Борисов: Повратният момент в битката с COVID-19 са ваксините

Премиерът проведе телефонен разговор с шефа на "Бионтех", покани го у нас
Обновена: 22 мар 2021 18:46 | 22 мар 2021 18:13, Анисия Иванова
125
Борисов: Повратният момент в битката с COVID-19 са ваксините
Снимка: БГНЕС

"Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с проф. Угур Шахин, създателят на германската фирма "Бионтех", която заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. „Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени“, посочи в хода на телефонния разговор премиерът Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от „Бионтех“ ваксина, базирана на информационната РНК. Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

В хода на разговора премиерът Борисов отбеляза пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини. Министър-председателят отправи покана към германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД. Дружеството, което има над 130-годишна история и чийто принципал е Министерството на здравеопазването, разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти. Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на БулБио в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят.

„Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате“, обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин. Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетицияОт пpocтотията няма, как да се спасиш за съжаление... Такъв си се родил...
29
1
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
МАТА ХАРИ ЖИВА ЛИ Е ???
28
11
 
6
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 3 години
А къде са ваксините , защо само 5 % 0т населението е ваксинирано ? Явно и от парите за ваксините зомбиш ненаситните чемеджета , мутра крадлива ....
27
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a в борбата с гроб - изборите!
26
13
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
хитър е Бойко. Мазни му се, за да станат "аверчета" и да му дават ваксини по-рано. Браво.
25
2
 
16
 
! Отговори
Тиква Генерал преди 3 години
Повратният момент в битката с COVID-19 са УМНИ лидери със българско самосъзнание.За жалост такива нямаме....
24
15
 
18
 
! Отговори
Петиция преди 3 години
Моля всички ваксинирани да спазват дистанция, за да не заразяват неваксинираните. Да се създадат жълти коридори, през които само ваксинирани да ходят в хранителните магазини.Също и да има автобуси за заразени с ваксина и за неваксинирани.Ние неваксинираните молим държавата да се погрижи за нашето здраве чрез изолиране на ваксинираните!
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов не е говорил, а преводачката и това е било един напълно излишен разговор.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
очаквам следващия разговор да е със Совата на Харис /ако Совата се е научила да говори де/
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това във "Винету" ли го прочете?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали му е казал Конграчулейшън?
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце, обади се на централна гара и се информирай за жп-разписанието до Банкя след 4 април - ще ти трябва
18
0
 
3
 
! Отговори
от СиднейАвстралия преди 3 години
По това време са кебапчета, но явно се е изтъркало
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде си толкова убеден? Или така каза майката на депутатката ти? Сигурно чекмеджето вече не стига, трябва ти гардероб. В затова, което си казал досега, няма и един процент истина. Но това заслужаваме. Ние не сме народ, ние сме овце.
16
0
 
3
 
! Отговори
А питам само: преди 3 години
Кои фармацавтеини компании на територията на България са български и къде отива продукцията им?или пак говорим ей-така?
15
24
 
13
 
! Отговори
Доктор Трайков преди 3 години
Само вчера през нашето ДКЦ бяха ваксинирани над 50 деца на възраст от 2 до 16 годишна възраст, без никакви странични ефекти, ваксината на Астра Зенека е сертифицирано БЕЗОПАСНА. Препоръчвам!
14
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата трябва да поведе хорото като истински премиер,да се ваксинира с астра зенека!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: Ок , няма лошо. Да ми осигури РНК ваксина както го направи за всякакви бюджетари които внасят една 0 (НУЛА) в НЗОК и ще гласувам за него. Има време до април месец. И не ме интересува изобщо какво искал да спести и за кого ! Аз внасям макс здравни искам РНК ваксина и би трябвало да съм с приоритет. За да бъдем точни след лекари и възрастни, но преди учители,полицаи,пожарникари,бюджетари....
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пинокио от Банкя!
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бройката на заразени и фатално покосени ще расте с любезното съдействие на алчните ресторантьорчета, предлагащи долнопробна храна с изтекъл срок на годност,приготвена некадърно, но за сметка на това на цени, надвишаващи западноевропейските аналози, укриващи данъци и налози, осигуряващи на минимална ставка служителите си - лакейска безполезна клика от келнери, бармани, наргилисти, хостеси/***/, сервитьорки/*урви/ крайно бездарни музиканти, да не забравяме и че там се разпрострянява дрога.