ЕК: София и Скопие да удвоят усилията за решение по откритите въпроси

Очакването е РСМ да започне преговорите за присъединяване през юли
25 мар 2021 15:58, Елка Василева
95
ЕК: София и Скопие да удвоят усилията за решение по откритите въпроси
Снимка: архив, БГНЕС

Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на взаимноприемливо решение по откритите въпроси. Това заяви пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси, добави той. Двустранните споразумения на Северна Македония (РСМ) с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички, посочи еврокомисарят. Той изрази надежда преговорите за присъединяване с РСМ да започнат до юли. По неговите думи реформите в РСМ трябва да продължат.

Добросъседските отношения са основна част от пътя към ЕС, посочи Вархей. Той допълни, че пред Скопие остава още много работа за противодействие на корупцията и организираната престъпност и за налагане на законността.

Още по темата

Евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС), докладчик по напредъка на РСМ, отбеляза постиженията по дългия и труден път на реформите и отстъпките по пътя към ЕС. Той посочи, че в доклада на ЕП за страната се съдържа призив партиите в РСМ да се въздържат от националистическа и провокативна реторика, както и настояване за допълнителни реформи - по-дълбоки и по-бързи.

Надяваме се РСМ и България да възстановят конструктивния диалог, за да постигнат устойчив напредък, заяви Кючюк. По неговите думи е необходимо да се постигнат отстъпки по план за мерки, които да бъдат оценявани постоянно съобразно двустранния договор и това да позволи начало на присъединителните преговори възможно най-скоро. Когато доверието е нарушено, трябва да бъде възстановено и най-добрият начин е да се върнем към устоите на договора, заяви той.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) отбеляза, че присъединяването към ЕС е най-бързият начин да се преодолеят последиците от комунизма. Все още в РСМ е дискриминиран всеки, който заяви публично своя български произход. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на натиск и обиди. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права като правото на свободно изразяване, поясни Ковачев.

Той заяви, че над 130 хиляди са българските граждани по произход в РСМ, като част от българската историческа общност, която до Титовия режим представлява мнозинство там. Тези хора живеят в страх и са притискани да не се пишат като българи в предстоящото преброяване. Последен пример е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че сподели своя български произход и последва вълна от заплахи, добави Ковачев.

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) посочи, че в РСМ се извършва драстично нарушаване на основното човешко право - на самоопределение. Той даде примери със заплахи и натиск срещу хора, които открито са заявили българската си етническа принадлежност. В РСМ се горят български знамена, това е Северна Корея. Българското правителство защитава историческата истина, обобщи той.

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) заяви, че РСМ не изпълнява договора с България и продължава антибългарската кампания. Остава неосъден геноцидът над българите при комунистическия режим, продължава политиката на смяна на идентичността на починали българи, кражбата на българското културно-историческо наследство. Това са престъпления, а не спор за историята. В Скопие не се говори "македонски език", а език на омразата срещу българите и България, допълни той. България желае да приемем РСМ в ЕС, но след като тази страна се ваксинира срещу комунистическия вирус от миналото, добави Йорданов.

Петър Витанов (СД/БСП) посочи, че изострянето на конфронтацията по въпроса за РСМ се ползва в България от крайно фашизирани националистически партии в предизборната кампания. По неговите думи в РСМ това дава повод за допълнителен натиск над хората с българско самосъзнание. Ние сме за напредъка на РСМ, но той минава през добросъседски отношения, добави Витанов.

Представителите на парламентарните групи на Социалистите и демократите (СД) и на Зелените призоваха преговорите за присъединяване да започнат. Според СД българското вето е безотговорно и трябва да бъде оттеглено.

