Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоСкандални записи! Стоян Мавродиев: С Бойко и Шиши съм в прекрасни отношения. С Доган си имат сделка. Не им се дава власт.С Бойко и Шиши съм в прекрасни отношения. Не им се дава власт. Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Шиши каза, с него сме си говорили сутринта: Няма да ги пускаме никъде, никакви предсрочни избори. Мандата докрая. С Шиши знаеш, че съм близък. Това споделя бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев на бизнесмена Димитър Ламбовски.
55
5
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Една хубава държава с приказна природа- не е пустиня като много държави по Света- с население бели хора- с население колкото един град ( само Лагос Нигерия са 11 милиона -Дакар Сенегал са пак толкова) и най големият куриоз -европейска държава с евросубсидии за милиарди-И накрая умираща нещастна бедна --Къде е причината питам Аз и отговор не искам!!?? Всички знаем къде е причината - само за Хартиени самолети се дадоха над 4 милиарда!! милиарди се крадат а магистралите са като локум с ПТПта !
54
1
 
9
 
! Отговори
до неразбралите преди 3 години
През съдбовната 1989г. в Китай(Тиенанмън) победиха комунистите, а в България крадливите комунисти.Виждате разликата днес.А за Чехия, Полша, Унгария какво ?Те още през соца скачаха, НО защото ставаха за капиталисти, ЗАТОВА скачаха.Нашите не скачаха,защото знаеха, че не стават за капиталисти,но след смъртта на Брежнев помощта от Москва рязко намаля, накрая Горбачов ни ритна.
53
9
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
за това че сме най бедни благодарете на бсп ( бкп ) . тя открадна парите на българите , тя назначи милионери , тя ни доведе до поне две национални катастрофи , тя отне правото на труд на българите ! и сега отново ни убеждават че били загрижени за нас , че ни чакало светло бъдеще ако те са на власт !
52
8
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Братчетата на Гаврош пак горко заридаха ... Боже колко мъка има по този свят, че и в този форум Боже ... !!!
51
6
 
16
 
! Отговори
Глупаво същество преди 3 години
е българина. Много често чувам от софиянци "Ще гласувам за ББ щото ми направи метрото"... А никой не се сеща че София не е България. А от България вече нищо не остана.
50
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоК.-У хо парче си при Жан Виденов ,човека се опълчи срещу американските лешо-яди не искаше да рапродава заводите на безценица ,престъпната приватизация ,не искаше да емитира нов дълг от световната банка ,въобще искаше да защити народа и държавата ..Тогава САЩ го наказа спретнаха майдан ,дефолт,обезценка на парите и после Мавъ-Ра от Драгалевци пое нещата и престъпната Шайка и разпродадоха за без пари всичко.От 3 500 работещи предприятия остана едно нищо
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарантирано от ГЕРБ!
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте, африканци! Ваша банана републик най-африканска държава в Европа?
47
5
 
0
 
! Отговори
Веско преди 3 години
"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу".Не че съм икономист, ама не е и квантова физика. Не разбирам защо пазара ще търси стоки, а няма да има производство!? Или ще се окаже вярно, че на хората ще се забрани да работят по някакъв начин.
46
5
 
7
 
! Отговори
за което преди 3 години
Да благодарим на важда и учителя, другарЯТ Бойко Борисов!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който няма пари... няма да живее. Сори!
44
1
 
8
 
! Отговори
0077 до к.3 преди 3 години
До BG-то , А кой плаща пенсиите , макар и малки ,на хората, помощите за ромеите .. Строителството на магистрали , парите за отбрана , милионите ваксини....кой ги плаща , ако няма икономика? Отвори прозореца и се огледаэ .
43
6
 
14
 
! Отговори
Кретен преди 3 години
За да си остане така - гласувайте за ГЕРБ!
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за ВМРО и ГЕРб,те ще ни помогнат да се освободим по-бързо от родителите, а от нас децата ни е бъдеще.
41
4
 
22
 
! Отговори
Иво преди 3 години
До BG-тоЗа съжаление си напълно прав. До 20-30г. ще сме държава от 3-тия свят. Няма да има пари за пенсионери, никакви нови инвестиции понеже няма работна ръка. Югоизточна България се изкупува от турци, Североизточна България се изкупува от руснаци. Икономиката се съсипва с всеки изминал ден, укриването на ДДС е масово. Няма правосъдие, няма образование, скоро няма да има и здравеопазване. А народа е овца и всеки си гледа само него си.
40
4
 
17
 
! Отговори
До Бай Иван преди 3 години
Два москвича и една жигула - ама чисто нови. Пък сега два мерцедеса и едно ауди, ама 20 годишни...
39
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ако ни сравняваш с румънците.... Как ти звучи да си върнеш старата кола и да вземеш чисто нова Дачия на изплащане без никаква лихва и първа вноска, платена от държавата? Ние тука един пирон не можем да произведем. Не се шегувам - китайски са повечето.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е не е нужно световната банка да ни го казва :) то това е видимо за всички, преди 10-12 години се ядосвахме че ни слагат в една група с Румъния, щото те изоставаха от нас чувствително, а днес вече даже страни като Албания ни изпреварват, това е, благодарим ти Баце
37
4
 
14
 
! Отговори
урааааа преди 3 години
Да благодарим на Винету , че отново сме на първо място в негативните класации. И да добавя ,че не само БГ има най-нисък БВП на човек но и е най-неравномерно разпределен. НЕРАВЕНСТВОТО НА ДОХОДИТЕ В БГ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО В СВЕТА.