Труд, труд, труд... За час печелим €6,5, в Дания €45,8

Средно за ЕК те са 28,5 евро за ЕС и 32,3 евро за еврозоната
31 мар 2021 15:15, Елка Василева
404
Труд, труд, труд... За час печелим €6,5, в Дания €45,8
Снимка: архив, БГНЕС

Средните почасови разходи за труд в цялата икономика (без земеделието и публичната администрация) през 2020 г. се оценяват на 28,5 евро за Европейския съюз и 32,3 евро в рамките на еврозоната. Това представлява повишение в сравнение с 27,7 евро за ЕС и с 31,4 евро за еврозоната през 2019 г.

Тези оценки идват от данни за нивата на разходите за труд, публикувани в сряда от европейската официална статистика Евростат, предаде БНР.

Според представените данни най-ниски са разходите за труд в България и най-високи в Дания.

Средните почасови разходи за труд в ЕС маскират значителните разлики между отделните страни членки на съюза, като най-ниските почасови разходи за труд са регистрирани в България (едва 6,5 евро), следвана от Румъния (8,1 евро) и Унгария (9,9 евро), а най-високи са в Дания (45,8 евро), Люксембург (42,1 евро) и Белгия (41,1 евро).

Почасовите разходи за труд през 2020 г. в промишлеността за целия ЕС бяха 28,8 евро и 34,8 евро в еврозоната. В строителството те бяха съответно 25,6 евро и 29,0 евро. При услугите почасовите разходи за труд в ЕС бяха 28,2 евро и в еврозоната 31,1 евро. В основно нестопанската икономика (без публичната администрация) те бяха съответно 29,7 и 33,1 евро.

Евростат посочва, че двете основни компоненти на разходите за труд са заплатите и разходите, различни от заплатите (например за социално-осигурителни вноски от работодателите). Делът на разходите, извън заплатите, в общите разходи за труд за ЕС е бил през 2020 г. 24,5% и 25,0% в еврозоната.

Между 2019 и 2020 г. почасовите разходи за труд, изразени в евро, са нараснали с 3,1% в ЕС и с 2,9% в еврозоната.

В рамките на еврозоната почасовите разходи за труд се увеличиха във всички държави членки с изключение на Малта (понижение с 4,7%), Кипър и Ирландия (понижения с по 2,7%). Най-големи увеличения пък са регистрирани в Португалия (ръст с 8,6%), Литва (със 7,5%) и Словакия (със 7%), а най-малко в Люксембург (с 0,5%), Финландия (с 0,7%) и Холандия (с 0,8%).

За държавите членки извън еврозоната почасовите разходи за труд, изразени в национална валута, са се увеличили във всички страни от ЕС през 2020 г., с изключение на Хърватия (понижение с 1%).

Най-голямо увеличение е регистрирано в Унгария (скок със 7,9%), следваната от България (със 7,8%), Чехия (+7,4%) и Румъния (+7,2%). Най-малко те са се увеличили в Швеция (+1,1%) и Дания (+2,0%).

През 2020 г. повечето страни членки на ЕС въведоха редица схеми за подкрепа, за да облекчат негативното въздействие от коронавирусната пандемия върху предприятията и служителите. Тези схеми за подкрепа бяха насочено главно към т.нар. съкратено работно време и в подкрепа на т.нар. временни съкращения, изцяло или частично компенсирани от правителствата. Тези схеми обикновено се записват като субсидии (или данъчни облекчения), отчетени с отрицателен знак в компонента на разходите за труд, изключвайки заплатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
4
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 години
До SHEFA Абе аланкоолу, 6.5 евро на час е ставката не на ден! Че и сметки направил!
280
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А казахте ли че в Дания данъците са 52,7% от заплащането ?Там важи системата на Северният модел, като в Швеция, Финландия и Норвегия- високи доходи и огромни данъци, огромни цени.Работил съм с много чужденци, у нас живота е евтин.
279
4
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
6.5?-НА ДЕН ЧИСТО ОТ МИНИМАЛНАТА-ЛЪЖЕТЕ ТА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА 30 ДНИ ПО 13 ЛВ НА ДЕН КОЛКО СА БЕ-
278
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКретеноиде, нека ти обясня нещо. Заплататие на Запад са високи не защото западняците са супер качествени и квалифицирани работници. Това са държави, в които не е имало соц, та те са минали през неразвит капитализъм, хиперразвит капиталъм и в момента са на етап пазарна икономика гарниран с модерен социализъм. Данъците там са толкова високи, че буквално е по-оферта да си беден - тогава получаваш соц. придобивки.Иначе идват на работа пияни и още как. Виждал съм го в Швеция, Холандия.
277
5
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Къде е тиквата да каже колко сме добре ако не го е срам ? Но той си е безсрамник и само затвора ще оправи този алчен!
276
4
 
