Борисов: Повратният момент в битката с COVID-19 са ваксините

Премиерът проведе телефонен разговор с шефа на "Бионтех", покани го у нас
Обновена: 22 мар 2021 18:46 | 22 мар 2021 18:13, Анисия Иванова
125
Борисов: Повратният момент в битката с COVID-19 са ваксините
Снимка: БГНЕС

"Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с проф. Угур Шахин, създателят на германската фирма "Бионтех", която заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. „Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени“, посочи в хода на телефонния разговор премиерът Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от „Бионтех“ ваксина, базирана на информационната РНК. Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

В хода на разговора премиерът Борисов отбеляза пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини. Министър-председателят отправи покана към германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД. Дружеството, което има над 130-годишна история и чийто принципал е Министерството на здравеопазването, разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти. Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на БулБио в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят.

„Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате“, обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин. Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
13
 
! Отговори
д-р Мангъров преди 3 години
От статията разбирам, че Борисов разбира от КОВИД-19.Предлагам като част от предизборната програма да стане доброволец-санитар в КОВИД отделение за две седмици х 8 часа всеки ден
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върнете всички закупени ваксини на Астра Зенека и ваксинацията ще набере скорост.
48
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Професор Шахин добре се е позабавлявал днес, докато си е пил кафето и е слушал в превод нашия фалипръц, защото Винету говори само роден език, та лично той не е провел никакъв разговор."...и то на на диалект, шопски диалект, което признак на иключително ниска култура.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде са конфискуваните биткойни за милиарди - ???? аа ?
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е такъв разбирач да стане медик в ковид отделение.
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Искам да чуя Тиквата как говори на английски."Не искаш!
44
2
 
19
 
! Отговори
Ева Паунова Майдел преди 3 години
Скъпи Бойко, аз още те обичам, не ни изоставяй. Мама е много разстроена, а в такова състояние чисти и подрежда, ще подреди и твоето шкафче.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са Ви ваксините, Борисов? Сигурно са невидими.
42
0
 
9
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Да де, ваксинитеА къде са ваксините, а, къдеИ защо във ваксинационни те центрове стана като е библиотека- само персонала и никой друг?Що бегатм***йму.ните и нещат триците?
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече и мутрите разбират от медицинаа.
40
0
 
13
 
! Отговори
От 6: преди 3 години
Виждам, че има цели 23-*** против, така че:НЕ ИСКАМ да чуя Тиквата как говори на Английски защото знам, че е функционално неграмотен.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварянето не е пожелание. Нали? Ваксините са пожелание. Но постоянно ни се обяснява това да си слагаме. Ваксините са личен избор. Който иска да си слага си отива и му слагат.Хайде, гледайте да не ги направите задължителни.
38
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 3 години
Противниците на експерименталните ваксини са най-интелигентните! Никой разумен човек няма да се превърне в опитна мишка и да рискува здравето и живота си! Дори не можете да осъдите фармацевтичните компании за обезщетение при евентуални увреждания, защото те не носят никаква отговорност. Нито пък тези д....., които всеки ден ви агитират. А и Б.Б. не се е ваксинирал, нали? Така че - ай сиктир бе, както казваме в БГ!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професор Шахин добре се е позабавлявал днес, докато си е пил кафето и е слушал в превод нашия фалипръц, защото Винету говори само роден език, та лично той не е провел никакъв разговор.
36
3
 
12
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
След като се разбра, че "Чудото" на снимката е поръчало от най-ефтините и най-лесни за съхранение ваксини, защото не Му се харчи за раята и за нови хладилници, които замразяват до под -70C, Нещото се опитва да се докопа до ваксини по втория начин.За съжаление колкото отвориха завод на VW, точно толкова ще произвеждат ваксини у нас.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На каков язик е говорил по талифоно тоа Полиглот с тоа немцой.
34
0
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Ето още един политически труп.. Някой помни ли ндсв? Същия $&#, само, че по-дебел и нагъл.. Оня поне се правеше на интелектуалец.
33
2
 
11
 
! Отговори
Какво е Сатанизъм преди 3 години
Еврокомисар Бретон е казал по добре да умират Европейци отколкото да купите Руската ваксина!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще пуснете новината за "завода за ваксини" на Суджука ? Какво говори той, а какво се оказа всъщност....
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повратния момент са ваксините ама и турчето и Бибиян отказват да се ваксинират.