Световната банка: България остава най-бедната държава в ЕС

Инфлацията ще отбележи почти двоен ръст, сочи прогнозата
2 апр 2021 09:14, Петя Славова
470

Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

Още по темата
Иванка Евтимова е пенсионерка. Налага се да работи, за да посреща сметките и да живее по-спокойно.

"Много лекарства се купуват на нашата възраст. От много неща трябва да се лишаваме, за да ги купим тези лекарства и това създава дискомфорт, няма как. Благодаря на Господ, че имам дъщеря, която ми помага, не всички имат кой да им помага", каза тя.

Според доклада на Световната банка се очаква инфлацията в България да достигне 3,2% през 2021 г.

"Цените ще започнат да растат, защото реално погледнато няма производство, няма стоки, които да държат. Пазарът ще има по-голямо търсене от предлагането. И моментално ще се засилят и цените. Обаче заплатите стоят по-долу, тоест започва спад на вашия стандарт на живот. И вие все по-трудно ще живеете", обясни председателят на УС на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Разликата между бедни и богати достига 40,8% през 2019 г., което илюстрира порочния начин на преразпределение и неефективните социални политики.

"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. Това е доказано в исторически смисъл много кратно във всяка държава. Ние вървим много бързо към такъв сценарий", допълни той.                                                  

Сред най-уязвимите групи у нас са пенсионерите. Повечето оцеляват благодарение на помощ от деца и близки.   

Данните сочат, че икономическото производство на България се е свило с 4,2% през 2020 година. Не се очаква икономическата активност на държавата да се върне към нормалните си равнища преди есента на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
10
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 години
Разликата между бедни и богати достига 40,8%Може и още !И още ...още може...И още...още..може...може..И още ... ощие... може..и още....Пада ви се, щом сте прости !!
35
3
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
След дълги години живот в БГ - пускам ТВто преди 20 г-най бедните най нещастните-пускам ТВто преди 10г -пак най бедните най нещастните най умиращите-пускам тв-то сега -2021г--пак СЪЩОТО!! ами явно ако си легна и проспа 10г -като се събудя и пусна Тв-то -пак ще е същото--ама какво ли се чудя -2 милиона избягаха - след Ковид Пандемията очаквам още 1 милион да се "изнесе" -това е положението-ще останат само старци и алчни политици с тяхните деца обърнали Народното Събрание в семеен бизнес!
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази световна банка нищо не знае,Каракачанов преди два дни,че благодарение на ВМРО пенсионерите са супер.Как ще са бедни те повечето взимат по 300 лв.Те знаят ли,че като си патят парното за 120 лв. Тока за 35лв. ,Водата 30лв. Лекарства 50 лв.остават им почти 90 лв.зс храна,дрехи. Супер сме.А вярвам на Каракачанов и Борисов.Те няма как да лъжат те са патриоти.
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлектраВече се изтърка това да се оправдаваме с комунистите , Чехия вече настигна Испания по БВП на калпак от населението.
32
7
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Гласувайте за БСП, за да станем най-бедната държава в Африка.
31
5
 
7
 
! Отговори
до протестърите преди 3 години
всъщносто към най-бедните се числят основно ПРОТЕСТЪРИТЕ, които не искат и не могат да работят нормална работа, а чакат подаянията от партиите и най-вече от Черепа
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво БСП!Никакви помощи и прогресивни такси!
29
1
 
8
 
! Отговори
Ясно защо преди 3 години
Се намножиха толкова партии и партийки дето да обещават на деца, пенсионери ... дори на бизнесмени готови пари. Жалко, че никой от тях не казва откъде ще ги вземе. Сигурно пак по старата схема работещите ще трябва да хранят по 5 търтея - е как при това положение и този нисък БВП ще се случи? А краденето си е именно покрай уреждането на това прехвърляне на средства от работещи към неработещи, но пък електорат. Колкото повече се разпределя толкова повече се краде.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Един Голф струва 3 заплати.
27
2
 
16
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
*** смени плочата най-накрая. Живеем в 2021 година.
26
16
 
5
 
! Отговори
ДБ преди 3 години
най-много л.ая.т срещу ГЕРБ тролчетата от ДСБ, радетели на антикомунизма, пък ще правят с тях управленска коалиция
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Така наречения Закон на Парето за 20% най-богати, срещу 20% най-бедни, или 10% най-богати срещу 10% най-бедни, съотношението, когато се вземе в такова състояние, води към революция, към глад. "Дръж дръж чи пляяяс!
24
5
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
До Електрамного точно казано, по времето на соца имаше два москвича и една жигула, на нашата улица. Сега пред всяка къща стоят, по три автомобила и няма място къде да паркираш, ако това е бедност, какво ли ще стане ако забогатеем.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво БОЙКО ,ХОДИ сега до световната банка да ги черпиш с баклавички и турско кафе мехмед ефенди на пясък!
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видими резултати.България най-бедна...
21
7
 
23
 
! Отговори
Не само преди 3 години
ЕС. АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ, АФРИКАНСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НЕАНДЕРТАЛСКО ОБЩЕСТВО!!!! НАЙ-ПРОСТИЯ НАРОД НА ПЛАНЕТАТА
20
6
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В БГ са 5% богаташи и 95 % бедняци-не знам за какъв закон на Парето става въпрос- но скоро ще има закон на Марето- много "маре" ще има по богатите))))
19
18
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами при Виденов бяхме най-богати, тогава след банковите фалити и инфлацията живеехме с по 3 долара на месец, а пенсионерите ловяха гълъби за да се изхранват..после Царят ни оправи за 800 дни...по времето на Станишко също цъфнахме и завързахме, тогава другарете и товарищите ни погребаха в траповете на Белене и Цанков камък..по времето на Олигарски също ддръпнахме много напред, като фалира поредната банка и ни спряха европейските фондове..а европейците ще ги настигнем само ако стоят на едно място
18
3
 
23
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Объркан съм... Тука ни обясняват колко сме добре и как убедително вървим напред, Световната банка казва друго
17
3
 
32
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
То беше ясно, че предстоят гладни бунтове. Много българи са закъсали финансово, дори и да ни убеждават от телевизори, джипки и социологически платени агенцийкии. Всеки ден все повече хора просят пари от мен, на някой давам, но те са все повече и не мога да заместя липсата на социална политика в държавата от третия свят България. Цирк Балкански в парламента на крадците предстои. И много моля, без платени партийни *** с циничен език да ме убеждават как те са спасителите. 31 години трагедия.