Предвижда се докладите за напредъка на РСМ и останалите страни от Западните Балкани по пътя към ЕС да бъдат гласувани по-късно от евродепутатите.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще глсувам за ВМРО В СЕверна македония е като Северна Корея там няма ДЕМОКРАЦИЯ
74
0
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз не виждам защо Макетата токова се натискат за ЕС .Ами като искат да увеличат акцизите и цената на тока и все едно са в ЕС :))) Сега като легализират марихуаната пак ще ни минат по всички класации .Те наще за тва не щат Македония в ЕС щото по класациите ще се види че колкото и нови членки на ЕС да влязат България пак ще е последна по всичко и във всички класации ако са герб на власт .Само по дългове ще ги миним :)))
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Македония [която на референдум отказа членство в ЕУ] влезне преди Албания, там ще настъпи гражданска война. Затова тези две държави трябва да се разглеждат като една и да вървят в пакет, най-добре под обобщеното име Макебания. В ЕП трябва да се обсъждат отчети за напредъка на Макебания. Това е пределно ясно на държави, като Франция и Нидерландия, но не е ясно на нашите ПЪтриотари!
72
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Петър Витанов (СД/БСП) посочи, че изострянето на конфронтацията по въпроса за РСМ се ползва в България от крайно фашизирани националистически партии в предизборната кампанияИ кои са тези фашизирани партии бе *** до лен комунистически?
71
2
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Едва ли на някой не му е ясно,че един ден Македониа ще стане член на EU.Въпреки нашите напъни и избиване на комплекси,както и жалки опити за доминиране над една независима съседна държава.Подържането на Мекедонския въпрос е само с цел да съществува ВМРО в България и затова са толкова агресивни ченгетата доносници,като Каракачанов и подобни на него псевдо патриоти пишман историци.
70
0
 
3
 
! Отговори
То си е така преди 3 години
До Зозо Ами то си е така - еврогейският съюз си е повторение на СССР=ЕССР. Даже си има комисари,както едно време в Болшевишка Русия. Макетата май конюнктурно по-добре се ориентират в неокомунизма в Европа.
69
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Макетата си мислят, че ЕС е Югославия или СССР. Да, ама не.
68
2
 
2
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Цирк! Превод: Началниците наредиха на Бойко България да клекне и да се самоубие, признавайки фалшивите, антибългарски стипулати на македонизма! Самият подход към този проблем е недопустим, антибългарски и в полза на югославският тумор на македонизма, който македонистите ще пренесат в ЕС на стероиди и ще започнат масивна кампания за автономия на Пиринско и части от Кюстендилска област, аплодирани и спонсорирани от метастазите на Сорос, към които след преврата в САЩ потекоха реки от кеш. Потрес!
67
1
 
1
 
! Отговори
Хари преди 3 години
продължение от 76Затова не трябва да обвинява България, а да работи упорито с РСМ за да получи РСМ одобрението на България.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продължение от 76Затова не трябва да обвинява България, а да работи упорито с РСМ за да получи РСМ одобрението на България.
65
0
 
2
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Оливер ВархейВъзнамерявам да увелича темпа на структурните и институционалните реформи с акцент върху основните принципи на върховенството на закона,...", След пет години виждането ми е за едни много по-развити Западни Балкани, ... , а преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания много напреднали, може би близо до приключване, ..." Очевадно е, че ангажиментът като еврокомисар надвишава възможностите му.
64
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Нямаме работа в тази фалшива организация,нека нашето място го заемат сърбоманите от Македония.
63
4
 
6
 
! Отговори
Помнете! Ще клекнем преди 3 години
След 2-3 години Северна Македония ще ни съди за открадната история. ЕК ще ни наложи сериозни санкции и ще изисква преработка на учебниците.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да накараме сърбетата македони да ни искат с тези палячовци начело :)) На нас ни е все едно за тях, може би единственото хубаво нещо случвало се в последните 30 г. е, че им размахахме среден пръст :))) Ние себе си не можем да оправим, камо ли макетата сърбета :) Да отиват да доят кози и да не ни занимават с присъствието си :)))
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да се разберем с макетата. ЕК да ни ни дават зор, защото не предполагат колко сериозен е проблема и как Северна Македония ще трябва да ги приемат в ЕС без нашето одобрение.
60
1
 
15
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Е.К. да не си пъха гагата там където не трябва.Това си е наш...българо български проблем който ще решим във времето...
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов""Много се напъваш да отклоняваш вниманието от БСП/БКП" "Ц. Точно върху герб+сДС фокусирам вниманието"Ахахахахахаааа.Че даже и си признаваш, че БСП въобще не ги слагаш в сметките. Ти наистина си много посредствен.
58
1
 
10
 
! Отговори
И преди 3 години
Каква стана тя - сърбоманчетата от югозапада ходиха да плачат пред ЕП да издърпат нашите уши, а те взеха, че издърпаха техните !
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМного се напъваш да отклоняваш вниманието от БСП/БКП, но не ти се получава.Виж да ти сменят листчето.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМакедония не полагат усилия и явно не искат ЕС но какви усилия искат ЕС от България след като ЕС и НАТО направиха Берлинския договор без България.