Борисов: Повратният момент в битката с COVID-19 са ваксините

Премиерът проведе телефонен разговор с шефа на "Бионтех", покани го у нас
Обновена: 22 мар 2021 18:46 | 22 мар 2021 18:13, Анисия Иванова
125
Борисов: Повратният момент в битката с COVID-19 са ваксините
Снимка: БГНЕС

"Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с проф. Угур Шахин, създателят на германската фирма "Бионтех", която заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. „Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени“, посочи в хода на телефонния разговор премиерът Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от „Бионтех“ ваксина, базирана на информационната РНК. Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

В хода на разговора премиерът Борисов отбеляза пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини. Министър-председателят отправи покана към германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД. Дружеството, което има над 130-годишна история и чийто принципал е Министерството на здравеопазването, разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти. Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на БулБио в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят.

„Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате“, обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин. Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
А ве май ще ви гърмим на там ми намирисва
109
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Днес Унгария е одобрила втора китайска ваксина. А Боко чака ЕК да му разреши. Ще го съди историята за геноцид над българския народ.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин,к.111Професорите-лекари "забравят" няколко неща: Немската преса публикува обяснение на немските медици, което беше публикувано в нашите медии: проява на голяма активност у някои хора спрямо ваксината на АЗ, водеща до смърт след имунизация. Според руски учени: недълбоко пречистване на някои партиди, като остатъкът от утайката води до коагулати, запушващи кръвоносните съдове. В САЩ чакат серум Джонсън&Джонсън за масова имунизация. В БГ серумът Пфайзер&Бионтек определено не достига.
107
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бочко, нека първо господарите се ваксинират. Такива като теб ни превърнаха в поробена държава. Ваксини за нас ще има накрая.
106
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ваксините осигуряват минимално предимство. Лекарство, което да лекува трябва...
105
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Бойко защо не се е ваксинирал на камера, щом е толко убаво! Нека да даде пример!
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука във Испания е същото положение но април казаха че ще дойдат 400 мил.
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отчаян опит на алчната буца лой да излъже хората и да се задържи във властта!За буцата лой вече е въпрос на физическо оцеляване.Падне ли от власт, охраната му ще бъде свалена, а тогава ще бъде пребит от хората със сопи.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода от хунта... това не го е имало никога.
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй нещо на снимката що гледа тъй уплашено?
100
1
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Сега вече всички знаем че България е най-зле снабдена с ваксини против вируса. "И от никъде взорът надежда не вижда ..."! И Бойко прави жалки и безполезни опити да покаже на нацията че той въпреки всичко е спасителя.
99
3
 
9
 
! Отговори
Ханко от Осеня село преди 3 години
робството се завръща,у съвременен вид
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
св.кон спира,цион
97
1
 
6
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Утре ще прочетем , че Бойко при посещението на Н-грандиозен обект в град У, е разказал че е разговарял по телефона (убил е ценното му време с неадекватните си брътвежи) със създателя на ваксината БионТех. Уговорил допълнителни доставки от ваксината и информирал за създадените отлични условия в Разград ( бившия завод за пеницилин) за производство на тази ваксина. Проф Шахин е благодарил за поканата да посети България и е обещал да предаде всички технологии и патенти в ръцете на Бойко. А Анисия?
96
3
 
8
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
Камуфлаж! Излишно, тънко замислено но предварително обречено на неуспех действие, предизвикващо по-скоро само пушилка и пясък в очите на трети (избирателите). И срам! Срам, болка и гняв! И Все повече се убеждавам в неблагодарната роля, която играе тази медия в българското пространство. А авторката на материала, Анистя Иванова е една от усърдните ***. Може ли някой да обясни какво е постигнал Бойко с този брътвеж и дали някой, вярва че професора ще дойде до София заради черните му очи!
95
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен"99",който каже:-"Тъжна картина сте комунистите от опозицията"..Добро уточнение!..Защото ако не беше УТОЧНИЛ "от опозицията",всички щяха да се сетят за КОМУНИСТИТЕ от "Управляващата Хунта"!..
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е човек да знае някой чужд език, за да прочете инфо от източника.Та, фактите са(според производителите) :Така наречените ваксини НЕ предпазва "ваксинираният" от заразяване."Ваксините" НЕ спират разпространението, "ваксинираният" може да заразява другите.Според американската CDС(данни за Астра Зенека) :В 79% от случаите предпазва от симптомно протичане на заболяването.В 90% от случаите предотвратява нуждата от хоспитализация.В 100% от случаите предпазва от смърт.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо за избраниците имаа Пф айзер, а за продстосмъртните има само АстраЗенека?
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфайзер е най-добрата ваксина в света.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
98 Доставянето на ваксини е доста трудна задача за много по-мощтни лидери в света, скъпи дърдорко. Дори Китай, Русия и Индия, които държави, произвеждат ваксини, имат забавяне във ваксинирането. Тъжна картинка сте комунистите от опозицията, които критикуват всичко в управляващите, дори и успешните им решения.