обяви последния си петгодишен план, включително значително увеличение на разходите за научни изследвания и развитие. Той подчертава няколко области, включително изкуствен интелект (ИИ), квантова информация, неврология, полупроводници, биотехнология и космическа наука.

Междувременно администрацията на Байдън се фокусира върху поддържането на предимството на Америка.

Доклад този месец, воден от бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, се фокусира върху рисковете за сигурността от изоставането на Китай в ИИ.

Войните на бъдещето може да включват алгоритми на изкуствен интелект, които воюват помежду си.

Първата страна, овладяла тази и други технологии, може да има не само значително военно предимство на бойното поле, но и да защити хората си и да стимулира икономическия растеж.

Ето защо в докладът на Обединеното кралство се казва, че неговата „първа цел“ е увеличаването на научно-технологичната мощ "в преследване на стратегическо предимство". "Трябва да генерираме сила чрез технологични иновации", казва пред BBC Алекс Йънгър, бивш шеф на Британското външно разузнаване МИ-6.

Най-малко 6,6 млрд. британски лири финансиране за отбрана през следващите четири години ще отидат за научноизследователска и развойна дейност. Част от тях ще подкрепят индустриите в определени региони на Обединеното кралство - знак за сливането на приоритетите за сигурност и икономика.

Освен това ще бъде стартирана национална космическа стратегия, както и нова киберстратегия. Инвестициите във Великобритания ще бъдат намалени от Китай и САЩ. Но амбицията е, че по-активната индустриална политика може да създаде „процъфтяващи екосистеми“ в ключови области.

Великобритания е дом на авангардни изследвания, но критиците казват също, че тя подчертава някои от историческите проблеми при комерсиализирането на местните иновации.

Базираната в Лондон компания за ИИ DeepMind е от световна класа, но през 2014 г. се продаде на Google за 400 млн. долара, като според някои служители, смяната на собствеността представлява стратегическа загуба.

Неуспехът да се прилагат британски изследвания и да се развият технологични гиганти на базата на тях, не е нов проблем. Великобритания построи първия полупрограмируем компютър през Втората световна война за разбиване на кодове в Bletchley Park.

Но това беше направено тайно. За разлика от Обединеното кралство, правителството на САЩ активно работи съвместно с частния сектор. Огромните инвестиции от Пентагона и шпионските агенции, както и по-големият вътрешен пазар създадоха Силициевата долина.

Една от критиките към доклада е, че той от една страна подчертава необходимостта страната да бъде отворена към Пекин за търговия и инвестиции, а от друга – да участва в системна конкуренция.

Обединеното кралство ще трябва да работи усилено със съюзници, за да навакса и да убеди другите страни да споделят неговата визия. А това е само една от областите, в които превръщането в научна и технологична суперсила може да бъде трудно обещание за постигане, отбелязва още BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
През 2030 г. Великобритания щяла да открие топлата вода...
34
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 3 години
Империите като Великобритания се разпадат, рано или късно....................но България е вечна!!!
33
1
 
3
 
! Отговори
Време е! преди 3 години
Великобритания да се применова на Мижибритания!Няма го вече предишното величие!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една ваксина не могат да направят. Шотландия ще им вземе петрола. Върнете ни парите за дефектната стока Астра Зенека.
31
0
 
2
 
! Отговори
Така преди 3 години
*** поправете си заглавието,бе хора!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страната, която мечтае да е в иновационна "суперсила", през цялата минала година се мъчеше като грешен дявол да сътвори оксфордската си ваксина. Като видя безплодните й опити, през декември 2020 г. Русия благоволи да разреши на Наглобритания да използва част от "Sputnik V", а през март 2021 г. доста страни бракуваха наглосакския продукт. Бъдещата иновационна "суперсила" засега е майстор на скандали тип Литвиненко, Березовски, Скрипал.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 31- това не е предпоставка да живеете като въшки на главите на хората защото българите си избират мутри да ги управляват и си подариха държавата на некадърни мазни нагли смърдящи мутри
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 27- определено некадърните връзкари от републиката на чалгясалите мутри знаят какво ще стане сигурно те са го проектирали със смърдящата си мания за величие хаха
27
4
 
6
 
! Отговори
Косача преди 3 години
До 26Защото българите (в по- голямата си част) не искаме да сме в ЕС-Вавилон. Ясно ли ти е сега?Нещата имат и ритуална страна, а точно там е важно хората да са съгласни. Нещата които се правят без съгласието на хората са малотрайни.
26
1
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
До, номер- 23,...След- винце,...За- чао,...Чърчил- разчертал, салфетка,.И, написал- 25% наши- земи, и- хора,...И, за- теб, останалото ......
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви технологии, като трябва да продавате на платежоспособен пазар. Повечето неща ви се произвеждат в Азия и ги препродавате. Кой ще ги купува от вас, а не директно от тях без надценка?
24
3
 
6
 
! Отговори
we преди 3 години
Добре, че се измъкнаха от блатото на застоя - ЕС
23
1
 
3
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 17След пандемията няма да има такива като теб. Изобщо не подозирате какво се случва и какво има да се случва.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
виж какво правят българите- присвояват парите които англия внесе в европейския бюджет крадат и смърдят и говорят колко били велики и какви вргове били, ами велики българи що не внасяте в тоя европейски бюджет а само живеете като въшки на главите на хората?
21
1
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
До, номер- 19,...Франките, атакуват- Русия, 1712година,...Зада- се- роди, дойчецайтонг,....И, да- пише- за- евреите, Маркс- и- Енгелс,...Посещавали, дорй- колежки- на- Ванга,....Зада- го- има, Ленин .....
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извратеняци некрофили с 200 годишен извеpг за кралица!Как да не станат номер 1 !Само инглиш хомосекшуъл форевър!
19
4
 
13
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Четете историята................за срещите на тримата големи политици................Чърчил, Рузвелт и Сталин..............ако зависеше от Рузвелт и Англия........сега България нямаше да я има на картата на света.............и американския президент(Рузвелт) и Сталин(Русия) са били справедливи спрямо България...............но Чърчил е бил най-големия българомразец , който някога се е раждал на света!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
До, номер- 18,...Рим, след- Анибал,..И, след- Австреций,...Е- разделен, на- две- махали,...Слатина,..И, Враждебна,....
17
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Велкобритания-цял живот сте учили дистанционно!Или хич не сте....
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и сега кое му е хубавото българия под мутренско робство на нагли некадърници връзкари