8
 
! Отговори
Червен каскет преди 3 години
А при Виденов печелихме толкова за две седмици.И бяхме милионери...
275
1
 
1
 
! Отговори
и до тоя британеца преди 3 години
... дето много знае британски - "you can try me on this" не съществува в смисъла в които го ползваш. казва се просто "you can try me"...
274
2
 
9
 
! Отговори
до този под мене... преди 3 години
ти искаш да ни управлява човек, които е безкрайно алчен и взел последните стотинки на бедните и отчаяни хора наливащи пари в хазарта? ти сериозно ли? не може човек да е толкова ***. просто няма начин.
273
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един на 15 става програмист. Освен това, топ програмистите в Дания взимат по 16к чисто.
272
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето бебета може само да си мечтаеш за 13 лева на час вий луди ли сте уе?
271
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вкъщи нямате найлонова торбичка, пълна с други найлонови торбички, значи не сте никакви българи!
270
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да така е но навярно в Гана за Труд, Труд, Труд печелят по 10 центаПосле в Дания хората не се напиват всеки ден по кръчмите и на другия ден да идат на работа с подути очи.Така че станете добри работници първо и може да започнат нашите деца и 200 евро да печелят и да живеят по добре от Дания.Гласувайте за политици които не крадат а не за едни и същи от 40 години.ВКЛЮЧЕТЕ МОЗЪКА СИ
269
1
 
1
 
! Отговори
Терминал 2 преди 3 години
Тея глупости се пишат , за да останат и малкото кадърни хора , да , ама някой друг път
268
1
 
14
 
! Отговори
Anonymos преди 3 години
само да попитам,къде в България се взима 6.5? на час ?!много добра статистика се води в БГ .
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Topв един сайт имаше статия за най-добрите български програмисти - взимаха по няколко десетки хиляди лева.
266
0
 
3
 
! Отговори
В преди 3 години
До Вирус Не те предизвиквам за нищо. Обеснявам ти как работи социалната система в UK, от която се възползват много хора, не само източноевропейци. На тотнъм хале си спирал с Victoria Line, но както казах толкова си живял тук. Другия път като даваш мнение, нека да бъде реално. Иначе си оставаш хвалипръцко, Там съм бил. Със здраве
265
2
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Началника на Дания обявяваллий война на ФАЩ, като фъшкиста Борис Три Дългуноску!!
264
0
 
6
 
! Отговори
Top преди 3 години
България създава към 50 топ ИТ специалисти на година , другото всичко е шкарто..Маг. програми в СУ и ТУ се записват по 8-10студента , трудните за напраднали курсове в courcera и edx много малко българи са ги изкарали.. По принцип онлайн курсове за напреднали почти няма, много малко са.. Е няма как да станеш добър от нищото ..
263
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вирус Е не си живял там. И не им знаеш социалната политика. Решението е просто, не спори. Канарито е за богатите, и там съм работил. Когато твърдиш, че си живял там и ги разбираш нещата, нека така да бъде. Иначе само се излагаш и леко така излижаш хвалипръцко, къде съм бил..
262
0
 
1
 
! Отговори
Вал преди 3 години
Поредната глупост или сте некомпетентни или взимате информация от някой жълт вестник ахахаййа те и Италия и Испания взимат толкова на месец много спе напреднали 🤣🤣🤣🤣🖐